Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Μεγάλη αλλαγή στον τρόπο εκλογής Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων από τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές

    Ίσως η σημαντικότερη διαρθρωτική αλλαγή των τελευταίων ετών πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Έγινε μεν θέμα συζήτησης, αλλά ελάχιστα και επί της ουσίας νομίζω ότι κανείς δεν κατάλαβε την σημασία της.
      Η εν λόγω διαρθρωτική (θεσμική) αλλαγή έχει να κάνει με τον τρόπο εκλογής των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Για ποιο λόγο; Διότι αλλάζει πλέον ο τρόπος σκέψης και αντίληψης της ψήφου (προς το καλύτερο) και ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό σπάει την κομματοκρατία. 
Εξηγούμεθα.
    Σύμφωνα με το νέο σύστημα θα έχουμε δυο ψηφοδέλτια, το ένα για τους υποψήφιους δημάρχους και στο δεύτερο όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Ο δήμαρχος εκλέγεται είτε με 42% της συνολικής ψήφου από τον πρώτο γύρο, ή όποιος από τους δυο πρώτους υποψηφίους πάρει τις περισσότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο.......



    Νομίζω ότι στατιστικά είναι σωστό αυτό, διότι ανάμεσα σε 3 υποψηφίους, αν κάποιος συγκεντρώσει το 42% στον πρώτο γύρο και άλλοι δυο πάρουν κάτι λιγότερο από 30% ο κάθε ένας, η λογική και οι πιθανότητες είναι ότι αυτός που πήρε το 42% θα εκλεγεί τελικά.

     Το δεύτερο όμως και πιο σημαντικό, είναι ο τρόπος εκλογής των δημοτικών συμβούλων. Ο λόγος που αυτό είναι σημαντικό είναι διότι από δω και πέρα θα ψηφίζεις προσωπικότητα και όχι απλά δήμαρχο, παράταξη, συνδυασμό ή κόμμα. Τούτο διότι, μπορείς να ψηφίζεις πλέον πρόσωπα που θεωρείς ότι θα κάνουν σωστή δουλειά, ανεξαρτήτως πολιτικών χρωμάτων.
     Ουσιαστικά δηλαδή, με αυτή την απλή κίνηση το υπουργείο εσωτερικών (και ειλικρινά τα συγχαρητήριά μου στην κυβέρνηση για αυτή την αλλαγή) πετυχαίνει την ανεξαρτητοποίηση της νομοθετικής από την εκτελεστική εξουσία.
       Με λίγο λόγια, το τι μπορεί να κάνει ή όχι ο δήμαρχος από δω και πέρα δεν είναι συνάρτηση του αν έχει την πλειοψηφία ή όχι στο δημοτικό συμβούλιο (διότι μπορεί και να μην την έχει), αλλά αν συμφωνούν οι δημοτικοί σύμβουλοι με αυτά που θέλει να κάνει. Διότι αν δεν συμφωνούν τότε θα πρέπει να παζαρέψει τι μπορεί να δώσει αναλογικά για να πάρει αυτό που θέλει.
      Που σημαίνει ότι ίσως για πρώτη φορά από ίδρυσης του ελληνικού κράτους, θα υπάρχει πολιτικός συμβιβασμός μεταξύ της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, έστω και αν είναι μονάχα σε δημοτικό επίπεδο.
        Θα μου πείτε, μα καλά πως να κάνει ο δήμαρχος το έργο του, αν δεν μπορεί να έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο; Την απάντηση την είπα πιο πάνω και είναι κάτι που δεν συνηθίζεται σε αυτή τη χώρα, και αυτό επαναλαμβάνω είναι συμβιβασμός.
      Διότι ο κυριότερος λόγος που είμαστε σήμερα εδώ που είμαστε, είναι ακριβώς διότι υπάρχουν οι πλειοψηφίες που καταλήγουν να λειτουργούν σαν κλίκες και ουσιαστικά κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς κανένας να μπορεί να κάνει τίποτα.
      Με το νέο καθεστώς, οι κλίκες αυτές δεν μπορούν  να υπάρξουν, διότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν χρωστούν πλέον την θέση τους στον δήμαρχο, ή στον όποιον συνδυασμό, αλλά διότι τους επέλεξε ο κόσμος.

      Και αν θέλετε την άποψή μου, μόνο με μια τέτοια αλλαγή θα καταλάβουν μελλοντικά οι ψηφοφόροι για ποιο λόγο θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο σε επίπεδο βουλής. Με λίγα λόγια, να ψηφίζεις στο ένα ψηφοδέλτιο για πρόεδρο (ή πρωθυπουργό αν θέλετε) και σε ένα ξεχωριστό ψηφοδέλτιο τον βουλευτή που θέλεις, ανεξάρτητα αν ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον πρωθυπουργό ή όχι.
       Για μένα λοιπόν, η αλλαγή στον τρόπο ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές είναι ίσως η σημαντικότερη διαρθρωτική και θεσμική αλλαγή των τελευταίων 50 ετών.

ΠΗΓΗ: capital.gr (του Γιώργου Καισάριου)

14 σχόλια:

  1. Καιρός ήταν,να τελειώνουμε με αυτά και να στηρίζουμε επιτέλους ικανούς δημάρχους και συμβούλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις το διαβάσουν κάποιοι αντιδήμαρχοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ.Επιτελους να τους ξεφορτωθούμε αρκετά κακά έκαναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ούτε τον Απόστολακη ούτε τον Φερεντινο τον συμφέρει αυτός ο εκλογικός νόμος. Ας βάλει κάποιος που να είναι αγαπητός στον Δήμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι να γίνει αυτή η καινοτομία, η οποία λέγονταν και συζητιόταν και παλιότερα...Ομως η ΚΕΔΚΕ ( πανελλαδικό συνδικαλιστικό όργανο των Δημαρχων ) όταν ερχόταν η ώρα να γίνει διαβούλευση και να μπεί το νερό στ΄ αυλάκι , όλοι τους οι δήμαρχοι ( ΚΚΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ) ο μ ο ν ο ο ύ σ α ν και , αντιδρούσαν στις αλλαγές αυτές , οπότε αυτή η εκλογή με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο Δημάρχου και με ξεχωρι ψηφοδέλτιο Συμβούλων δεν περνούσε. Φοβάμαι οτι αυτα τα "καλά" παιδιά που είναι στην ΚΕΔΚΕ θα πράξουν τό ίδιο και σήμερα... Μακάρι η κυβέρνηση να τους σπάσει τον "φασίζοντα " τσαμπουκά που έχουν σχεδόν οι περισσότεροι αιρετοί στους ΟΤΑ. Αναντίρρητα αυτό θα είναι στα θετικά της Κυβέρνησης . Προσωπικά το θέλω και ευλπιστω να μην είναι για άλλη μια φορά πολιτική εξαγγελία , αλλά μεταρρυθμιστική πράξη που απαιτούν οι σημερινές συνθηκες κι όχι μόνον .
    Ν.ΜΕΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ "ΔΥΣΟΣΜΙΑ" ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ , Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΕΝΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ , ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΝΤΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ Η ΧΩΡΑ , ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ......ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΠΑΞΙΣΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς που πήραν τήν απόφαση αυτή,επιτελους οι δήμοι θα κυβερνιούνται πιο δημοκρατικά...Γ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙ ΣΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΡΑΤΣΑΚΙΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάει ο αρετακιασ ο Σαμαράς και ο πανταζης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΠΡΑΒΟ, ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΟΜΩΣ, ΝΑ ΔΩ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΥΛΟΚΟΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΓΑΜΨΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΗ ΑΝ ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΝ ΣΦΕΙΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΡΩΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΓΙΟΜΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΒΡΑΔΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΞΗΜΕΡΩΝΟΥΜΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο νόμος ήταν να εφαρμοστεί απο τις προηγούμενες εκλογές. Όμως.... μόνο μισθούς ξέρανε να κόβουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. φοβάμαι ότι ως μέλη της ΚΕΔΚΕ που είναι οι δήμαρχοι, θα αντιδράσουν όπως και πριν. η κυβέρνηση πρέπει να το θεωρήσει ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ γεγονός και ν΄ αγνοήσει πλήρως τις αντιδράσεις τους , οι οποίες θα εστιάζονται στο : μα πως είναι δυνατόν ο δήμαρχος να κυβερνήσει έλεγαν ( ο δήμαρχος δεν κυβερνάει αλλά διοικεί !!! ) όταν δεν θα έχει την πλειοψηφία . και οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ στο υπ. Εσωτερικών και μετα και οι κυβερνώντες της ΝΔ υπέκυπταν στους νταβατζήδες της ΚΕΔΚΕ. Μα αν εκλέγονται οι Σύμβουλοι δίχως κομματικό ψηφοδέλτιο θα υπερισχύει πάντα το καλό του τόπου και θα στηρίζεται ή θα απορρίπτεται απ τους συμβούλους κι όχι η επιβολή της άποψης του βλαχοδήμαρχου που στο κάτω κάτω αυτός δεν ψηφίζει . Μεγάλη μεταρρύθμιση η αλλαγη στους Δήμους. Ωψόμεθα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βλεπο Σολδάτο να ερχετε παλι .θα γινι σφαγι στο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚι.κ μακαρι να βγοι και κανενα νέο παιδι διμαρχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για να σε δουμε Γαλουνη τωρα....και τους λοιπους γυρω σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αφου ειναι τοσο καλο και προοδευτικο το καινουργιο συστημα δημοτικων εκλογων γιατι δεν ξεκιναει η εφαρμογη του απο τις επομενες βουλευτικες εκλογες? Ενα ψηφοδελτιο για τους τριακοσιους βουλευτες και ξεχωτιστο για τον πτωθυπουργο? Αλλα τα πειραματα για την αυτοδιοικηση που μονο αυτοδιοικηση δεν ειναι.ποια αποφαση μπορει να παρει ενα δημοτικο συμβουλιο και να εφαρμοσθει αν δεν εχει την εγκριση του δοτου περιφεριακου διευθιντη? Κατα τα αλλα δημοτικοι αρχοντες που λεει και ο λογος. Τετοιο σανο προσφερουν και αντε στη γεια μας. Ας ξυπνησουμε ποτε δεν ειναι αργα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο