Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ: Ο Αστακός απέκτησε το δικό του λαογραφικό Μουσείο

        



   
   Θερμά συγχαρητήρια στην Πρόεδρο του πολύ δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Αστακού κυρία Γιάννα Ρεπάνη Ζούλα, στα μέλη του Δ.Σ και σε όσους προσέφεραν τα πολύτιμα αντικείμενα, με τα οποία δημιουργήθηκε το πολύ όμορφο Λαογραφικό Μουσείο Αστακού, στις αίθουσες που παραχώρησε δωρεάν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Αστακού.

   Χθες στον Αστακό αποδείχτηκε έμπρακτα η μεγάλη αξία του εθελοντισμού για την κοινωνία.......



    Αυτές οι γυναίκες με πολύ κόπο, προσωπικό κόστος, φαντασία και αγάπη για την ζωντανή Ιστορία του τόπου μας, κάλυψαν ένα μεγάλο κενό, χαρίζοντας στην κοινωνία αριστουργήματα, τα οποία κάποιοι διατηρούσαν με πολύ σεβασμό και τα προσέφεραν απλόχερα, για να δημιουργηθεί αυτό το υπέροχο Μουσείο, το οποίο μπορούν να θαυμάζουν ντόπιοι και ξένοι.
       Τα δικά μου συναισθήματα ήταν χαρά, ικανοποίηση, θαυμασμός, αλλά και ευγνωμοσύνη σε όσους συνέβαλαν γι’ αυτή την ομορφιά και το γύρισμα στις ρίζες μας που αντίκρισα.

Αστακός 31/7/2016

Dr. Παναγιώτης Στάϊκος
Πρώην Δήμαρχος Αστακού




























2 σχόλια:

  1. Με εφόδιο τη γυναικεία ευαισθησία και καλαισθησία, το μεράκι και την αγάπη για την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας ο Σύλλογος γυναικών Αστακού έστησε στο χωριό μας και μας παρέδωσε το Λαογραφικό Μουσείο.
    Σαν τις μέλισσες οι γυναίκες του Συλλόγου τριγύρισαν στα νοικοκυριά, άνοιξαν ντουλάπια και συρτάρια, έψαξαν σεντούκια και υπόγεια και συνέλεξαν τα πολύτιμα αντικείμενα της πλούσιας συλλογής του Μουσείου, που πρόθυρα προσέφεραν πολλές οικογένειες του Αστακού.
    Μέσα απ' αυτά ξαναζωντάνεψε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής των παλαιότερων γενεών και η παιδική μνήμη της γενιάς μου.
    Δεν κρύβω ότι δάκρυσα από συγκίνηση βλέποντας σαν έτοιμο να "τραγουδήσει" τον αργαλειό, που μου θύμισε τον δικό μας, στο υπόγειο του σπιτιού μας και τη μάννα μας στα νιάτα της, να υφαίνει με τέχνη και υπομονή την "προίκα" μου.
    Τα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ δεν αρκούν για την τόσο επιτυχημένη προσπάθεια του Συλλόγου Γυναικών Αστακού και ιδίως της Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του, που έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, με τα δικά του περιορισμένα μέσα, βαδίζοντας σταθερά στο δρόμο μνήμης, που άνοιξε το 2011 με το υπέροχο λεύκωμα "ΑΣΤΑΚΟΣ ανθρώπων ίχνη".
    Απομένει στις αρχές του τόπου μας και στους συμπολίτες μας να στηρίξουν, να επαυξήσουν, να προβάλλουν, να αξιοποιήσουν και να τιμήσουν το τόσο αξιόλογο αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής,ώστε να έχει συνέχεια και διάρκεια και να παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας στο παρόν και το μέλλον,συνδέοντάς τα με το παρελθόν.-

    ΚΕΡΚΥΡΑ, 1 Αυγούστου 2016
    ΕΛΕΝΗ Ι. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέτοια προστασία υπέρ τού κ.Σταικου απο εσάς Ξηρομερο news ξεπερνάει την λογική όταν δεν αναρτητε μυνήματα απορίας για το άρθρο που καπυλευτηκε από την προσπάθεια τού σύλλογου.ευχαριστουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο