Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ: Γιατί ο Αστακός δεν έχει φέτος τουρισμό; Τι φταίει;

     Ο Φωτορεπόρτερ Χρήστος Μπόνης με προτάσεις ανοίγει τη συζήτηση για το ποιος φταίει με θέμα την άσχημη εξέλιξη της τουριστικής περιόδου στην περιοχή του Αστακού.
Αναλυτικά γράφει: 


ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ:  
  31 Ιουλίου 2016 σήμερα και η τουριστική περίοδος βρίσκεται σχεδόν στην κορύφωση της. 
    Στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα απο 15/7 εως 15/8 είναι (η εποχή) που το 80% (όσων μπορούν οικονομικά και όχι μόνο) καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος της άδειας  για τις  διακοπές του.    Στην Ελλάδα του σήμερα όπου η εκτίναξη όλων των αγαθών πρώτης ανάγκης  που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό να φθάνει στο ζενίθ του ΦΠΑ (24%) έχει καταστήσει απαγορευτικό προϊόν τις διακοπές σε χιλιάδες οικογένειες.
       Η πολυτέλεια που είχαν κάποτε το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων εργαζομένων να κάνει διακοπές περισσότερο από δυο εβδομάδες έχει παρέλθει προ πολλού. Οι οικογένειες- εργαζόμενοι- μπροστά στο φάσμα της αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στις βασικές υποχρεώσεις των (πχ. ενοίκια η δάνεια, φροντιστήρια ή έξοδα διαμονής των παιδιών τους αν βρίσκονται σε πανεπιστήμια άλλων πόλεων από αυτών που διαμένουν οι ίδιοι) καθώς και τα υπόλοιπα βασικά που χρειάζεται μια ελληνική οικογένεια, αναγκάζουν πάρα πολλούς να τις ματαιώσουν (το πιο πιθανόν) ή να τις αναβάλλουν......



     Πολλοί λίγοι - ελάχιστοι - έχουν την δυνατότητα να εκπληρώσουν αυτόν τον στόχο και αυτοί κάτω απο ειδικές προϋποθέσεις όπως πχ, ιδιόκτητη παραθεριστική κατοικία, να εργάζονται και οι δυο, κάποιος από τους δυο να λαμβάνει το επίδομα αδείας (επίτευγμα τεράστιο αυτή την εποχή) ή να διαμένουν μόνιμα σε μέρος όπου έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν την χαλάρωση και την ξεκούραση παράλληλα με την εργασία τους. 
    Αυτές οι προϋποθέσεις τείνουν να γίνουν όνειρο θερινής νυχτός στην εποχή μας για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων.

Αστακός απελπιστικά άδειος…
       Έχοντας μερικές από τις πιο πάνω προϋποθέσεις βρέθηκα και εγώ πριν λίγες μέρες στο χωριό μου για να χαλαρώσω από το πολύ -μα πάρα πολύ- φορτωμένο πρόγραμμα των 11 μηνών στην Αθήνα και  αντίκρισα μια τραγική μια θλιβερή εικόνα.
    Η μεγάλη (κεντρική) πλαζ του Αστακού που κάποτε ξεκινούσες από το μεσημέρι για να βρεις μια θέση, τώρα ειναι απελπιστικά  άδεια!!!. 
     Ότι ώρα και να την προσεγγίσεις θα βρεις όχι μόνο χώρο για να βάλεις την πετσέτα τους αλλά και άδειες ξαπλώστρες!!!!!
     Η σεληνιακή αυτή εικόνα που είναι όμως πραγματικότητα έχει πολλούς αποδέκτες. 

Κατ’ αρχάς η κυβέρνηση….
     Κατ’ αρχάς την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση η οποία έκανε ότι είναι δυνατόν να περιορίσει κατά πολύ τον Έλληνα να κάνει τις διακοπές του. 
       Η αύξηση των τροφίμων, ποτών και άλλων πρώτων ειδών διατροφης με την εκτίναξη του ΦΠΑ στο 24% δημιούργησε ένα ναρκοπέδιο στους καταναλωτές  και στους υποψηφίους για τουρισμό.

          Μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται κυβέρνηση αριστεράς (βέβαια όλοι έχουμε καταλαβει τελικά τι κυβέρνηση είναι) αντί ο κυρίαρχος στόχος της να ήταν η επέμβαση στην καθημερινότητα ούτως ώστε να ελαφρυνθούν τα απαραίτητα αγαθά απο φόρους κλπ και να δώσει την δυνατότητα στους εργαζόμενους να απολαύσουν κάποιες μέρες χαλαρωσης, τους έδωσε χαριστική βολή, τους ΑΦΑΙΜΑΞΕ κυριολεκτικώς με το 24%, περιορίζοντας τους η μάλλον καθηλώνοντας τους στα σπίτια τους.
      Τι και αν οι αρμόδιοι φορείς (ΣΕΤΕ, Εμπορουπάλληλοι, σύνδεσμος ξενοδόχων, ΚΕΔΕ κλπ) διαμαρτυρήθηκαν, η κυβέρνηση θεώρησε ότι η υπακοή στους δανειστές (που ζητούσαν 3 δις  περισσότερα) έχει άμεση  προτεραιότητα από τα κελεύσματα των  υπευθύνων  για τον  τουρισμό.

Υπεύθυνοι είναι και οι Δήμαρχοι….  
       Δεύτεροι σε σειρά υπεύθυνοι είναι οι Δήμαρχοι οι οποίοι βέβαια βρέθηκαν στο μάτι του κυκεώνα αλλά πίστεψαν τους κυβερνώντες ότι θα έρθουν καραβάνια τουριστών που θα κατακλείσουν την Ελλάδα και θα αφήνουν το συνάλλαγμα να τρέχει σαν τις σταγόνες του νερού που πέφτει στο ανοιγμα της  βρύσης. 
  Τα καραβάνια δεν έφθασαν ποτέ, η Κουντουρά διαψεύστηκε, οι ξενοδόχοι φωνάζουν, οι δήμαρχοι δείχνουν αμηχανία... 
Το αποτέλεσμα μηδέν.

Υπεύθυνοι και οι Καταστηματάρχες για τις υψηλές τιμές….
    Τρίτοι σε σειρά υπευθυνότητας οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης (δηλ φαγάδικα, καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κλπ). Προσπαθώντας κάποιοι να καλύψουν τις απρόβλεπτες  ανάγκες τους και υποχρεώσεις εκτόξευσαν πολλές τιμές στα ύψη, θεωρώντας ότι όσα βγάλουν έστω και με αυτό τον τρόπο θα καλύψουν κάποιες τρύπες.
     Ελα ντε που και οι ξένοι αλλά και οι Έλληνες δεν πιάστηκαν στην φάκα και τους απέρριψαν μονομιάς. 

Γκρίνιες…
     Ενα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα διακρίνει κανείς και στο χωριό μου τον Αστακό. Εδώ (όπως ανέφερα πιο πάνω) η αύξηση του ΦΠΑ έφερε αμηχανία στους υπευθύνους των πιο πάνω καταστημάτων. 
   Η λύση (η λογική και η δέουσα) θα ήταν να συναντηθούν και να βρουν μια χρυσή τομή (δεκάδες υπάρχουν)
      Πως όμως να συναντηθούν και να συνομιλήσουν όταν και οι 14 (περίπου) ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης (καφετέριες και φαγάδικα) που βρίσκονται στον κύριο άξονα του χωριού (παραλία) όχι μόνο δεν μιλούν μεταξύ τους αλλά αποφεύγουν και να συναντηθούν στον δρόμο κατά το κλείσιμο των καταστημάτων τους.  
         Όταν η έχθρα αλλά και η απληστία τους δένει χέρια και στόμα διατηρώντας μια πολεμική σχέση μεταξύ τους η οποία έχει συνέπειες και στον καταναλωτή, μια σχέση της οποίας, το αποτέλεσμα  είναι η κακομοιριά, ο μαρασμός και η εξαθλίωση.

     Διαπιστώνω τις λίγες μέρες που είμαι στον Αστακό, παρ ότι η προσέλευση (είτε ξένων, είτε ντόπιων που ζουν εκτός Αστακού και κυρίως στην Αθήνα, είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή επισκεπτών) είναι μηδαμινή, για να μην πω κάτι χειρότερο, δεν υπάρχει αποφασιστικότητα από τους αρμόδιους παράγοντες να βρουν λύση οι οποίοι αδιαφορώντας επιδεινώνουν το πρόβλημα.
    Στην Κω και στην Χίο πριν λίγες ημέρες οι εμπορικοί σύλλογοι υπο την προεδρία του δημοτικού συμβουλίου έκαναν ολοήμερες συσκέψεις για να λύσουν το πρόβλημα της προσέλευσης των τουριστών.
       Στον Αστακό ούτε εμπορικός σύλλογος, ούτε άλλος σύλλογος, μα πάνω από όλα ούτε η Δημοτική Αρχή, ενδιαφέρεται για το μεγάλο πρόβλημα, που στο κάτω κάτω ειναι πρόβλημα επιβίωσης όλων όσων διαμένουν στον Αστακό
       Στην Κω και στην Χίο βρήκαν τρόπο μέσω των  ΜΜΕ να διαφημίσουν το νησί τους παρουσιάζοντας τις φυσικές ομορφιές, τα τοπικά εδέσματα, τα τοπικά καλοκαιρινά έθιμα.

Η Διαφήμιση στο τουρισμό 
      Στον Αστακό (σε αντιδιαστολή με τα νησιά αυτά) τίποτε από όλα αυτά. Εμπορικός σύλλογος δεν ξέρω να υπάρχει, μα και αν υπάρχει θα υπάρχει μόνο σφραγίδα (ίσως για κάποιους πολιτικούς λόγους), ο Δήμος θα έπρεπε γνωρίζοντας εκ των προτέρων οτι τα τραγικά αυτά αποτελέσματα (δηλ της αύξησης του ΦΠΑ, την ακύρωση διακοπών κλπ) θα ήταν ορατά άμεσα (από αυτή την σεζόν) να ενεργοποιηθεί μαζί με τους πολίτες να ξεκινήσουν απο την πρωτη απλή άλλα ενδεδειγμένη κίνηση. Την διαφήμιση- Η διαφήμιση στην εποχή μας είναι το παν.
      Η ευχέρεια μέσω της ηλεκτρονικής εποχής με τα χιλιάδες sosial media που κατακλύζουν τον κόσμο, θα ήταν η μια αρχή στην λύση του προβλήματος.
     Προτάσεις πολλές, ακόμη περισσότερες θα έδιναν οι απλοί πολίτες.

Οι Ομογενείς για την ενίσχυση του τουρισμού στον Αστακό 
      Όπως πχ, μια καμπάνια στους Αστακιώτες που ζουν Αυστραλία, Αμερική κλπ να διαφημίσουν τον Αστακό με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν είναι (τίποτε) τυχαίο που επιχειρήσεις (σε όλο τον κόσμο) με εκατομμυρια τζίρο και χιλιάδες εργαζόμενους διαφημιζονται για να προσελκύσουν πελάτες. Η είναι τυχαίο οτι κράτη με χιλιάδες - χιλιαδων  επισκεπτών τουριστών όλο τον χρόνο εξακολουθούν, διαφημίζονται ακόμη.
       Η  συνεργασία αυτή  προϋποθέτει συνεργασία με όλους τους φορείς (όσους υπάρχουν και ειναι ενεργοί) παράλληλα δε και με τους απλούς δημότες που θα τους #χρησιμοποιούσε# εθελοντικά.
Φυσικά θα αναρωτηθείτε πως μπορεί ο Δήμος να έρθει σε επκοινωνία με τους περισσότερους που έχουν σχεσημε το αντικείμενο όταν ο ένας ζητά αφορμή να βρεθεί απέναντι στον άλλον για να του βγάλει το μάτι;  

Πως μπορεί ο Δήμος να φέρει σε συνάντηση όλους τους ιδιοκτήτες καταναλωτικών αγαθών και ειδών εστίασης, όταν οι ίδιοι σε μια απόσταση 400 μ. περίπου που βρίσκονται τα καταστήματα τους (καφετέριες και εστιατόρια) έχουν τρεις διαφορετικές τιμές στην μπύρα, στο καφέ, στο νερό;  
Όταν οι άμεσοι αποδέκτες των σκληρών αντιλαϊκών  οικονομικών μέτρων της (λεγόμενης αριστερής) κυβέρνησης, έχουν ως βασική προϋπόθεση να διαβάλλει ο ενας τους υπόλοιπους, η (για να είμαι λίγο ευπρεπής προς τυχόν παρεξήγηση) να υπονομεύει ο ένας τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα  οι επιπτώσεις να πέφτουν αναποφευχτα στο κεφάλι του καταναλωτή, ο οποίος με τα πενιχρά οικονομικά αποθέματα που διαθέτει θα αναγκαστεί να  τους απομονώσει όλους.
Η κατρακύλα στον τουρισμό είναι αλυσίδα. Ο ένας κρίκος δένει τον άλλο και έτσι σχηματίζετε αυτή η αλυσίδα. Όσο πιο αδύνατο  είναι το μέταλο του κρίκου, τόσο πιο εύκολα θα σπάσει.

      Ο Αστακός με τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές του έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Ποτέ κανείς δεν επένδυσε σε αυτό το μέρος. Παρ’ ότι κατά διαστήματα εμφανίζονταν μερικοί (πραγματικοί η απατεώνες δεν γνωρίζω) που σκοπό είχαν να δημιουργησουν κάτι, εξαφανιζονταν τάχιστα. 
     Αλλοι προσποιήθηκαν τους επιχειρηματίες αλλά ήταν απλώς επισκέπτες άλλοι διότι για κάποιους λόγους δεν συμφώνησαν με τους αρμοδίους, άλλοι δε για να εξερευνήσουν το μέρος για μελλοντικά τους σχέδια.
      Οι λόγοι που απέτρεψαν την ανάπτυξη και δημιουργία για να επιτευχθεί κατι ωφέλιμο είναι πολλοί. Ίσως μερικοί θα ήταν χρήσιμο  να επανέλθουν στην μνήμη μας.

 Τουρισμός χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει….
       Κορυφαίο-Κυρίαρχο ζήτημα το νερό. Χωρίς νερό, ούτε κάκτος δεν επιβιώνει.. Το υπάρχον που διέρχεται στους αγωγούς του Αστακού η κατανάλωση προς πόση ειναι ακατάλληλη (και ας λένε οτι λένε, ολοι όσοι περάσανε απο το οίκημα των 4 τοίχων που λέγετε δημαρχείο), ακατάλληλη χρήση φυσικά και για άλλες ανθρώπινες βιοποριστικες ανάγκες .
     Η μοναδική κατάλληλη χρήση του είναι  για τα πλυντήρια αυτοκίνητων, ρούχων, ξέπλυμα των κάδων, το πότισμα του πάρκου και την καθαριότητα κάποιων δρόμων (όσων καθαρίζονται). Χωρίς νερό (που έστω και με την συγκεκριμενη  μορφή) η οποιαδήποτε εγκατάσταση-επένδυση  είναι ανέφικτη είναι απαγορευτική.
       Αλλά και αυτό που υπάρχει (με την ακατάλληλη χρήση του προς κατανάλωση), τα προβλήματα (τεχνικά) είναι μεγάλα διότι οι διακοπές λογω βλάβης (πάσης μορφής) είναι σύνηθες φαινόμενο παράλληλα δε δυσκολεύει την καθημερινοτητα μας κυρίως δε σε εποχές τουριστικής περιόδου.

Ζητείται στέγη και διαμονή των επισκεπτών…..
     Έτερο πρόβλημα είναι η στέγη και διαμονή των επισκεπτών. Ίσως και τα δυο ιεραρχώντας τα (νερό και στέγη) να είναι αλληλένδετα και κορυφαία.
     Με το κιάλι ψάχνεις να βρεις ποιος νοικιάζει, που και πόσο.. Το πρόβλημα της στέγης και η έλλειψη ξενώνων θα το διαπιστώσουν οι υπεύθυνοι με την έναρξη των αγώνων πρωταθλήματος μπάσκετ του Αίολου όταν ομάδες επιπέδου Πανιωνίου, Ηρακλή, Λάρισας θα ζητούν ξενώνες με τα απαραίτητα για μια ομάδα (πρωινό, θέρμανση, διατροφή, κλπ) και δεν θα υπάρχει η υποδομή.

Τουρισμός με Μεγάλο πάρκινγκ, οργανωμένη πλαζ, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, κ.α.  
       Επανέρχομαι λοιπόν και λέω οτι στέγη και νερό τα κυρίαρχα. Άλλες απαιτήσεις τουριστων και επισκεπτών είναι, πλαζ, φαγητό (επιλογές διάφορες), πάρκινγκ ΙΧ. Αιτήματα και απαιτήσεις  που δεν θα βρουν στον Αστακό. Αν λοιπόν ένας για να κάνει μπάνιο πρέπει να διανύσει απόσταση 25 χιλ μακρυά απο την στέγη που έχει τότε γιατί να έρθει στον Αστακό; 
      Αν μια πόλη (παραθαλάσσια όπως ο Αστακός) δεν διαθέτει δημοτικό παρκινγκ για τα αυτοκίνητα των επισκεπτών, τότε πως θα έχεις την απαίτηση να τον υποχρεώσεις να μην παρκάρει όπου θέλει (πράγμα βέβαια απαράδεκτο).

Απαράδεκτος ο θόρυβος απο τα μηχανάκια...
      Πως θα τον πείσεις τον επισκέπτη να παρατείνει περισσότερες ήμερες απο τον προγραμματισμό του (και για να μη πω ότι μπορεί και να διακόψει τις διακοπές του) όταν η απαραίτητη και άκρως επιθυμητή ησυχία και ξεκούραση που επιζητά, θα διακόπτετε κάθε 5λ επι 15 ώρες την ημέρα απο τον εξωφρενικό θόρυβο των μηχανών και αυτοκινήτων με τις σπασμένες εξατμίσεις (η πειραγμένες). Ο εκκωφαντικός θόρυβος που προκαλείται είναι πολυ πιο ισχυρός απο την χαμηλή πτήση ενός Μιράζ .

      Με μια αστυνομία της οποίας η παρουσία γίνεται αντιληπτή μόνο όταν πλησιάσεις 50 μέτρα απο το κτήριο που είναι εγκατεστειμένη (βέβαια για να είμαι δίκαιος, έχουν κάποια ελαφρυντικά λόγω πολλών ελλείψεων, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έρχονται στα αυτιά τους όλος αυτός ο θόρυβος των μηχανοκινητων μέσων) και η οποία δεν έχει καμιά κατασταλτική επέμβαση,  δίνοντας το δικαίωμα στους ταραξίες να διαιωνίζουν την κατάσταση.
        Έτερος υπεύθυνος της χαώδους κατάστασης αλλά και της ανεπάρκειας προσέλευσης τουρισμού η Δημοτική Αρχή (με τα οποία δικαιολογημενα ελαφρυντικά που εχει--δεν ειναι ΚΩΣ, δεν ειναι Χίος)  τα οποία απορρέουν από την γενικότερη στρεβλή οργάνωση της πολιτείας.

     Υπάρχουν όμως και  προβλήματα  που μπορούν να λυθούν χωρίς την παρέμβαση της πολιτείας. Δεν είναι απαραίτητο πχ. κάθε χρόνο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις να έχει κατα 90% το ίδιο πρόγραμμα. Θα μπορούσε να το διαμορφώσει διαφορετικά ξεκινώντας φυσικά τις προβλεπομένες ενέργειες απο την έναρξη του νέου έτους. Ο προγραμματισμος και η προσήλωση στην πραγματοποίηση του νέου είναι στοιχεία που σου δίνουν κύρος. Αντίθετα οι ενέργειες τις τελευταίας στιγμης σε στιγματίζουν αρνητικά..

     Χωρίς να κάνω επίθεση η να θέλω να γίνω και εγώ ένας από τους χιλιάδες επίδοξους αδιάφορους και άδικους κριτές, σαν μια και μοναδική οντότητα όπως είμαι, θα περιμένω την αντίστροφη μέτρηση, χωρίς φυσικα να κρίνω με εγωιστικές πολιτικές ή ρεβανσιστικές  τάσεις η να στήνω κρεμάλες.
      Έχω ζήσει πολλά χρόνια και έχω βιώσει όλες τις συνθήκες το πρόβλημα του Αστακού. Φυσικά και δεν απαιτώ (μιλάω και πάλι σαν ένας) αποκεφαλισμούς ή λαιμητόμους. Αυτές τις ευθύνες και αποφάσεις τις παίρνει μόνο ο Λαός στις εκλογές Αυτός θα κρίνει, αυτός θα πάρει κεφάλια.

     Έχοντας χάσει πολλά χρόνια με τις ψεύτικες υποσχέσεις, τις κοροϊδίες και τα ανεκπλήρωτα προεκλογικά προγράμματα όλων των υποψηφίων Κοινοταρχών και Δημάρχων (πριν και μετά Καλλικράτη και Καποδίστρια) η στιγμή της στροφής βρίσκεται στο και 5 και όχι στο παρά 5. Ας μην πάει στο και 6….


17 σχόλια:

  1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ κ ΜΠΟΝΗ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ ΞΕΧΑΣΕΣ ΟΤΙ Ο ΑΣΤΑΚΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ
    ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η ΒΟΝΙΤΣΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 17ΧΛΜ ΑΠΟ ΛΕΥΚΑΔΑ 15ΧΛΜ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΡΟ 15ΧΛΜ ΑΠΟ ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ
    ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΑΚΤΙΟ ΑΜΒΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΧΕΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΟΥ ΟΙ ΑΦΙΞΟΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ
    ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΙΣ 280.000 ΕΠΙΒΑΤΕΣ
    ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΦΑΝΤΑΖΟΜΕΘΑ ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΑΣΤΑΚΟ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΠΟΤΕ
    ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
    ΠΕΡΑΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ Ο ΑΣΤΑΚΟΣ ΕΣΤΩ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΠΙ Η ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΟΣ 5-6 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΦΥΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΜΥΤΙΚΑ ΒΟΝΙΤΣΑ ΚΛΠ
    ΟΥΤΕ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΠΧ ΚΑΘΙΣΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ ΒΑΘΥΑΒΑΛΗ .
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ Η ΧΩΡΑ ΤΡΕΧΕΙ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΒΑΛΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΦΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΤΟ ΣΥΝΥΓΟΡΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΑΝ ΚΑΡΤΣΙΛΑΜΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΣΧΙΖΑΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΔΩΝΑΝ ΚΑΙ 751 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΛΠ ΑΦΟΥ
    ΕΙΧΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΤΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΟΥΡΙΟ
    ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΙΝΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΤΡΟΛΕΥ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ.
    ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΜΑΠΤΡΙΩΤΗ κ ΜΠΟΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ
    ΜΙΑ ΧΑΡΗ ΘΑ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΩ ΝΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΣΤΑΚΟ -ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ
    ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΑΡΑΞΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕ Ο ΧΟΥΤΑΣ ΤΟ 1964.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΗ ΕΝΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ Η ΠΛΑΣΤΗΡΑ Η ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Η ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ
    ΔΩΣΕ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ κ ΓΡΗΓΟΡΙΑ ΚΑΚΑΒΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΕ ΦΕΡΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΝΑΨΕ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΜΟΥ ΦΙΛΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΤΟΣΤΑΡΑ
    ΦΙΛΙΚΟΤΑΤΑ
    ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ-ΒΟΝΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Μπονη καλά τα λέτε εσείς σαν φωτογραφως ένα θα σας πω ότι για τον αιολο έχουν λεφτά όλοι κάνουν τα στραβά μάτια και δεν λένε τίποτα για το σχολείο το δημοτικό που το μπαλκόνι το κρατανε κάτι στιλιαρια για περάστε καμια βολτα απο το σχολείο να τραβήξετε καμια φωτογραφία και μην αναρωτιστε γιατί ο αστακός δεν έχει κόσμο .Γιατί αν δεν νοιαστείς για τα παιδιά μας το μελον του αστακού Είναι αυτα τα παιδιά...Η δημοτικής αρχη δεν νοιάζεται η επειχειριματιες δεν νοιαζωστε η γονείς για τα παιδιά τους δεν νοιάζονται φέτος θα πάει το παιδί μου στο δημοτικό και δεν θέλω τέτοια πράγματα θα ζητήσω ένα ενεργώ σ.... γονέων και κηδεμόνων....ευχαριστω παρακαλω μα δημοσιευτεί......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχει δικιο ο κυριος Μπονης τι να κανουν? Μην εχουν το νερο να πιουνε [το αγοραζουν κι αυτο] να πλυθουνε? να βαλουν να πλυνουν τα ρουχα τους που το νερο ειναι γεματο αλατα η την καθαριοτητα των δρομων, οχι μονο μπροστα μπροστα οσα βλεπει η πεθερα. Πως να ερθει ο κοσμος εστω και οι ντοπιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό με τα μηχανάκια και τις εξατμίσεις αν και δεν είναι σίγουρα αιτία μειωμένου τουρισμού, εν τούτοις με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Έχει να κάνει με την έλλειψη σεβασμού προς τη κοινωνία και τον συνάνθρωπο και δυστυχώς στις μέρες μας διογκώνεται. Βέβαια σε αυτό συμβάλει και η γενικότερη ατιμωρησία όπως ειπώθηκε αν και η έλλειψη προσωπικού της αστυνομίας δεν αποτελεί ελαφρυντικό. Θα έπρεπε να πιστεύουμε λίγο και στην αυτοεπιτήρηση, αλλά τί να πεις στο γνωστό, γίνεσαι γραφικός.

    Πάντως σαν περαστικός από τον Αστακό τη περασμένη εβδομάδα, οφείλω να παρατηρήσω ότι οι τιμές στα παραλιακά καταστήματα ήταν πολύ λογικές όπως αρμόζει σε έναν οικογενειακό προορισμό ήπιας τουριστικής προσέλευσης σαν την όμορφη πολίχνη του Αστακού.

    Ένας φίλος από τη Ναύπακτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...και νάταν μόνον αυτοί οι λόγοι που αναφέρει ο Νώντας ; πάει καλά ... όντως ο Αστακός είχε ΠΑΝΤΑ εσωτερικό τουρισμό απ΄τα χωριά της ενδοχώρας και το Αγρίνιο . Ομως τον έχουν ξεπεράσει τα παράλια της ΒΕΛΑΣ, ΑΛΥΖΙΑΣ (Λύσιμος, Παλιόβαρκα, Παλιμάγαζα, Σχοίνος ) , ΖΑΒΕΡΔΑΣ ( Βαθιαβάλι, Βαρκό ) και ΒΟΝΙΤΣΑΣ που αυτα τα μέρη τα επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια αρκετοί απο την ενδοχώρα και δη απ το Αγρίνιο. Τα πράγματα έχουν εξελιχτεί τεχνολογικά και σε χρόνο ντε τε π.χ ο Μαχαλιώτης πάει στο Λύσιμο ή και στη Ζαβέρδα για μπάνιο που έχει καλύτερες θάλασσες και υποδομές απ΄τον Αστακό και το απόγευμα γυρίζει στο σπίτι του , όπου ξαπλώνει και ξεκουράζεται και το βραδάκι βγαίνει για καμια μπύρα στο ΧΩΡΙΟ του που ομολογουμένως στα χωριά του Ξηρομέρου υπάρχουν σήμερα καφετέριες και μαγαζιά ΚΛΑΣΕΙΣ ανώτερα απ΄αυτά του Αστακού που έχει μείνει στην περασμένη 20ετία !!! Μια επίσκεψη σας στην ΚΑΤΟΥΝΑ θα σας πείσει για του λόγου το αληθές. Αραγες θα τολμήσετε να ρθείτε κάποτε και στα χωρια του Ξηρομέρου ; π.χ Κομποτή ή Τρύφου ή Παπαδάτου ή Κανδήλα ; Δεν συγκρίνονται καν τα καταστήματα του Αστακού ( αν και ειναι και παραλιακά) με αυτα της Κατούνας. Αυτα φαίνεται ο φίλτατος Χρήστος Μπόνης τα αγνοεί όπως και πολλοί φίλοι Αστακιώτες γιατί ...δυστυχώς στην ενδοχώρα τόσα χρόνια δεν την έχουν επισκεφτεί , αν και τους προσκαλούσαμε και προσκαλούμε πολλές φορές , να δουν γιατί ο κόσμος ΠΛΕΟΝ μενει στα χωριά του. Ενας άλλος παράγων της αρνητικής εικόνας του τουρισμού στον Αστακό ειναι και η συμπεριφορά του Εμπορικού κόσμου που με τις τιμές στα προιόντα τους σε εξωθούν να μην πλησιάζεις καν τον Αστακό. Χρειάστηκα , φέτος, πλακάκια και ζητησα προσφορά στον Αστακό όπου μου είπαν απο 18 εως 26 το τετραγωνικό . Τα πήρα απ΄την Αθηνα (ΛΑΚΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ ) με 8,90 το τετραγωνικό και μου τα φέρανε με κόστος 30 ευρώ απ την Αθηνα στο χωριό μου. κ.λπ κ.λπ παραδείγματα θα μπορούσα να αναφέρω επιπρόσθετα που δεν είναι της παρούσης. Συνεπώς το ότι ο Αστακός δεν έχει φέτος τον επιθυμητό τουρισμό για μενα φταίει ο ίδιος ο Αστακός και μετα οι άλλοι παράγοντες. Μια βόλτα ένα βράδυ στον Αστακό θα σας αποζημιώσει με την οσμή στο λιμάνι και δεν θα ξαναπατήσετε ποτέ . Χρόνια τώρα το ίδιο πράγμα γίνεται στο λιμάνι , μια μπόχα που σε πνίγει παντελώς...Και εμείς αν πάμε στον Αστακό απ΄το χωριό μας , πάμε γιατί εκει πηγαμε Γυμνάσιο εκει μεγαλώσαμε εκει θα δουμε ενα φίλο απ΄τα παλιά και ας μην έρχονται αυτοί στα χωριά μας που τους καλούμε και φυσικά στο Ξηρόμερο όταν καλείς κάποιον , ο φιλοξενούμενος ( ξένος) δεν πληρώνει ΠΟΤΕ !!! Χρήστο ; τα δυσκολότερα είναι πίσω και για τον Αστακό , αλλά και για όλους μας !!!
    Φιλικώτατα
    Ν.ΜΕΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι καταστηματάρχες ας κοιτάξουν και λίγο τους τιμοκατάλογος τους δεν μπορεί ένας καφές στην Γλυφάδα ακόμη και στην πλάκα 2.50 ευρώ και στον αστακό 3 εν μέσω κρίσης και δεν είναι μονο ο καφές είναι και αλλά πραγματα ας κατανοήσουν όλοι οτι ο αστακός δεν είναι Μύκονος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ συμμαθητή μου Χρήστο. Στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο σου, που ανοίγει τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και στο πρώτο σχόλιο επ' αυτού, τα οποία πραγματικά επισημαίνουν τα βασικά και σοβαρότερα υπάρχοντα προβλήματα, θα προσθέσω συνοπτικά κάποιες παρατηρήσεις (και από το πρόσφατο και σύντομο ταξίδι μου στον Αστακό), σαν επισκέπτρια πια αλλά με πολύ αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα μου:
    1)Εντελώς υποβαθμισμένη και αναξιοποίητη (για ψυχαγωγικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς)πλατεία.
    2)Σκουπίδια, δυσοσμία κάδων, καμμία προσπάθεια (από δήμο καιφορείς)ευαισθητοποίησης των πολιτών.
    3) Ανυπόφορη δυσοσμία στην παραλία από το λιμάνι και τα εκεί φρεάτια.
    4)Απεριποίητα παρτέρια μπροστά από τις καφετέριες της παραλίας.
    5)Ανυπαρξία τουριστικού οδηγού της περιοχής και οργανωμένων εκδρομών στα αξιοθέατα (κάστρα, Αη Λια, Αγία Παρασκευή, Αγ. Παντελεήμονα, Αη Γιώργη κ.λ.π.).
    6) Μη ανάδειξη και αξιοποίηση παλαιών μονοπατιών.
    7)Μη προβολή και αξιοποίηση αξιόλογων βιβλίων ιστορικού, αρχαιολογικού και λαογραφικού περιεχομένου επιστημόνων συμπολιτών μας (π.χ. Καραμεσίνη, Δημητρούκα, Σάββα κ.α.).
    8)Ανυπαρξία δημοτικού κάμπινγκ και δημοτικών αναψυκτηρίων-παραδοσιακών καφενείων (π.χ. σε πλατεία και ανεμόμυλο).
    9)Μη αξιοποίηση του λιμανιού στο Πλατυγυάλι(προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, ΟΧΙ με ιδιωτικοποίησή του).
    10) Ανυπαρξία στήριξης (οικονομικής κλπ)από την τοπική αυτοδιοίκηση αξιόλογων δράσεων τοπικών συλλόγων(π.χ. λαογραφικό μουσείο Αστακού από το Σύλλογο Γυναικών).

    Τα παραπάνω τουλάχιστον προβλήματα και ελλείμματα μπορούν να επιλυθούν και αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης, των τοπικών επαγγελματικών και λοιπών συλλόγων και φορέων και των απλών πολιτών, με διεκδίκηση, συμμετοχή, συλλογικότητα, ενημέρωση, ευαισθησία και ενδιαφέρον για τον τόπο μας.

    ΚΕΡΚΥΡΑ, 1 Αυγούστου 2016
    ΕΛΕΝΗ Ι. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΥΡΙΕ ΜΠΟΝΗ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΩΣΤΑ ΜΕ ΠΗΡΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΣΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΕΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑ ΝΑ ΤΖΙΡΑΡΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΙΓΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΒΡΗΣΚΕΣΕ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΧΟΡΕΥΕΙ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΘΑΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΚΑΤΟΛΑΓΚΑΔΟ!!!!ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΜΠΟΝΗ ΕΛΠΙΖΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΡΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΟΥ.[ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΙΜΟ ΑΣ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΗΔΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΒΓΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ, ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΙΝΟΥΝΑΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΑ] .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο αστακός έχει ότι του αξίζει τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο όταν εγώ έγραφα και ουρλιάζα κάντε κάτι βουλιαζουμε ήμουν ο μαλακας του χωριού οι οικογένεια μου τωρα ζει στο Αγρίνιο ευτυχώς για τα παιδιά μου !!με την πρώτη ευκαιρία θα πουλήσω την επιχείρηση μου και θα φύγω ο αστάκος δεν έχει καμία ελπίδα!!! Ζαρκαδουλας θανασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητε Χρηστο τα προβληματα ειναι πολλα.Ξεκιναμε απο την προσβαση στον Αστακο.Οι δρομοι ειναι κομματια.παραλια για μπανιο δεν υπαρχει.Ο κοσμος τωρα πια θελει οργανωμενες παραλιες και αυτη που εχουμε δεν ειναι και η καλυτερη.Ο βιολογικος που θα ανοιγε το δρομο για μια καλη παραλια δεν γινεται.Αλλο προβλημα ειναι η ποιοτητα του φαγητου και οιλιγες επιλογες που εχει καποιος για αυτο.Εδω που τα λεμε τα εστιατορια ειναι σε ασχημη κατασταση.λογω της δουλειας μου γυρναω ολη τη δυτικη ελλαδα και τα νησια του ιονιου και μπορω να κανω μια συγκρηση.στα τουριστικα μερη τα φαγαδικα ειναι περισσοτερα απο τις καφετερειες.εμεις μονο καφετερειες διθετουμε.Οι επαγελματιες απο μονοι τους επρεπε να δουν τα μαγαζια τους σε τι κατασταση ειναι και θα δουν γιατι δεν εχουν κοσμο.Εχουμε αρχαιο ναο και καμμια ενεργεια δεν εχω ακουσει για ανασκαφες.Πιστευω εχει πολλα να δωσει στον τοπο μας.Οι δημαρχοι δεν υπαρχουν.βλεπουμε σε τι κατασταση εφτασε ο αστακος μας.Πριν 30 χρονια εφτανε τους 5000 κατοικους.δεν υπειρχε αδειο σπιτι το καλοκαιρι.Και οχι μονο αστακιωτες αλλα και ξενους.Αυτα τα γνωριζεις αλλα δεν τα γνωριζουν και δεν ενδιαφερονται οι μονιμοι κατοικοι να βελτιωσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα διαφωνησω με τον κ.Νικακη Πήγαινα σχολείο 6 χρόνια στον Αστακό,τα καλοκαίρια θυμάμαι μπροστα στα μαγαζιά φαγαδικα,καφετεριες συναντούσες πολλές ξένες παρέες,γερμανους,ιταλους,κ.τ.λ.Τωρα όσον αφορά το άρθρο η άποψη μου είναι ότι όταν ο Αστακός κυβερνάται τα τελευταία χρόνια από δημάρχους, συμβούλους, χαμηλού επιπεδου,κουλτουρας,π πολιτισμού,ελειψει στρατηγικής οράματος,για το καλό τού τόπου σου!!!! τότε τι περιμενεις κ.Μπονη εγκλωβίζεται το μυαλό όλων, ακόμα και των απλών δημοτών και κατά συνέπεια παύει ή αναγκη για δημιουργικοτητα,ν α ξεφύγεις από την κατάσταση αυτή που κρατάει τόσα χρόνια....ήμουν νιος και γερασα....Γ.Χ. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όλα αυτά είναι πολύ σωστα και εγω εχω να προσθεσω και κατι ακομα. Ο Αστακος δεν είναι Μυκονος για να ερθει κοσμος να ξεφαντωσει στα club μεχρι το πρωι. Η φασαρια που εχει όμως το βραδυ από τα μαγαζια και από τους γαμους/βαφτισια που γινοται και θεωρουν ότι κανενας στο χωριο δεν πρεπει να κοιμηθει το βραδυ, θα μπορουσε ανετα να συκγριθει με της Μυκονου… Εισαι υποχρεωμενος να κοιμασαι μονο με air condition (αν εισαι τυχερος και εχεις) για να εχεις τις μπαλκονοπορτες κλειστες, αν και μερικες φορες ουτε αυτο σε σωζει....

    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συγνωμη αλλα γιατί συνδέουμε τον Αιολο η τον Ηρακλη με την κατανυια του χωριου?πριν 4χρονια δηλαδη ,που οταν αποφασισε καποιος α ανεβασει την ομάδα,υπήρχε νερο?υπηρχε παραλια?υπηρχαν τουριστες?η ομαδα ειναι ιδξωτικη επιχείρηση πλεον.οχι κοινότικη.κ στο κατω κατω αυτη την στιγμη μονο απο τον Αιολο μαθενουν τον Αστακο.δυστηχως ειναι η μοναδικη διαφήμιση.εμεις οι Αστακιωτες ειμαστε ηλιθιοι για τις επιλογες που εχουμε κανει κατα καιρους με τους δνμαρχους που εχουμε βγαλει.το εχω ξανα γραψει σε σχολιο.δημαρχος επρεπε να ειναι πχ ο αδερφος του χρηστου ο δημητρης.που αγαπαει το τοπο του κ οχι τις ζεμπεκιες.αλλα ισως κ μερικοι απο εσας που σχολιαζετε να ρα εχετε αρπαξει για να βγουν τα ξενο σκυλα.καταλάβενετε για ποιον μιλαω.Αστακος τελος.κ το μπασκετ ειναι αλλο κομματι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φιλε ανωνυμε 6.56 μμ οπωσ και να το δει κανεισ ο δημοσ ειναι πλεον κοματι του αιολου δεν το συνδεει κανεισ το γεγονοσ απλα το ενωνει παρε τα γεγονοτα απο την αρχη οπωσ λεει η αντιπολητευση αυτη που υπαρχη, κονδυλια που ηταν για αλλα εργα πανε αλλου η μηπωσ δεν το εχεισ ακουση αν οχι ρωτα τουσ κτηνοτρουφουσ να δεισ τη λενε για το θεμα, οσο τωρα για τον δημαρχο εμεισ φτεμε για τησ επιλογεσ που κανουμαι και δεν βγαζω και τον εαυτο μου απεξω για ποιο παλιεσ μου επιλογεσ στο χερι μασ ειναι να γινει ο δημοσ ξηρομερου προτυπο και οχι μονο η παραλια γιατι ο δημοσ εχει πολλα χωρια που βρισκονται εκτοσ στοχων του σημερινησ δημοτικησ αρχησ αυτα να δει οποιοσ σκεφτετε να κατεβει για δημαρχοσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο κος Σταικος που εχει αποψη γιατι δεν τοποθετηθηκε μαλλον δεν τον παιρνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μια απαντηση στον κ,Γαζετα περι αρχαιων-- λιγο πριν το 2004 επι υπουργειας Ε. Βενιζλεου στο υπ. πολιτισμου , εχοντας προσβαση λογω γνωριμιας του ειχα μιλησει για τα αρχαια καστρα του αστακου και τον ρωτησαν αν μπορει να κανει παρεμβαση να μπορεσουμε να τα αξιοποιησουμε..Τον ειχα ενοχλησει δυο τρεις φορες περιπου (αν θυμαμαι καλα) πιεζοντας τον να μου βρει λυση.Με συστησε σε μια διευθυντρια του υπ, πολιτισμου που ηταν υπευθυνη για τις αρχαιοτητες στην δυτικη ελλαδα.Την συναντησα τις ανεφερα περιπου τι υπαρχει στον αστακο και την παρεκαλαεσα να ενδιαφερθει.Μου το υποσχεθηκε και μετα απο δεκα μερες περιπου με καλεσε στο υπουργειο και μου ειπε οτι εψαξε το θεμα και θα το προχωρησει .Το μονο που ζητησε ηταν μια τυπικη επιστολη απο τον Δημαρχο να τις αναφερει πανω κατω το θεμα και να την προσκαλει να προβει στις προβλεπομενες ενεργειες.Συμφωνησαμε να ενημερωσω τον Δημαχο να συνταξει μια επιστολη επισημη και να στειλει στην αρμοδια επιτροπη του υπουργειου. Πραγματι την επομενη της συνομιλιας μου τηλεφωνησα στον Δημαρχο (και αφου καταφερα μετα απο περιπου δεκα τηλεφωνηματα να του μιλησω (ισως προφανως γνωριζοντας οτι δεν ημουν ψηφοφορος του ,αγνουσε τα τηλεφωνηματα μου) και να τον ενημερωσω για το ζητημα.Με ευχαριστησε και μου εδωσε την υποσχεση οτι θα το πραξει. Περασαν απο τοτε 12 χρονια και ακομη η επιστολη!!!!!!! Προφανως θεωρησε η θεωρησαν καποιοι στο δημο οτι θα τους εκλεβα την δοξα με την πρωτοβουλια μου !!! Ξαναεπικοινωνησα (η μαλλον προσπαθησα να μιλησω μαζι του) αλλα τα αποτελεσματα το ιδιο.Μετα απο αυτο μιλησα στην διευθυντρια και την ενημερωσα να αποσυρει το ενδιαφερον της διοτι η δημοτικη αρχη δεν ενδιαφερετε περι αξιοποιησης των------Αυτα περι του ζητηματος των αρχαιων
    τα συμπερασματα δικα σας και δικα σου----Για να μην γραψω αυτο που σκεφθηκα και σκεφτομαι ακομη,,,,,,,,,,,,,,,,,, περι των αρχαιων
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. μια απαντηση στον κ,Γαζετα περι αρχαιων-- λιγο πριν το 2004 επι υπουργειας Ε. Βενιζλεου στο υπ. πολιτισμου , εχοντας προσβαση λογω γνωριμιας του ειχα μιλησει για τα αρχαια καστρα του αστακου και τον ρωτησαν αν μπορει να κανει παρεμβαση να μπορεσουμε να τα αξιοποιησουμε..Τον ειχα ενοχλησει δυο τρεις φορες περιπου (αν θυμαμαι καλα) πιεζοντας τον να μου βρει λυση.Με συστησε σε μια διευθυντρια του υπ, πολιτισμου που ηταν υπευθυνη για τις αρχαιοτητες στην δυτικη ελλαδα.Την συναντησα τις ανεφερα περιπου τι υπαρχει στον αστακο και την παρεκαλαεσα να ενδιαφερθει.Μου το υποσχεθηκε και μετα απο δεκα μερες περιπου με καλεσε στο υπουργειο και μου ειπε οτι εψαξε το θεμα και θα το προχωρησει .Το μονο που ζητησε ηταν μια τυπικη επιστολη απο τον Δημαρχο να τις αναφερει πανω κατω το θεμα και να την προσκαλει να προβει στις προβλεπομενες ενεργειες.Συμφωνησαμε να ενημερωσω τον Δημαχο να συνταξει μια επιστολη επισημη και να στειλει στην αρμοδια επιτροπη του υπουργειου. Πραγματι την επομενη της συνομιλιας μου τηλεφωνησα στον Δημαρχο (και αφου καταφερα μετα απο περιπου δεκα τηλεφωνηματα να του μιλησω (ισως προφανως γνωριζοντας οτι δεν ημουν ψηφοφορος του ,αγνουσε τα τηλεφωνηματα μου) και να τον ενημερωσω για το ζητημα.Με ευχαριστησε και μου εδωσε την υποσχεση οτι θα το πραξει. Περασαν απο τοτε 12 χρονια και ακομη η επιστολη!!!!!!! Προφανως θεωρησε η θεωρησαν καποιοι στο δημο οτι θα τους εκλεβα την δοξα με την πρωτοβουλια μου !!! Ξαναεπικοινωνησα (η μαλλον προσπαθησα να μιλησω μαζι του) αλλα τα αποτελεσματα το ιδιο.Μετα απο αυτο μιλησα στην διευθυντρια και την ενημερωσα να αποσυρει το ενδιαφερον της διοτι η δημοτικη αρχη δεν ενδιαφερετε περι αξιοποιησης των------Αυτα περι του ζητηματος των αρχαιων
    τα συμπερασματα δικα σας και δικα σου----Για να μην γραψω αυτο που σκεφθηκα και σκεφτομαι ακομη,,,,,,,,,,,,,,,,,, περι των αρχαιων
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο