Σάββατο 21 Μαΐου 2016

To έθιμο του "κούρου" στο Θύρρειο (Ακαρνανικά Όρη) – Τα αιγοπρόβατα βγάζουν τα χειμωνιάτικά τους


       Ο "κούρος", το κούρεμα των αιγοπροβάτων, είναι μία διαδικασία και συγχρόνως έθιμο, με παράδοση που χάνεται στην ιστορία των αιώνων… Την οργάνωση είχαν οι κτηνοτρόφοι στα ορεινά χωριά. Πριν το καλοκαίρι, έπρεπε να απαλλάξουν τα ζώα τους από το πολύ μαλλί. Έπαιρναν λοιπόν μεγάλα ψαλίδια και σε συνεργασία ο ένας με τον άλλον, έδιναν στα αιγοπρόβατα την καλοκαιρινή τους “φορεσιά”.
      Η διαδικασία κρατούσε πολλές ώρες και γινόταν αφορμή για κανονική γιορτή, με πολύ τραγούδι, φαγητό και κρασί. Τα παλιότερα χρόνια, που η ελεύθερη κτηνοτροφία ήταν σε μεγάλη ακμή, ο κούρος συγκέντρωνε τους κατοίκους όλων των γύρω χωριών. Εξ άλλου το μαλλί, σαν παράγωγο της κτηνοτροφίας, είχε μεγάλη ζήτηση, καθώς αποτελούσε την πρώτη ύλη για την κατασκευή ρούχων, σκεπασμάτων και χαλιών.

Το βίντεο, που θα παρακολουθήσετε, αποτελεί ντοκουμέντο από το έθιμο, που σήμερα τείνει να εκλείψει. Είναι ο κούρος στα Ακαρνανικά Όρη. Θα δείτε τον Ιερέα Βασίλη Ζάρρο, να ευλογεί τις στάνες, να τραγουδά και να παίζει κλαρίνο με ένα φύλλο κισσού!

ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο