Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Έκτακτη γενική συνέλευση ΚΕΔΕ (ΦΩΤΟ: Χρήστος Μπόνης)




-Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοικητικό Κίνημα, Απόστολος Κοιμήσης, τόνισε την ανάγκη να αλλάξει "το υδροκέφαλο και αναποτελεσματικό κράτος" με τη θεσμοθέτηση αποφάσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

      Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στους Δήμους ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνος Βαρθαλίτης, από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
   Ο κ. Βαρθαλίτης ανέφερε ότι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης περιέχεται ρύθμιση που προβλέπει την αναχρηματοδότηση των δανείων των Δήμων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ρευστότητάς τους κατά 50 εκατ. ευρώ το χρόνο....



   Ο ίδιος ανακοίνωσε την επιχορήγηση από το Ταμείο, δύο δράσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση: α) κάλυψη του κόστους υλικών για έργα που υλοποιούν οι ΟΤΑ μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, β) επιχορήγηση μελετών μικρών Δήμων.
     Σε λίγες μέρες, είπε, θα είναι διαθέσιμο σχετικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον οδοφωτισμό, που έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Στόχος, πρόσθεσε, είναι να ενταχθούν στην εν λόγω δράση ακόμα και Δήμοι με δανειακή επιβάρυνση που υπερβαίνει το 60%.
   Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, προανήγγειλε κινητοποιήσεις το Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν θα στραφούν σε βάρος των πολιτών. Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε "οριακή" τη σημερινή κατάσταση για τη λειτουργία των Δήμων, σημειώνοντας ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης "πληρώνει την αδράνεια των προηγούμενων χρόνων".
     Αναφερόμενος στα αιτήματα των Δήμων, ζήτησε την αλλαγή του Καλλικράτη και την προώθηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της χώρας, όπου στα θέματα δημόσιας πολιτικής θα δίνεται προτεραιότητα στο τοπικό επίπεδο.
     Επίσης, την άμεση ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις που θα διατυπώσει η ΚΕΔΕ, όπως, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση θέσης γενικού γραμματέα σε κάθε Δήμο, την εξομοίωση της αμοιβής των δημάρχων με αυτή του γενικού γραμματέα υπουργείου, την εφαρμογή του θεσμού του ελεγκτή νομιμότητας και την κατάργηση των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, την καταβολή αντιμισθίας σε όλους τους αντιδημάρχους και αποζημίωσης στους δημοτικούς συμβούλους για τις παραστάσεις τους στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
   Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για την Αυτοδιοίκηση τις αλλαγές στον Καλλικράτη, συμπληρώνοντας ότι οι αλλαγές αυτές δεν πρέπει να είναι ένα όραμα στα χαρτιά, αλλά να λειτουργήσει στην πράξη. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην αύξηση του αριθμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι αντίθετα θα πρέπει να καταργηθούν.
     Ο κ. Αγοραστός επιτέθηκε λεκτικά, σε έντονο ύφος, στον παρευρισκόμενο διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, καθώς σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ προς τους γονείς, για τη φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες, λόγω διαχειριστικών δυσκολιών σε περιφέρειες.
Απαντώντας ο κ. Γκοτσόπουλους, τόνισε ότι το πρόγραμμα (σ.σ. εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής), πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και πως ο ίδιος δεν εννοούσε ότι οι Περιφέρειες σκόπιμα το καθυστερούν.
      Την ανάγκη η Αυτοδιοίκηση να φέρει στο επίκεντρο της συζήτησης τα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους Δήμους, όπως, μεταξύ άλλων, τα οικονομικά, οι βελτιώσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, η επανεξέταση του "Καλλικράτη" και η ενίσχυση του αποκεντρωμένου μοντέλου διοίκησης της χώρας, τόνισε ο δήμαρχος Παλλήνης και επικεφαλής της παράταξης Νέα Αυτοδιοίκηση στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Αθανάσιος Ζούτσος.
   Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοικητικό Κίνημα, Απόστολος Κοιμήσης, τόνισε την ανάγκη να αλλάξει "το υδροκέφαλο και αναποτελεσματικό κράτος" με τη θεσμοθέτηση αποφάσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    Ο δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία, Δημήτρης Μπίρμπας σημείωσε ότι η χώρα είναι σε επιτροπεία και ότι θα πρέπει "να προασπίσουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών, να διεκδικήσουμε πόρους και μέσα από μια συνοχή να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων".
   Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ελπίδα Παντελάκη, πρότεινε η τοπική αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει πλήρη κρατική επιχορήγηση και ζήτησε τη συμπαράταξη όλων των δυνάμεων "ενάντια στις αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο