Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Αιτωλοακαρνανία: Στο στόχαστρο τα «πανηγύρια της φοροδιαφυγής»

       Η αρχή μπορεί να έγινε αργά, αλλά όπως φαίνεται οι αστυνομικές και φοροελεγκτικές αρχές πρόκειται να επικεντρώσουν ιδιαιτέρα και ειδικότερα μέσα στον Αύγουστο στην διεξαγωγή των λεγόμενων «θρησκευτικών πανηγύρεων» ή  «πολιτιστικών εκδηλώσεων» ανά την Ελλάδα και φυσικά και στην Αιτωλοακαρνανία, που θεωρείται ένας από τους νομούς με τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων εκδηλώσεων.
     Να θυμίσουμε πως στο Τρίκορφο της Ναυπακτίας, που είναι από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιοχής αστυνομικοί και εφοριακοί προχώρησαν σε ελέγχους, ενώ έγιναν και τρεις συλλήψεις για τραπεζοκαθίσματα και μουσικά όργανα....



      Παράλληλα δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα των φορολογικών ελέγχων που έγιναν εκεί. Τα κλιμάκια των εφοριακών ελέγχουν πάντα υπό την παρουσία της Αστυνομίας, υπό τον φόβο μην ξεσπάσουν επεισόδια σε βάρος τους από «αγανακτισμένους»  επαγγελματίες ή πολίτες, που για δικούς τους λόγους δεν θέλουν να γίνουν οι έλεγχοι αυτοί… Άλλωστε τέτοια παραδείγματα επιθετικής συμπεριφοράς και προπηλακισμών  υπάρχον πολλά.
       Τα τελευταία χρόνια είναι πολλά τα δημοσιεύματα σχετικά με το όργιο φοροδιαφυγής που κρύβεται πίσω από αυτές τις εκδηλώσεις και γίνεται λόγος για περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ απώλειες φόρων στα 20.000 συνολικά πανηγύρια που γίνονται ειδικά το καλοκαίρι στην χώρα.
     Μεγάλη πληγή, χαρακτηρίζεται κυρίως η… μη κερδοσκοπική φοροδιαφυγή. Υπό τον μανδύα των πολιτιστικών συλλόγων, ένα ολόκληρο κύκλωμα επιτήδειων από κάθε πιθανό ή απίθανο επαγγελματικό κλάδο, κοινωνική ή εθνική προέλευση, κινείται στα όρια της νομιμότητας  και καταφέρνει έτσι να βγάζει μαύρο και αφορολόγητο χρήμα, εις βάρος των μόνιμων φορολογικών υποζυγίων, της οικονομίας και της κοινωνίας.
    Σε πολλές περιπτώσεις διοργανωτές αυτών των εκδηλώσεων εμφανίζονται «Πολιτιστικοί Σύλλογοι» – σφραγίδες, που μοναδικό τους αντικείμενο ουσιαστικά είναι η διοργάνωση πανηγυριών, έχοντας μάλιστα απαλλαγή από ΦΠΑ, εξαιτίας του πολιτιστικού προϊόντος που παράγουν… Οι σύλλογοι αυτοί, βάσει της κείμενης νομοθεσίας εχουν το δικαίωνα δυο εκδηλώσεων τον χρόνο, με ευνοϊκώς συνθήκες φορολόγησης…
      Σε άλλες περιπτώσεις , σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από τους διοργανωτές-συλλόγους, ομάδες κλπ υπάρχουν άλλοι, οι πραγματικοί και αφανείς διοργανωτές, που ουσιαστικά «εξαγοράζουν» την σφραγίδα για μερικές εκατοντάδες ευρώ και θησαυρίζουν με αφορολόγητο χρήμα και απίθανες τιμές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τιμή ακόμη και δέκα ευρώ για ένα αναψυκτικό, σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις! Και φυσικά χωρίς κανένα παραστατικό…
        Στο «κόλπο» βέβαια συμπεριλαμβάνονται και άλλοι κλάδοι επαγγελματιών, όπως προμηθευτές, φίρμες του «λαϊκού»  και «παραδοσιακού» τραγουδιού , μικροπωλητές κλπ. Η πρόσφατη μετατροπή συνεργείου σε…  συναυλιακο χώρο όπου τραγούδησε ο γνωστός βάρδος Β. Τερλέγκας και όπου διαπιστώθηκε πως εκατοντάδες αποδείξεις δεν είχαν κοπεί, είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα. Γίνεται ακόμη λόγος και για τιμές-ασανσέρ, ανάλογα με την ώρα που κάποιος θα παραγγείλει την μπύρα ή το ποτό του…
    Μετά και κάποια επεισόδια που έγιναν το 2015 οι φορολογικές αρχές προσπάθησαν χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε ελέγχους, αλλά φαίνεται πως φέτος το καλοκαίρι  η αποφασιστικότητα αυτή είναι μεγαλύτερη.
         Πληροφορίες που έρχονται και από το Αγρίνιο, που είναι υπηρεσιακά  και το κέντρο του φορολογικού ελέγχου στην Αιτωλοακαρνανία, κάνουν λόγο για επικέντρωση των ελέγχων αυτήν την περίοδο σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις, κατόπιν και σχετικών εντολών άνωθεν, αλλά παράλληλα επισημαίνεται πως και η νομοθεσία που ωφελεί αυτού του είδους την φοροδιαφυγή θα πρέπει να αλλάξει.
       Βέβαια σε όλα τα παραπάνω σαφώς και θα πρέπει να εξαιρεθούν οι δραστήριοι πολιτιστικοί σύλλογοι που σαφώς  υπάρχουν και στην περιοχή και που έχουν να παρουσιάσουν ένα πλούσιο έργο και αποδεδειγμένα δεν λειτουργούν κερδοσκοπικά.

Εφημερίδα «Γεγονός»
http://www.agriniopress.gr/

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπήρξε η παραμικρή βεβαίωση παράβασης φοροδιαφυγης στο Τρίκορφο. Μα καμία. Βρήκαν αποδείξεις παντού. Τα αυτόφωρα έπεσαν για τις παλιές άδειες και τα τραπεζοκαθίσματα. Κολοκύθια δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο