Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Λαμπρά εγκαίνια του νέου Μουσείου Θέρμου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΦΩΤΟ: Χρήστος Μπόνης)




      Ιστορική ημέρα για το Θέρμο και όλη την Αιτωλοακαρνανία η Κυριακή 17η Ιουλίου
      Εγκαινιάστηκε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κατά την πρώτη μάλιστα επίσκεψη στην περιοχή τους Ανώτατου Πολιτειακού Παράγοντα. Έλαχε μάλιστα αυτός να είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Θέρμο έχοντας μάλιστα το 2008 ανακηρυχτεί Επίτιμος Δημότης του, όταν και το είχε επισκεφθεί ως υπουργός Εσωτερικών.....



  Η εκδήλωση εγκαινίων έλαβε χώρα με κάθε επισημότητα και στον προγραμματισμένο χρόνο καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσγειώθηκε με ελικόπτερο στο Θέρμο  στις 11.00 και διέσχισε την υπόλοιπη απόσταση οδικώς για το χώρο του Μουσείου. Φυσικά τα μέτρα ασφάλειας ήταν δρακόντεια και οργανωμένα σε  όλη την περιοχή και ειδικά πέριξ του Μουσείου.
      Πλήθος κόσμου παρέστη στην εκδήλωση. Παρόντες δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης και  ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, οι οποίοι υποδέχτηκαν τον κ. Παυλόπουλο, όπως και οι εκκλησιαστικές και οι τοπικές αρχές, ο περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας, βουλευτές, εκπρόσωποι του πολιτικού και αυτοδιοικητικού κόσμου, εκπρόσωποι φορέων σωματείων και συλλόγων
   Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση Αγιασμού από τον Μητροπολίτη Ακαρνανίας και Αιτωλίας κ.Κοσμά.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την ευχή να γίνει το Θέρμο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επεσήμανε πως το Μουσείο Θέρμου είναι μια σπουδαία επένδυση για τον τουρισμό και την οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας η οποία δυναμώνει το brand name όλης της Περιφέρειας.
Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπύρο Κωνσταντάρα, ο οποίος μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τον κ. Παυλόπουλο και τη συμβολή του στην ανέγερση του Μουσείου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας οφείλουμε πολλά και αναγνωρίζουμε την προσφορά σας στον τόπο μας». Υπογράμμισε πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στο Θέρμο το οποίο «αποτεέι οικείο και φιλόξενο προορισμό» για τον Προκόπη Παυλόπουλο.
    Ακολούθησε  αναλυτική ομιλία από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κα Ολυμπία Βικάτου, η οποία παρουσίασε την πορεία ανέγερσης του Μουσείου Θέρμου αλλά και συνοπτικά την ιστορία του Κοινού των Αιτωλών. Ιδιαίτερα συγκινημένη αναφέρθηκε σε όλους τους συντελεστές της δημιουργίας του νέου Μουσείου.

Τα διδάγματα της Αιτωλικής Συμπολιτείας 
Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος έκανε διεξοδική αναφορά στην ιστορία της Αιτωλικής Συμπολιτείας επικαλούμενος τα επίκαιρα διδάγματά της και χαρακτηρίζοντάς την ως μια εμβληματική περίοδο της Ελλάδας, παρομοιάζοντάς την, δε, με το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. «Το Θέρμο θα σημαδεύει την προσωπική μου ιστορική διαδρομή», κατέληξε χαρακτηριστικά, σε μια ομιλία που έβριθε από συμβολισμούς και αναφορές στο μέλλον της Ευρώπης, η οποία, όπως είπε, είναι  η μόνη που μπορεί να υπερασπιστεί την Ειρήνη και τη Δημοκρατία.
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα διδάγματα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, ως προς την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σημείωσε ότι «αποκτούν σήμερα πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, αν αναλογισθούμε για παράδειγμα την τραγωδία που έπληξε εκ νέου, τη Γαλλία στην Νίκαια».Είπε χαρακτηριστικά πως «πέρα από την αυτονόητη κι αμέριστη συμπαράστασή μας στον δοκιμαζόμενο γαλλικό λαό, εμείς οι Έλληνες στέλνουμε το μήνυμα προς όλους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, στο μέτρο που μας αναλογεί, θ’ αγωνισθούμε, ώστε όχι μόνο να μην επιτρέψουμε στους στυγνούς τρομοκράτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να κάνουν την Ευρώπη«σκοτεινή ήπειρο», για να θυμηθούμε το περίφημο τίτλο της μελέτης του Μαρκ Μαζάουερ».
Συμπλήρωσε πως «πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση την δύναμη εκείνη που, ιδίως στους ταραγμένους καιρούς μας, θα υπερασπισθεί την ειρήνη και την δημοκρατία, για ολόκληρη την ανθρωπότητα».
Ο κ. Παυλόπουλος δεν δίστασε να κάνει αναφορά ακόμα και στο Brexit, αναφέροντας πως «πρόκειται σίγουρα για πλήγμα στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ωστόσο η Ευρώπη θα προχωρήσει και θα νικήσει».
    Στη συνέχεια έγινε η ξενάγηση του Προέδρου από την κυρία Βικάτου στους χώρου του  Μουσείο ενώ το πρόγραμμα στη συνέχεια περιλαμβάνει  παράθεση γεύματος σε παραλίμνιο κέντρο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος θα επιστρέψει στο Θέρμο απ’ όπου θα αναχωρήσει πάλι με το ελικόπτερο.

Κείμενο: http://www.agrinionews.gr/





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο