Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Μια φωτογραφία αίνιγμα απο την Παλιά Βόνιτσα!

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μια φωτογραφία αίνιγμα!

    Οι φίλοι μας από το Ξηρόμερο news,  μας  παρέδωσαν μια σειρά από νέες φωτογραφίες της Βόνιτσας, οι οποίες τώρα βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης, από τον οίκο αγοροπωλησιών ebay.
      Η μία από τις τέσσαρες νέες φωτογραφίες, μας έβαλε σε δίλλημα και νέες αναζητήσεις. Πρόκειται για μια φωτογραφία της παραλίας της Βόνιτσας, με γωνία λήψης από τους πρόποδες του κάστρου (κάπου στην γραμμή του προμαχώνα, ο οποίος άρχιζε από το κάστρο και κατέληγε στην θέση «Βλύχα»).
    Από τις σκιές των δέντρων και των κολώνων φωτισμού, συμπεραίνουμε ότι η ώρα της λήψης είναι νωρίς το πρωί.
      Το αίνιγμα βρίσκεται στο οίκημα που υπάρχει έξω από την σειρά των σπιτιών και προς την πλευρά της θάλασσας. Είναι στο σημερινό σημείο, μπροστά από τις ιδιοκτησίες των αδελφών Καπότη και των αδελφών Δρίβα......
     Την φωτογραφία δεν την συνοδεύει η ημερομηνία της λήψης.
   Πότε, χρονικά,  μπορούσε να είχε υπάρξει ένα τέτοιο οίκημα σε αυτό το σημείο; ...............



     Από τα μέχρι τώρα τεκμηριωμένα στοιχεία, έχουμε την ύπαρξη ενός σπιτιού μπροστά από την σειρά των άλλων σπιτιών της παραλίας. Ηταν του Αριστογείτονα Στρογγύλη. Η θέση του ήταν ακριβώς στο σημείο που άρχιζε η τετράγωνη προβλήτα της παραλίας (βλέπε το λευκό ορθογώνιο στην φωτογραφία που ακολουθεί).. Το οίκημα αυτό, με απόφαση της Κοινότητας, γκρεμίστηκε  στις αρχές της δεκαετίας του  1950.


        Στην πολύωρη συνεργασία με τον Γιώργο Μπελεσιώτη, το μόνο που φτάσαμε σε συμπέρασμα είναι ότι η λήψη της φωτογραφίας,  μάλλον πρέπει να είναι μετά το γκρέμισμα του αρχοντικού Αριστογείτονα Στρογγύλη.  
      Σε αυτό το συμπέρασμα φτάσαμε μετά την παρατήρηση ότι μετά την πέτρινη προκυμαία και προς την γραμμή των σπιτιών, υπάρχει μια παράλληλη  τσιμεντόστρωση.
      Όμως η ύπαρξη του οικήματος μπροστά από τις σημερινές ιδιοκτησίες Καπότη και Δρίβα, παραμένει αίνιγμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο