Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΒΟΝΙΤΣΑ: Με επιτυχία η Τιμητική εκδήλωση στον ποιητή Φιλοκτήτη Λαμπράκη

 




       Η Αμφικτιονία Ακαρνάνων διοργάνωσε χθες Παρασκευή εκδήλωση τιμής για τον Βονιτσιάνο διακεκριμένο ποιητή, ζωγράφο, μουσικό, επιστήμονα Φιλοκτήτη Λαμπράκη, σε συνεργασία με το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 
     Η βραδιά που έγινε στο Borgo της Ενετικής Βόνιτσας, στην συμβολή των παλαιών αρχοντικών (Αρνή-Γρίβα-Γιαννέλου-Γεωργίου), αποτελούσε αφιέρωμα και απόδοση τιμής εκ μέρους όλης της Βόνιτσας στο ποιητικό έργο του ποιητή και στοχαστή Φιλοκτήτη Λαμπράκη........



     Στην εκδήλωση λόγου και μουσικής μίλησαν ο Φίλιππας Ντόβας, πρόεδρος της Αμφικτιονία Ακαρνάνων και ο αντιπρόεδρος Στέλιος Ντίνος και χαιρέτησε την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ακτίου βόνιτσας Γ. Αποστολάκης. 
    Τα Ποιήματα του Φιλοκτήτη Λαμπράκη διάβασε ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος με γλαφυρότητα και παραστατικότητα που προκάλεσε συγκίνηση με το ζωντάνεμα αναμνήσεων και τη βραδιά πλαισίωνε μουσικά με τη φλογέρα της η Αμαλία Κλημοπούλου.

     Ήταν μια βραδιά υπέροχη, μυσταγωγική, μοναδική, γεμάτη ποίηση, όπου η ΒΟΝΙΤΣΑ και ο Φιλοκτήτης Λαμπράκης είχαν την τιμητική τους. Ήταν μια όμορφη βραδιά, γεμάτη μαγεία και σαγήνη και χωρίς υπερβολή σταθμός στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ

Σας καλωσορίζουμε όλους. 
     Απόψε το Μπόργκο της Ενετικής Βόνιτσας, ο φίλος και πατριώτης μας, ο Δημήτρης  Βερύκιος, θα παρουσιάσει την ζωή και το ποιητικό έργο του Φιλοκτήτη Λαμπράκη.
   Ο Φιλοκτήτης γιός του Ηλία Λαμπράκη και της Ελισάβετ Δρίβα, γεννήθηκε την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, από μια επιφανή και πλούσια οικογένεια.
   Ο ευγενής νέος γρήγορα έγινε μέρος μιας τραγωδίας με την απώλεια της μητέρας του, γεγονός που το πληροφορείται πέντε χρόνια μετά τον θάνατό της. 
     Η σκιά της μητέρας του καλύπτει όλη του την ζωή και η ποίηση του είναι αφιερωμένη στον υπέρτατο βαθμό της ανθρώπινης ύπαρξης. Στην μητέρα.
    Σπουδάζει την Φαρμακευτική,  εκτός από ποιητής είναι μουσικός και  ζωγράφος.
   Συμμετέχει στον Βαλκανικό πόλεμο, στο κίνημα του Βενιζέλου και στον πόλεμο της Μικράς Ασίας.
    Νυμφεύεται την Ευθαλία, το γένος Βασιλάκου , κόρη του Βασίλειου Κουρκούτα. Αποκτά τρία παιδιά και δραστηριοποιείται ως φαρμακοποιός στην Πρέβεζα.
    Οι γνώσεις του στην Γαλλική, η κοινωνική του ζωή, ο σωστός επαγγελματισμός του, τον καθιστούν έγκριτο πολίτη της Πρέβεζας. Το φαρμακείο του είναι το φιλολογικό καφενείο της Πρέβεζας. Μεταξύ των άλλων φιλόλογων θαμώνων και ο ποιητής Κώστας Καριωτάκης.
     Αγάπησε πολύ την γή. Στον 60 στρεμμάτων οπωρώνα του στον Πλατανιά, παρήγε τα καλλίτερα προϊόντα και συναγωνίζονταν τον πεθερό του στις γεωπονικές εκθέσεις.
    Επινοητής και κατασκευαστής των πιο περίεργων αρδευτικών μηχανών, αλλά πρωτοπόρος στον πολιτισμό.      Συνέστησε συλλόγους τόσο στην Πρέβεζα αλλά και στην Βόνιτσα. Πάντα μέλος του Φαρμακευτικού συλλόγου Πρέβεζας και συντονιστής στον σύλλογο πολιτισμού της Βόνιτσας. Οι καλοκαιρινές διακοπές της οικογένειάς του ήταν στην νήσο Κέφαλο του Αμβρακικού Κόλπου.
Όμως και εδώ η μοίρα του επιφύλαξε άλλη μια τραγωδία……
     Όπως μια κινηματογραφική παραγωγή θα έλεγε « η συνέχεια επί της οθόνης» εμείς σας ζητούμε  τον σεβασμό στην παρουσίαση – τιμή στον Φιλοκτήτη Λαμπράκη.
    Με περίληψη θα παρουσιαστούν τα κυριότερα γεγονότα της ζωής του Φιλοκτήτη αλλά και των γεγονότων που ακολούθησαν τον θάνατό του. Αναλυτικά τα στοιχεία περιέχονται στο βιβλίο της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ , με τίτλο ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΕΝΑΣ ΒΟΝΙΤΣΙΑΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ.
Παρακαλούμε απενεργοποιήστε τα κινητά σας.
    Στον σχεδιασμό της εκδήλωσης, όπως αυτή είχε προγραμματιστεί και είχε αναγγελθεί, οι μόνες αλλαγές που έχουν γίνει είναι η αφαίρεση  μεγάλου μέρους από τα τραγούδια που θα έντυναν το μουσικό χαλί της εκδήλωσης. 
    Ζούμε σε μια πόλη που σεβόμαστε το ηθικό δίκαιο και την παράδοση. Λόγω της πρόσφατης απώλειας  κατοίκου των παραπλήσιων αρχοντικών, μιας σεβάσμιας κυρίας, τροποποιήσαμε το μουσικό χαλί από Χατζηδάκη σε σοπέν και αφαιρέσαμε όλα τα τραγούδια, κρατώντας μόνο δύο. Το μανούλα μου από Χατζηδάκη και την Αθανασία.
    Για αυτή την αλλαγή μας βοήθησε η Δανάη Σγουροπούλου, στην θέση της Αμαλίας Κλημοπούλου.
   Η εκδήλωση έχει διοργανωθεί από την ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ, ΑΠΌ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
     Ακολουθεί πεντάλεπτη εισήγηση της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ και αμέσως αρχίζει το κύριο μέρος της εκδήλωσης.  Ο συνολικός χρόνος δεν θα υπερβεί την μία ώρα και 10 λεπτά.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑ ΝΤΟΒΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ
ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

   Η Αμφικτιονία Ακαρνάνων έκλεισε εννέα χρόνια δραστηριότητας. Ενας σύλλογος έρευνας ιστορίας με συνολικά επτά  εκδόσεις βιβλίων και άνω των 170 ιστορικών ανακοινώσεων. 
   Τα βιβλία του συλλόγου παρουσιάζουν το μεγαλείο της πόλης των 18 εθνοτήτων. Για αιώνες οι διεθνείς συνθήκες που ίδρυαν και κατέλυαν κράτη, περιλάμβαναν σε άρθρα τους, σε ποιόν  ισχυρό περιέρχεται η κυριαρχία επί της Βόνιτσας ή  Βόνδιτζας. 

Οι  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ της Αμφικτιονίας, αυτές περιέχονται στις τελευταίες σελίδων των βιβλίων:
-Ο λίθινος Γίγαντας
-Η επί ένα έτος συγκρούσεις στην περιοχή του Ακτίου, ναυμαχία Ακτίου
-Ομηρική Ιθάκη
-Το κάστρο των 18 εθνοτήτων
-Φιλοκτήτης Λαμπράκης
-Ιστορικά Κείμενα Βόνιτσας τόμος 1 και τόμος 2.
     Τα ιστορικά κείμενα Βόνιτσας,  είναι η συνεργασία της Αμφικτιονίας με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Αιγαίου Κο Νικόλα Βερνίκο. Το έργο θα είναι 11τομο, οι δύο τόμοι κυκλοφορούν στην αγορά  και ο τρίτος τόμος ελπίζουμε να συγκεντρώσουμε το κόστος της εκτύπωσης για να τον έχουμε τα προσεχή Χριστούγεννα. 

   Παρακαλούμε ενισχύστε το συγγραφικό έργο της Αμφικτιονίας, αγοράζοντας ένα βιβλίο από τις εκδόσεις μας. 
    Στα εννέα χρόνια της δραστηριότητάς μας, δεν υπήρξε κρατική ή ιδιωτική επιχορήγηση. Ο σύλλογός μας τόλμησε να λειτουργήσει ανεξάρτητα και συνεχίζει.

    Στη τελευταία συνεδρίαση της Αμφικτιονίας, αποδεχθήκαμε την πρόταση του αντιπροέδρου ώστε  για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα να σταματήσει η έρευνα σε νέα προτζεκτ.
   Ο Αντιπρόεδρος ονοματίζει αυτή την περίοδο, τακτοποίηση των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει, εμείς λέμε ότι χρειάζεται επικέντρωση να κλείσουν οι ανοικτές εργασίες. Τα χρόνια,  μας παίρνουν μαζί τους.

Οι υποχρεώσεις μας, τα ανοικτά προτζεκτ είναι:
-«ήρωες γαριβαλδηνοί», η ιστορία των νεώτερων φιλελλήνων, οι ιταλικές λεγεώνες του Γαριβάλδη, οι οποίες το 1952, το 1897 και 1912 πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων. Ο υπεύθυνος του Προτζεκτ, Επαμεινώνδας Νικάκης  μας έχει ενημερώσει ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει γίνει μνημείο πεσόντων στο ποταμάκι της Ζαβέρδας,  με κοινή τελετή με τους Ιταλούς.
-Το πρότζεκτ «Βυθισμένη Βόνδιτζα» μέσα στο  2017 θα έχει τελειώσει όλες τις μεταφράσεις των επιστολών του Απόκαυκου. Ο Απόκαυκος ήταν Μητροπολίτης Ναυπάκτου την περίοδο 1200-1229 μχ και λόγω της αγάπης του στην αρχαία Ελληνική και την ρήση του «μόνο εις την Βόνδιτζα και  εις τα Γρεβενά ομιλούν την αρχαία Ελληνική» , είχε απευθύνει πολλές επιστολές στους επισκόπους της Βόνδιτζας. Η Βόνδιτζα ήταν η πρώτη επισκοπή στο Ιλλυρικό και μέσα από τις επιστολές εμφανίζεται η ύπαρξη μεγάλων ναών, σε ύψωμα με περιστύλια , με μαρμάρινα σκαλοπάτια, σχολές αριθμητικής, γραμματικής και παπαδικής, τεράστια κτηριακά συγκροτήματα που υποστήριξαν την φιλοξενία επισκόπων στην σύνοδο του 1226 μχ.  Το 2014 είχαμε πραγματοποιήσει υποβρύχιες λήψεις στην περιοχή από τον Αγιο Δημήτριο μέχρι την Κουκουμίτσα και εντοπίσαμε βάσεις από κτηριακές εγκαταστάσεις.
-Το πρόξεξκτ «Απόστολος Βαρζέλης Ο Ζαβερδιανός», βρίσκεται σχεδόν στην ολοκλήρωσή του. Ενας Ζαβερδιανός το 1826 εγκαθίσταται στην Πρέβεζα και ιδρύει μια οικονομική αυτοκρατορία που ελέγχει ακόμα και τα Ιωάννινα. Ποιος ήταν; Γιατί είχε το προνόμιο του Ρήσου Υπηκόου; Γιατί από την γενιά του πάντα ο πρωτότοκος γιός ήταν Ιππότης στην αυλή του Τσάρου; Σύντομα η εργασία θα κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.
-Το πρότζεκτ για το χωριό Παλιάμπελα, μπορεί για μια περίοδο να αδρανοποιήθηκε, όμως τα συγκεντρωμένα στοιχεία είναι ικανοποιητικά. Ο μύθος του «Στέργιου Κουμπάρου» είναι μια αληθινή ιστορία. Η περιοχή του ασκηταριού μας δίνει δύο μοναδικά σημεία, το προϊστορικό και λατρευτικό σπήλαιο του Κουρήτα και την σκήτη του Αγίου Γεωργίου του Αστράμαδος.
-Ο χορός «το κάστρο της Βόνιτσας». Το χορεύουν πάνω από ένα αιώνα, οι Βλάχοι της Αβδέλλας Γρεβενών, σε ανάμνηση της θυσίας των Βλαχόπουλων που έπεσαν στο κάστρο της Βόνιτσας, όταν το 1898 ο Αλής Πασάς κόνεψε το κάστρο. Πήγαμε στην Αβδέλλα Γρεβενών στις 15 Αυγούστου, ζήσαμε ιερές στιγμές. Αργότερα, τον Απρίλιο του 2016,  πραγματοποιήθηκε στη Βόνιτσα συνάντηση των συλλόγων των Βλάχων με τους συλλόγους του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας. Αποφασίστηκε από κοινού να πραγματοποιήσουμε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 εορτή μνήμης αυτού του γεγονότος και κατόπιν τα χορευτικά συγκροτήματα των Βλάχων της Δυτικής Πίνδου θα χορέψουν δύο χορούς. Το χορό «κάστρο της Βόνιτσας» και τον χορό «Γιάννης Μπουκουβάλας». Αντίστοιχα τα δικά μας χορευτικά, θα τιμήσουν με την παρουσία τους και με χορούς.  Η εκδήλωση θα κλείσει με την πλήρη ιστορική παρουσίαση και κατάθεση στεφάνων στην μνήμη των βλαχόπουλων που έπεσα για την υπεράσπιση του Κάστρου της Βόνιτσας το έτος 1798.

-Κλείνουμε την απαρίθμηση των υποχρέωσαν μας, με τα βιβλία που η Αμφικτιονία έχει έτοιμα για εκτύπωση. Το μόνο που μας καθυστερεί είναι η συγκέντρωση του ποσού για τα τυπογραφικά.

-Θεόδωρος Γρίβας, ο σταυραετός της Λάμιας
-Η Ναυμαχία του Ακτίου, έκδοση στην Αγγλική Version
-Ομηρική Ιθάκη, έκδοση στα Γαλλικά
-Οι κοντράδες της Ενετικής Βόνιτσας
-Και όπως προαναφέραμε ο τρίτος τόμος των ιστορικών κειμένων Βόνιτσας

Βόνιτσα. Δόξα για την πόλη των 18 Εθνοτήτων.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο