FaceBook

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016

Σεισμός στην Ιταλία - 6,2 Ρίχτερ ισοπέδωσαν ένα ολόκληρο χωριό! Καταρρεύσεις σπιτιών, νεκροί και εγκλωβισμένοι στα ερείπια

- Μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 2009 στη Λ' Άκουϊλα ξύπνησαν τα ξημερώματα στην κεντρική Ιταλία
- Σεισμός 6,2 Ρίχτερ ισοπέδωσε το χωριό Αματρίτσε και προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε πολλά άλλα
- Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς
- Φόβοι πως ο απολογισμός θα αυξηθεί, υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε συντρίμμια κτιρίων
- Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 4 χιλιόμετρα και διάρκεια 20 δευτερόλεπτα!
- "Το χωριό δεν υπάρχει πια" δήλωσε ο δήμαρχος του Αματρίτσε!
- Οικογένεια έχει εγκλωβιστεί στα συντρίμμια και τα μέλη της δεν δίνουν σημεία ζωής
- Συγκλονιστικές εικόνες

Ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά την Ιταλία και ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία της Λ' Άκουϊλα και τον σεισμό του 2009 με τους τουλάχιστον 300 νεκρούς. Τα ξημερώματα της Τετάρτης (24.08.2016) στις 3:36 ώρα Ιταλίας (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας)σ σεισμός 6,2 Ρίχτερ συγκλόνισε την κεντρική Ιταλία και έβγαλε χιλιάδες τρομαγμένους κατοίκους στους δρόμους. 

Εγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας ακόμη και στην πρωτεύουσα Ρώμη. Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με τη RAI, βρίσκεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος το οποίο είχε αρχικά αναφερθεί ως 14 χλμ, ήταν 4 χλμ.. Ο σεισμός διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε. Όμως οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στο χωριό Αματρίτσε, το οποίο, σύμφωνα με τον δήμαρχό του, "δεν υπάρχει πια"!

  Μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός!
Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον πρωινό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. "Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός . Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς", είπε. Επεσήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.
Και οι δυο επεσήμαναν ότι .......................
ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές. Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την "ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων" η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.
Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.

  Νέες εικόνες από τα συντρίμμια
Το πρώτο φως της μέρας αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας στην Ιταλία


Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Ανοίξτε τους δρόμους!
Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών.

Σε μικρούς δήμους κοντά στο Ριέτι εξαιτίας του σεισμού διεκόπη προσωρινά ηλεκτροδότηση, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσουν συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.
  Πληροφορίες και για έβδομο νεκρό
Δυο από τους νεκρούς έχουν επιβεβαιωθεί στην κεντρική περιφέρεια Μάρκε. Μέχρι στιγμής, τα ιταλικά μέσα μεταδίδουν πως οι νεκροί είναι έξι αλλά υπάρχουν και πληροφορίες για ακόμη έναν νεκρό
  Οικογένεια εγκλωβισμένη στα συντρίμμια
Ο δήμαρχος του Αματρίτσε, που στις πρώτες του δηλώσεις χρησιμοποίησε τη λέξη "δράμα" για να περιγράψει την κατάσταση στο χωριό που έχουν εντοπιστεί οι μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, είπε πως "το χωριό δεν υπάρχει πια" και πως το μεγαλύτερο μέρος του έχει καταστραφεί. Αποκάλυψε δε πως στα συντρίμμια ενός από τα σπίτια που έχουν καταρρεύσει στο χωριό Ακκούμολι έχει εγκλωβιστεί μια οικογένεια και τα μέλη της δεν δίνουν σημεία ζωής!
Ήδη στο σημείο έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για τον εντοπισμό επιζώντων.  Ο χάρτης του σεισμού  Οι πρώτες εικόνες
Μέσα από τα διεθνή πρακτορεία αλλά και από το twitter έρχονται οι πρώτες εικόνες από το πέρασμα του Εγκέλαδου στην Ιταλία. Οι εικόνες είναι σοκαριστικές  Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής
- Ο σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα με επίκεντρο το χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης
- Το εστιακό του βάθος το οποίο είχε αρχικά αναφερθεί ως 14 χλμ, ήταν 4 χλμ..
- Ο σεισμός διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.
- Οι μεγαλύτερες ζημιές όμως εντοπίζονται στα χωριά Αματρίτσε και Ακκούμουλι, όπου κατέρρευσαν κτίρια και σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους σε συντρίμμια
- Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Αματρίτσε, το χωριό έχει σχεδόν ισοπεδωθεί
- Υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον έξι νεκρούς και δεκάδες εγκλωβισμένους στα ερείπια σπιτιών που κατέρρευσαν

  Τρόμος στην Ιταλία
Δεν ξεκίνησε καλά η μέρα... Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία τρομοκρατεί την Ιταλία. Σημειώθηκε στις 3:36 ώρα Ιταλίας (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας) και έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας ακόμη και στην πρωτεύουσα Ρώμη.
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: