Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο Αστακού από τo Σύλλογο γυναικών (ΦΩΤΟ)







ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρήστος Μπόνης 

       Ένας από τους κορυφαίους και καταξιωμένους συλλόγους σε δραστηριότητα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτιστικό έργο, ο Σύλλογος γυναικών Αστακού εγκαινίασε χθες βράδυ το λαογραφικό μουσείο Αστακού. 
    Ένα μουσείο που στεγάζεται σε οίκημα που παραχωρήθηκε από την τοπική εκκλησία. Μια προσφορά  που δεν προήλθε μόνο από την ευγενή χορηγία αλλά και από την επιμονή και υπομονή του συλλόγου να αποκτήσουν στέγη με την συνεχή όχληση προς το εκκλησιαστικό συμβούλιο. Ορόσημο της ευγενικής προσφοράς της εκκλησίας  ήταν  όλες οι προηγούμενες δραστηριότητες του συλλόγου Γυναικών δείγμα ήθους και ευπρέπειας...........

 
       Ο σύλλογος γυναικών Αστακού με τρανά δείγματα της θέλησης για κάτι διαφορετικό στο τόπο του αλλά παράλληλα με  αγάπη και συλλογικότητα  έχει γίνει σύμβολο κορυφαίου παραδειγματισμού. 
    Το Δ.Σ. συνεπικουρούμενο από τα μέλη του, χωρίς ρεβανσισμούς, διαφορές αλλά και ίντριγκες, αποδεικνύουν καθημερινά τι σημαίνει κοινωνική αλληλεγγύη, τι σημαίνει αποφασιστικότητα, τι σημαίνει ομαδική δουλειά, αλλά και τι σημαίνει αγάπη προς τον τόπο σου. Κριτήριο όλων αυτών είναι η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε όλες της δραστηριότητες του, παράλληλα δε η προθυμία στήριξης  των εκδηλώσεων του.  
      Η ανιδιοτέλεια και αγάπη ειναι το καταστατικό του συλλόγου. Το μόνο λάθος στη χθεσινή τους εκδήλωση είναι το ότι δεν βρήκαν ενα  μεγαλύτερο χώρο για να εκθέσουν τα πολλά αντεικείμενα, που θα τους προσφέρουν και οι υπόλοιποι συγχωριανοί, οι οποίοι εκστασιασμένοι από την πρωτοβουλία αυτή θα τρέξουν να συνεισφέρουν πολλά περισσότερα. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η χθεσινή πρωτοβουλία για την ίδρυση του λαογραφικού μουσείου, δεν είναι ούτε η μέση των ενεργειών-πρωτοβουλιών που έχει πάρει ο σύλλογος, ούτε το τέλος. Ισως η αρχή. 
     Μια αρχή η οποία θα προσελκύσει και πολλούς άλλους που παραμένουν αδρανείς  με το κύριο χαρακτηριστικό τους το σχολιασμό των πάντων σαν οι αδέκαστοι κριτές. 
    Παρουσία τριών αντιδημάρχων των κ.κ. Βασίλη Μουρκούση, Κώστα Λαινά και Θόδωρου Λιβάνη αλλά και του πρ. Δημάρχου Π. Στάϊκου και αφού τελέστηκε ο αγιασμός από τον εφημέριο του χωριού πατήρ Αθανάσιο Κουλοχέρη, οι πέντε γυναίκες μέλη του προεδρείου έκοψαν την πορφυρή κορδέλα και έδωσαν το Αριστούργημα αυτό στους εκατοντάδες επισκέπτες…………..  

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ…..







































1 σχόλιο:

  1. Το ίδιο σχόλιο αναρτήθηκε και κάτω από το σχετικό κείμενο του κ. Στάϊκου:
    Με εφόδιο τη γυναικεία ευαισθησία και καλαισθησία, το μεράκι και την αγάπη για την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας ο Σύλλογος γυναικών Αστακού έστησε στο χωριό μας και μας παρέδωσε το Λαογραφικό Μουσείο.
    Σαν τις μέλισσες οι γυναίκες του Συλλόγου τριγύρισαν στα νοικοκυριά, άνοιξαν ντουλάπια και συρτάρια, έψαξαν σεντούκια και υπόγεια και συνέλεξαν τα πολύτιμα αντικείμενα της πλούσιας συλλογής του Μουσείου, που πρόθυρα προσέφεραν πολλές οικογένειες του Αστακού.
    Μέσα απ' αυτά ξαναζωντάνεψε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής των παλαιότερων γενεών και η παιδική μνήμη της γενιάς μου.
    Δεν κρύβω ότι δάκρυσα από συγκίνηση βλέποντας σαν έτοιμο να "τραγουδήσει" τον αργαλειό, που μου θύμισε τον δικό μας, στο υπόγειο του σπιτιού μας και τη μάννα μας στα νιάτα της, να υφαίνει με τέχνη και υπομονή την "προίκα" μου.
    Τα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ δεν αρκούν για την τόσο επιτυχημένη προσπάθεια του Συλλόγου Γυναικών Αστακού και ιδίως της Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του, που έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, με τα δικά του περιορισμένα μέσα, βαδίζοντας σταθερά στο δρόμο μνήμης, που άνοιξε το 2011 με το υπέροχο λεύκωμα "ΑΣΤΑΚΟΣ ανθρώπων ίχνη".
    Απομένει στις αρχές του τόπου μας και στους συμπολίτες μας να στηρίξουν, να επαυξήσουν, να προβάλλουν, να αξιοποιήσουν και να τιμήσουν το τόσο αξιόλογο αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής,ώστε να έχει συνέχεια και διάρκεια και να παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας στο παρόν και το μέλλον,συνδέοντάς τα με το παρελθόν.-

    ΚΕΡΚΥΡΑ, 1 Αυγούστου 2016
    ΕΛΕΝΗ Ι. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο