Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΗΣ: Μικρό αφιέρωμα στο Πανηγύρι στο Αρχοντοχώρι

Πανηγύρι 1962 στο Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα) ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: χορεύουν εξ αριστερών οι: Αναστος Λιοντάκης, Νώντας Λιάβας, Γιαννούλα Λιάβα και Χαρίκλεια Λιάβα, μπροστά στο παλιό καφενείο του Σύλλα Καρκάση.

Αρχοντοχωρίτες -Ζαβιτσάνοι στο πανηγύρι το 1961: Εξ αριστερών: Γιώτας Γιαννέλης, Καρφής Βασίλης (Βλυζιανά), Ζώης Γιαννέλης, Ράπτης ή Σπούλος (Κωνωπίνα), Φώτης Λιάβας, Λένη Καρφή (Βλυζιανά), Χαρίκλεια Λιάβα συζ. Φωτίου, Νίκος Π. Γιαννέλης

Ξενοτοπίτες και φίλοι του χωριού με τα αλογά τους στο πανηγύρι 23 Μαΐου 1960 στο Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου: Διακρίνονται εξ αριστερών: Γιώργος Μπάκας (Βλυζιανά), Καρφής Κ.Βασίλης (Βλυζιανά), Παπατρέχας Βασίλης (Μαχαιράς). τότες στα πανηγύρια πήγαιναν με άλογα σελιάρικα και καραμελωτές μπατανίες πάνω σαυτά ..ήταν οι "μερσεντές" και τα "Τζίπ" εκείνης της εποχής


(απο ανάρτηση του Νίκου Μήτση) 
      Σήμερα έχει πανηγύρι το χωριό μου το Αρχοντοχώρι. Είναι του Αγ. Νικολάου του εν Βουνένοις (10 Μαϊου) με το παλιό. 
      Γιορτάζει ο Κοιμητηριακός ναός στο χωριό μας, ο γνωστός μας Αη Νικόλας... που όλοι οι χωριανοί εκεί θα καταλήξουμε.... κάποια στιγμή. 
       Χρόνια πολλά σε όλους τους χωριανούς μου με ένα παραδοσιακό τραγούδι που παίζει και τραγουδά ο αείμνηστος Βασίλης Σαλέας και που το ξεκίνημά του - για όσους δεν το γνωρίζουν - ήταν τα χωριά της Αλυζίας και πέριξ αυτής [(Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα), Βάρνακας, Μερδενίκου (Παναγούλα), Μύτικας, Ζαβέρδα, Κάλαμος], με πρώτη και καλύτερη την μουσικομάνα την Κανδήλα ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ όπου και διαβιούσε πάνω από 5 χρόνια και έπαιζε στα γύρω χωριά με τους: μπαρμπα Γιώργο Καρναβά (πατέρας του αείμνηστου Τάκη Καρναβά) και τον μπαρμπα Σπύρο Ζώτο (πατέρας του Χρήστου Ζώτου).
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: 
     Οι Χαλκιάδες στο πανηγύρι στη Ζάβιτσα - Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου το 1940: Εξ αριστερών: Αθ. Βλάχος, Περικλής Βλάχος (κλαρίνο), Τάσος Χαλκιάς (κλαρίνο), Φώτης Χαλκιάς (σαντούρι- τραγούδι), Βασ. Χαλκιάς (ντέφι), Βαγγέλης Χαλκιάς( λαούτο-τραγούδι) και με το μουστάκι στην πόρτα ο φουστανελοφόρος μπάρμπα Στέλιος Σταμ. Καρκάσης


Πανηγύρι 23 Μαΐου στο Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα): Δεκαετία 1970 στο καφενείο του Σύλλα Καρκάση. Χορεύει ο μπάρμπα Στέλιος Καρκάσης και τον κρατάει ο μπάρμπα Χρήστος Σαλτός. Θυμάμαι ότι στο πανηγύρι του χωριού μας , τον χορό τον έσερναν πάντα οι φουστανελοφόροι ( που τους πρόλαβα) Στέλιος Καρκάσης, Μήτσος και Σπύρος Καλλιμάνης και μάλιστα, απαιτούσαν και τους κράταγε υποχρεωτικά η τραγουδίστρια της ορχήστρας....

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΦΩΤΟ....






Το καφενείο του Σύλλα Καρκάση (κτίσμα του 1895 που κατεδαφίστηκε το 1972). Απ΄ αυτό το καφενείο πέρασαν σχεδόν όλοι οι επώνυμοι καλλιτέχνες της δεκαετίας του ΄60.


Πανηγύρι στη Ζάβιτσα 1965. Εξ αριστερών: Βασίλης Καρφής, Πίπης Λιοντάκης-Τσακνής, Δημήτριος Μπαλώσος και στο άλλο το τραπέζι ο (+) Τάκης Σκυφτούλης ή Κουτσάκιας (Παναγούλα) και ο Χρήστος Πιτσινέλης (+).


Κανδηλιώτες: προπολεμικά, Λαϊκοί Οργανοπαίχτες που έρχονταν συχνά πυκνά στο πανηγύρι της Ζάβιτσας (ντόπιοι μουσικοί πριν το 1921 απο την Κανδήλα Ξηρομέρου), αλλά και στους γάμους που γίνονταν τότε με όργανα.


1975. Πανηγύρι στο Αρχοντοχώρι. Στο πατάρι ο Γιάννης Βασιλόπουλος και Γιάννης Κωνσταντίνου. Κάτω εξ αριστερών: Χρήστος Σαλτός, Σύλλας Καρκάσης, ο Δημητράκης Μπαλώσος με το άλογό του και ο Γιάννης Καρκάσης (κλητήρας).


Ζάβιτσα πανηγύρι 1960: Εξ αριστερών: Στυλιανός Καρκάσης, Νιόνιος Σπ. Παπαναστάσης, Μάκιας Ζ.Χολής, Πανούτσος Δ. Χρήστος και το γκαρσόν ο Σύλλας Στυλ. Καρκάσης.


Πανηγύρι στο Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα): Εξ αριστερών: Στέλιος Καρκάσης (φουστανελοφόρος), Παβέλης Χριστόφορος (Παναγούλα), Φώτης Ιω.Ρούπας, Σύλλας Καρκάσης και στο πατάρι στο κλαρίνο ο Τουρκοβασίλης (23-5-1966).


Ζάβιτσα 1938 πανηγύρι: Εξ αριστερών: Στυλ. Σταμ.Καρκάσης, Γεώργιος Ευστ. Κακούρης, Σπύρος Διον. Χάνδρας, Ζώης Δ.Χολής, Ζώης Θ. Συργιάννης, Σπυριδων Ευστ. Κακούρης, Νικόλαος Παντ. Λιάβας, Φώτης Ι. Λιάβας, Δημ. Θρασ. Πιτσινέλης, Δημ. Φ. Χάνδρας.


Οι ΦΩΤΟ προέρχονται απο το αρχείο του Νίκου Θ. Μήτση





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο