Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Ενα σπάνιο ντοκουμέντο για τη ΒΟΝΙΤΣΑ του 1200, το "ΕΠΙΤΙΜΙΟ για φόνο"!

      To φως της δημοσιότητας θα δεί αύριο Παρασκευή με την επιμέλεια της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο για τη ΒΟΝΙΤΣΑ του 1200, το "ΕΠΙΤΙΜΙΟ για φόνο"!

     Το Επιτίμιο (αυστηρή πνευματική ποινή) εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιωάννης Απόκαυκος, για την πράξη του φόνου που έκαναν τρείς φρουροί του δάσους των βελανιδιών στη Βόνιτσα.
   Το επιτίμιο γράφονταν σε χαρτί και δίνονταν στους παράνομους αλλά παραδίδονταν και στους άρχοντες και λειτουργούς του κάθε τόπου που διέμειναν οι παράνομοι. 
      Μετά το τέλος του χρόνου που όριζε το επιτίμιο και αφού είχαν τηρηθεί όλοι οι κανόνες που ορίζονταν, οι τιμωρούμενοι παρουσιάζονταν ενώπιον αυτού που είχε θέσει την ποινή-επιτίμιο και αφού διαπιστώνονταν ότι με την τήρηση των κανόνων είχε επέλθει η μετάνοια, τους επιδίδονταν νέο χαρτί για την παύση των επιτίμιων που τους είχαν επιβληθεί.
      Να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά συναντούμε τέτοιους κανόνες ποινής-επιτίμιο στη περιοχή μας. Είναι εκπληκτική η απαρίθμηση των κανόνων και η λεπτομέρεια στην τήρηση αυτών.

ΜΗ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ 
Με την εγκυρότητα της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο