Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Αντικρουόμενες απόψεις για περιστατικό στο Κέντρο Υγείας Αστακού

         Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη χθες στο Κέντρο Υγείας Αστακού με θέμα τη διακομιδή ασθενούς, δημοσιεύουμε την επιστολή καταγγελία του Γιατρού Παναγιώτη Στάϊκου και την απάντηση του Γιατρού Γιάννη Τριανταφυλλάκη. 

ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS: 
-Συμφωνούμε και με τους δύο ότι το υπουργείο Υγείας οφείλει να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος και να μεριμνήσει ώστε να καλυφθούν τα οργανικά κενά του Κ. Υ. Αστακού με μόνιμο προσωπικό, διασφαλίζοντας τη Δημόσια Υγεία στη περιοχή μας, ωστόσο 
-διαφωνούμε με τον κ. Σταϊκο με την ανάρτηση ονομάτων (προσωπικών στοιχείων) στο διαδίκτυο κάτι μου μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και 
-τασσόμαστε αλληλέγγυοι με τη γιατρό του κέντρου Υγείας Αστακού η οποία σίγουρα δεν είναι κατοχυρωμένη Διοικητικά και Νομικά να δώσει εντολή στην κίνηση του ασθενοφόρου με τη συγκεκριμένη στελέχωση (οδηγός ο κ. Στάϊκος).

Από το παρακάτω κείμενα σβήστηκαν τα ονόματα τα οποία αναγράφονταν διότι κάτι τέτοιο το θεωρούμε ανεπίτρεπτο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ: Η τυπολατρία της γιατρού που εφημέρευε στο Κέντρο Υγείας Αστακού, έθεσε σε κίνδυνο την ζωή ασθενούς με διάτρηση στομάχου!!
     Σήμερα έζησα μια από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες μου σαν Γιατρός.
    Στις 4.00 μ.μ δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κύριο ........, πως ο αδελφός του είχε έναν πολύ δυνατό πόνο στην κοιλιά. Επειδή εκείνη την στιγμή ερχόμουν από την Βόνιτσα, ευρισκόμενος κοντά στο Μύτικα, του συνέστησα να μεταβούν στο Κέντρο Υγείας Αστακού,  να τον δουν οι Γιατροί και σε μισή ώρα που θα επέστεφα, να τον έβλεπα και με τον Υπερηχογράφο, εάν χρειαζόταν. Πλησιάζοντας στον Αστακό του τηλεφώνησα, λέγοντας του πως σε δυο λεπτά φθάνω.  Τότε  μου απάντησε λέγοντας πως η γιατρός που τον εξέτασε του είπε, ότι καλό θα ήταν να κάνει ένα Υπερηχογράφημα , μήπως είναι κάποιος κωλικός.....



      Έτσι φθάσαμε μαζί στο ιατρείο μου, όπου πριν του κάνω το Υπερηχογράφημα με την κλινική εξέταση και επειδή ο ασθενής  ήταν κάθιδρος, κάτωχρος και με σανιδώδη κοιλία, έθεσα ήδη την διάγνωση τυπικής οξείας κοιλίας, κάνοντας του γρήγορα και ένα  Υπερηχογράφημα, το οποίο  δεν έδειξε τίποτα  το παθολογικό (από αυτά που φαίνονται με τους Υπερήχους).
    Αμέσως παίρνω  τηλέφωνο στο Κέντρο Υγείας και ζητώ ασθενοφόρο, για να μεταφερθεί επειγόντως στο Νοσοκομείο, όπως επιτάσσει η Ιατρική Δεοντολογία και Ιατρική Επιστημονική γνώση. Η  νοσηλεύτρια που σήκωσε το τηλέφωνο, μου είπε ότι δεν έχουν οδηγό βάρδιας και ότι θα έπρεπε να πάρουμε το ΕΚΑΒ, για να έρθει ασθενοφόρο από το Αγρίνιο ή το Μεσολόγγι. 
     Τότε εγώ της είπα, πως θα πάμε, να πάρω εγώ το ασθενοφόρο, να το οδηγήσω,  για να  κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο για την ζωή του ασθενή, αφού έχω επαγγελματικό δίπλωμα από τα 22 χρόνια μου  και το έχω οδηγήσει πολλές φορές στο παρελθόν  σώζοντας ζωές, όταν χρειάστηκε.  
       Όταν  φθάσαμε στο Κ.Υ με περίμενε η δυσάρεστη έκπληξη, αφού μπροστά μου μπήκε η γιατρός που εφημέρευε κυρία ........., εμποδίζοντας με να πάρω τα κλειδιά του ασθενοφόρου, λέγοντας μου, ουρλιάζοντας στην κυριολεξία, ότι δεν έχω καμιά αρμοδιότητα να κάνω κάτι τέτοιο και πως αν συμβεί κάτι, θα βρει εκείνη τον μπελά της  και συνέχισε μπροστά στον ασθενή, την  γυναίκα, τον αδελφό του και άλλους  να φωνάζει δυνατά σε έξαλλη  κατάσταση  και να με εμποδίζει να πάρω το κλειδί του Ασθενοφόρου.!!!!
     Τότε εγώ, επειδή ποτέ στην ζωή μου δεν έχω ασκήσει βία σε γυναίκα, δεν συνέχισα για να το πάρω δια της βίας και μετά αφού θα άφηνα τον Ασθενή στο Νοσοκομείο να πάω στο κρατητήριο για αυτόφωρο.!!!!

Κυρία........ 
    Δεν πήγα να πάρω τα κλειδιά από το αυτοκίνητό σας, για να έχετε το δικαίωμα να με εμποδίσετε ή να ασκήσετε βία επάνω μου.
    Δεν είχατε  καμία αρμοδιότητα να με εμποδίσετε να πάρω τα κλειδιά από το Ασθενοφόρο, που μάλιστα είναι Δωρεά του Πρώην Δημάρχου κυρίου Πυθαγόρα Σαμαρά,  το οποίο  δεν είναι περιουσία σας, αλλά περιουσία του Ελληνικού Λαού, προκειμένου να σώσω μια ζωή ενός νέου μάλιστα Ανθρώπου.
    Είχατε το δικαίωμα να πάρετε την Αστυνομία να έλθει να με σταματήσει. Όμως κυρία ..... δεν είστε ούτε Χωροφύλακας ή Εισαγγελέας, αλλά γιατρός.
      Βάλατε τον όρκο του Ιπποκράτη, με τον οποίο ορκιστήκατε να σώζετε με κάθε μέσο την ζωή του κάθε ασθενή, ακόμη και αν θα θέσετε σε κίνδυνο την δική σας την ζωή, κάτω από την υπαλληλική σας ιδιότητα.
      Αναρωτηθήκατε άραγε, πόσο επιπόλαια λειτουργήσατε, εάν κατά την μεταφορά με το επαγγελματικό του VAN (εγώ τον ακολουθούσα με ένα δικό μου κουπέ αυτοκίνητο μαζί με την γυναίκα του), ο ασθενής κουλουριασμένος από τον δυνατό πόνο πέθαινε, ότι πέρα από τις τύψεις  σας ,  ότι υπήρχε ο κίνδυνος  να λυντσαριστείτε  από τους συγγενείς του ή να σας ταράξουν στις  μηνύσεις  και τις   αγωγές, να  δικαστείτε και  για παράβαση καθήκοντος και  να καταστραφείτε εντελώς;
     Τελικά όταν φθάσαμε στα ΤΕΠ στο Μεσολόγγι με μια απλή Ακτινογραφία κοιλίας, στην οποία φάνηκε ελεύθερος αέρας κάτω από το διάφραγμα, μπήκε η διάγνωση της διάτρησης  κοίλου οργάνου (πιθανά στομάχου και λιγότερο εντέρου), χωρίς  να περιμένουμε να βγουν οι εξετάσεις αίματος, για την οποία ο ασθενής έπρεπε να εισαχθεί στο Χειρουργείο αμέσως.
     Όμως η ταλαιπωρία του συνεχίστηκε  ακόμη, αφού ο Δ/ντής της Χειρουργικής μας είπε, ότι επειδή δεν είχε Αναισθησιολόγο και Καρδιολόγο, δεν μπορούσε να τον βάλει στο Χειρουργείο και γι’ αυτό έπρεπε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου πήγε με Ασθενοφόρο όπως έπρεπε και αυτή την στιγμή Χειρουργείται.
     Αγαπητέ φίλε ...... σου εύχομαι καλή επιτυχία στην επέμβαση, να πάνε όλα καλά, ταχεία και πλήρη αποκατάσταση της Υγείας σου, για να σε έχουμε γρήγορα κοντά μας.

Κύριε Δ /ντά  του Κ.Υ. Αστακού
Κύριε Διοικητά του Νοσοκομείου Μεσολογγίου
Κύριε Διοικητά της 6 ης Υ.ΠΕ στην Πάτρα
    Σας δηλώνω, ότι εγώ είμαι έτοιμος, να αναλάβω τις ευθύνες μου σε αντίστοιχο επείγον και σοβαρό περιστατικό. Εκείνος, ο οποίος  θα διανοηθεί, να  ασκήσει βία επάνω μου, προκειμένου να με εμποδίσει να πάρω τα κλειδιά του Ασθενοφόρου, θα υποστεί τις συνέπειες της πράξης του. Μόνο αν καταφέρει να πάψω να αναπνέω, θα καταφέρει να με εμποδίσει. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η Αστυνομία η ο Εισαγγελέας και όχι κανένας γιατρός ή υπάλληλος του Κ.Υ.

Υ.Γ.1: Κυρία ........ Σας ερωτώ  εάν ο άνδρας σας ή το παιδί σας  π.χ, είχαν πέσει θύματα τροχαίου και κινδύνευε η ζωή τους και δεν υπήρχε οδηγός Ασθενοφόρου, θα με εμποδίζατε να πάρω τα κλειδιά;
Υ.Γ.2: Ειλικρινά λυπάμαι, που είμαι αναγκασμένος, να κάνω αυτή την ανάρτηση.

Αστακός 20/5/2016
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ    


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗ 
Αστακός, 21/05/2016

        Πραγματικά θλίβομαι με τις τελευταίες ανακοινώσεις στα τοπικά ιστολόγια για το περιστατικό που έλαβε μέρος στο ΚΥ Αστακού, αλλά από την άλλη θεωρώ υποχρέωση μου να υπερασπιστώ την ιατρό , φίλη και συνάδερφο κα ...........
     Ξεκινώντας, για όλους  τους σκληρούς επικριτές, θα αναφερθώ στο ότι η κα ....... προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Κέντρο Υγείας τα τελευταία χρόνια χωρίς να έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα. 
     Επί της ουσίας ¨εξυπηρετεί¨ τις ανάγκες του νευραλγικού υγειονομικού σχηματισμού, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στην κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών και αποτέλεσε στυλοβάτη του ακόμα και τις εποχές που το ΚΥ κινδύνευσε να κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Η κα ....... προκειμένου να βοηθήσει και επί της ουσίας κάνοντας μας  ¨χάρη¨ ,υπερβαίνει τα ανθρώπινα όρια. Όλα αυτά τα χρόνια η συνεργασία της  ήταν άψογη με όλο το προσωπικό, ενώ παράλληλα έχει εξυπηρετήσει πολλούς συμπολίτες μας.

Θεωρώ άδικη την επίθεση που δέχτηκε και δέχεται και μάλιστα σε δημόσια θέα και διαβούλευση. Καταρχήν καταπατάται η έννοια του ιατρικού απορρήτου δημοσιοποιώντας στοιχεία ασθενούς, ιατρού και σε αυτό είναι συνένοχα και τα ιστολόγια που αφιλτράριστα δημοσιεύουν οτιδήποτε, γεγονός που επιφέρει ηθικές, κοινωνικές, αλλά και ποινικές ευθύνες
      Κατανοώ την ένταση του κου Στάικου  τη δεδομένη στιγμή που εξελισσόταν το περιστατικό μέσα στο άγχος να προσφέρει βοήθεια σε ένα ασθενή, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να εξηγήσω την έκταση που πήρε το γεγονός και την διαπόμπευση μιας συναδέρφου και τον δημόσιο διασυρμό. 
      Πραγματικά πιστεύω ότι τώρα που έπεσαν οι τόνοι κε Στάικο οφείλεται μια συγγνώμη (δηλώνοντας ότι η εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό σας είναι μεγάλη και σαν γιατρό και σαν άνθρωπο).
       Υπάρχει εντολή του ΕΚΑΒ το ασθενοφόρο να κινείται με τους οδηγούς του. Δυστυχώς, είναι λυπηρό εν έτη 2016 το εφημερεύον ΚΥ που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή Αλυζίας-Αστακού με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες που την διακρίνουν, να μην καλύπτονται  όλες οι βάρδιες με οδηγό. Και αυτό δεν είναι νέο, όλοι το ξέρουν ,σιωπούν και δεν αντιδρούν. (Και όλοι το θυμούνται όταν έρθουν αντιμέτωποι με την ωμή πραγματικότητα…). 
    Και εδώ έρχεται ο γιατρός να παλέψει με τα ηθικά, κοινωνικά, ανθρώπινα, ιατρικά  διλλήματα. Όλοι ξέρουμε ότι το ασθενοφόρο από μόνο του δεν σώζει ζωές. Ζωές σώζει η έγκαιρη διάγνωση, η έγκαιρη αντιμετώπιση… και φυσικά ο Θεός. 
     Ερωτώ αν ο ασθενής πήγαινε με ιδιωτικό όχημα στο νοσοκομείο την στιγμή της διάγνωσης πόσο χρόνο θα είχε κερδίσει από την καθυστέρηση λόγω της διαμάχης; Τι θα πρόσφερε το ασθενοφόρο στο συγκεκριμένο περιστατικό; 
     Σε περίπτωση που κάποιος έπαιρνε το ασθενοφόρο και είχε ένα ατύχημα στο δρόμο ,τι θα γινόταν σε αυτή τη περίπτωση; Προτείνεται κάθε φορά που δεν έχει οδηγό σε βάρδια όποιος θέλει να παίρνει το δημόσιο ασθενοφόρο και να διακομίζει ασθενείς; 
Και ο κατάλογος με τα ερωτήματα είναι τεράστιος…. 

     Ίσως είναι μια ευκαιρία να διεκδικήσουμε οδηγούς που θα καλύπτουν όλες τις βάρδιες (και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο), γιατί παρόμοια περιστατικά θα ξαναγίνουν και μάλιστα σε περιστατικά που η διακομιδή με ασθενοφόρο θα είναι επιβεβλημένη από την φύση της πάθησης.  Συμφωνώ ότι η υγεία και η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα  (νόμους , κανόνες , διλλήματα…) και για αυτό πολεμάμε όλοι μαζί μέσα από πολύ αντίξοες συνθήκες και αναγκαζόμαστε να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις που δεν μας αναλογούν.
      Ας πέσουν λοιπόν οι τόνοι , να χαμηλώσουμε όλοι εμείς οι ¨άξιοι¨ το κεφάλι και με σύνεση  να μπορέσουμε να προσφέρουμε.
      Καλώ λοιπόν επίσημα όλους τους φορείς του δημόσιου βίου αυτού του τόπου ,από αιρετούς, συλλόγους, οργανισμούς, ενώσεις, ιατρούς και όλους τους πολίτες να συνταχθούμε στο πρόβλημα της υποβάθμισης της υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου (Αστακός-Αλυζία-Φυτείες) και επιτέλους να αντιδράσουμε μαζικά. 

Με εκτίμηση
Τριανταφυλλάκης Λ. Ιωάννης
Επιμελητής Β΄Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής

2 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι όλες αυτές ή ανακοινώσεις καί ειδικά του κυρίου Σταικου είναι (ξεκατινιασματα),φυσικά και είναι επείγον περιστατικό και φυσικά δεν κινδύνευε ή ζωή του εαν περίμεναν το ΕΚΑΒ,και ο οποίος χειρουργήθηκε μετά από κάποιες ώρες αφού μπήκε εισαγωγή στο νοσοκομείο και πήγαν όλα καλά...καλή ανάρρωση και περαστικά..αυτό μόνο έχει σημασία και όχι όλες αυτές οι ανακοινωσεις που γίνονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Στάικε μήπως να σας δώσουμε και απο ένα αντικλειδι από τα Ι.Χ. μας όλοι οι δημότες του δήμου Ξηρομέρου για να βρίσκετε αυτοκίνητο όποτε εσείς θέλετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο