Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Το βιβλίο του Μιχάλη Παντούλα «Κοσμάς ο Αιτωλός» παρουσιάστηκε στην Πρέβεζα

«Κοσμάς ο Αιτωλός-Τα εικονογραφικά (1779 - 1961)»
Του Κου Μιχάλη Παντούλα

      Στο Πνευματικό κέντρο της Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ο Μιχάλης Παντούλας, παρουσίασε το «πόνημα» με τις εικονογραφικές απεικονίσεις του Αγίου Κοσμά, από το έτος του μαρτυρικού θανάτου, μέχρι το έτος της ανακοίνωσης για την αγιοποίηση.
     Την παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποίησαν εκτός του συγγραφέα, ο Κος Νικος Καράμπελας (πρόεδρος του Ιδρύματος ΑΚΤΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ) και ο  ο Aρχιμανδρίτης Bαρνάβας Λαμπρόπουλος............

 

   Η εκδήλωση της παρουσίασης έγινε με την συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητρόπολης και της Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης.
Κος Νίκος Καράμπελας :
«Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Διαφωτιστής του Γένους, ο  Εθνεγέρτης.»

      Ηταν μια ξεχωριστή παρουσίαση, η οποία  για πρώτη φορά στα χρονικά τέτοιων εκδηλώσεων, μετατράπηκε σε μια συνεχή  αποκάλυψη νέων στοιχείων. Ο συγγραφέας δεν έμεινε στάσιμος στο  πραγματικό δύσκολο πόνημα της συγκέντρωσης των απεικονίσεων του Αγίου Κοσμά, όχι μόνο από τον Ελληνικό χώρο αλλά και από όλη την Βαλκανική χερσόνησο. Στην διάρκεια της εκδήλωσης παρακολουθήσαμε μια πρωτόγνωρη παρουσίαση και άλλων απεικονίσεων του Αγίου Κοσμά, απεικονίσεις που ήλθαν στην επιφάνεια τις πρόσφατες ημέρες, κατά τις οποίες ο Κος Μιχάλης Παντούλας βρίσκονταν στην Πρέβεζα για την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Τα λόγια του Αρχιμανδίτη Bαρνάβα Λαμπρόπουλου «πόσα δάκρυα πιστών έχουν αποτεθεί πάνω σε αυτές τις ιερές εικόνες»  τοποθέτησαν στην σωστή αξία, τον σεβασμό και την τιμή για τα  ιερά αυτά σύμβολα.

          Προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το πλήθος αλλά και οι μορφές των απεικονίσεων του Αγίου που υπάρχουν στην περιοχή της Πρέβεζας. 
     Για το κάθε γνωστικό επίπεδο αυτών που παρακολουθούσαν την παρουσίαση, υπήρξε μια εργονομική τοποθέτηση όλων των παραγόντων που έπρεπε να σταθμιστούν αλλά και να παρουσιαστούν  στην πιο απλή μορφή τους. Από το σημείο του διαχωρισμού του Αγίου Κοσμά, με τις ονομασίες που συνοδεύουν το ιερό όνομά του (ο νεος, ο νεομάρτυρας, ο Αιτωλός κλπ), μέχρι την διαφοροποίηση με τους άλλους Αγίους της Χριστιανοσύνης, οι οποίοι τίμησαν το όνομα «Κοσμάς». 
     
    Η  άλλοτε κατά χρονολογική σειρά παρουσίαση των εικονογραφικών απεικονίσεων και άλλοτε με την τεχνοτροπία ή το είδος του φέροντος την εικονογράφηση υλικού, κράτησαν σε υψηλό επίπεδο την παρακολούθηση του θέματος. 
        Η τελευταία ανακοίνωση για την ανεύρεση μιας ιεράς εικόνας του Αγίου Κοσμά, στην περιοχή της Πρέβεζας, ήταν η σηματοδότηση  για το έργο του Κου  Μιχάλη Παντούλα. Ένα έργο που σφραγίστηκε από την έμπρακτη υπόσχεσή του, ότι το «πόνημα»  αυτό θα συνεχιστεί και συνεχώς θα εμπλουτίζεται.

 ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Η τελευταία φωτο προέρχεται απο: 
http://www.prevezatoday.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο