Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Μήπως είναι πρόσχημα η αξιολόγηση;

Βασίλης Στεφανακίδης

Πηγές από την Ευρώπη λένε ότι αν προκύψει νέα κυβέρνηση που δεν θα απειλεί τη συνοχή της Ευρωζώνης, έχουν τη δυνατότητα να βάλουν νερό στο κρασί τους

Οταν το περασμένο φθινόπωρο αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί εξέφραζαν την απορία τους σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πώς προέκυψε ο «ξαφνικός έρωτας» με τον Τσίπρα, έπαιρναν την αποστομωτική απάντηση: «Γιατί, υπάρχει κάποιος άλλος στην ελληνική πολιτική σκηνή τον οποίο να μπορούμε να εμπιστευτούμε ως εναλλακτική λύση;».

Και είναι αλήθεια ότι εκείνη την εποχή η κατακερματισμένη αντιπολίτευση και, κυρίως, η αξιωματική ...............
αντιπολίτευση δεν ήταν στα καλύτερά της. Εκτοτε κύλησε αρκετό νερό στ’ αυλάκι και η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μάτια των Ευρωπαίων άλλαξε. Σήμερα, όπως διαφαίνεται από τις μεταξύ τους συζητήσεις, οι Ευρωπαίοι και, κυρίως, οι Γερμανοί αισθάνονται ότι εκτός του Τσίπρα, που τους ταλανίζει με τις απρόβλεπτες κινήσεις του και απειλεί τη συνοχή της Ε.Ε., υπάρχει πλέον ένας αξιόπιστος και σοβαρός συνομιλητής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αυτό είναι η αφετηρία του Γολγοθά που υποχρεώνεται να ανέβει ο νυν πρωθυπουργός και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής και της ανοχής των δανειστών ήταν, όπως συνομολογούν αξιόπιστες πηγές της Ευρώπης, η «διαρροή» των συνομιλιών Τόμσεν - Βελκουλέσκου στα WikiLeaks. Μετά από αυτό, ενωμένοι όσο ποτέ, οι λεγόμενοι θεσμοί έβαλαν στο τραπέζι τα πρόσθετα μέτρα των 3,5 δισ. ως προληπτικά αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά.
Με το αιτιολογικό ότι δεν εμπιστεύονται πια τους Ελληνες και δεν ανέχονται άλλες κοροϊδίες, απαιτούν εδώ και τώρα ψήφιση και ονομαστικοποίηση των μέτρων που θα λειτουργούν ως κόφτες στην περίπτωση που τα δημοσιονομικά παρεκκλίνουν έστω και στο ελάχιστο από τους στόχους. Αδιαφορώντας ακόμα και για τα νομικά προβλήματα που έχει μια τέτοια νομοθέτηση, φέρονται αποφασισμένοι στην παρούσα φάση να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω, έχοντας πλήρη επίγνωση του τι μπορεί να σημαίνει για την κυβέρνηση Τσίπρα αυτή τους η απαίτηση.
Σόιμπλε και ΔΝΤ «έριξαν πλέον τον κύβο» και τα ενδεχόμενα που φαίνονται πάνω στο τραπέζι είναι τα εξής:
- Ή θα τα αποδεχθεί ο Τσίπρας χωρίς να είναι βέβαιο αν μπορεί να τα περάσει από τη Βουλή.
- Ή θα αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές ή δημοψήφισμα, οπότε η εκτίμησή τους είναι ότι η απώλεια της στήριξης του εκλογικού σώματος θα είναι το πιθανότερο σενάριο.
Αλλά ακόμα και αν καταφέρει να ψηφίσει όλα τα σκληρότατα και επαχθέστατα μέτρα, η φθορά της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα είναι τόσο ραγδαία που η βιωσιμότητά της θα είναι προβληματική και το τέλος της πολύ κοντά.
Με άλλα λόγια, η τωρινή εικόνα είναι ότι σκληρός πυρήνας των Ευρωπαίων δανειστών αποφάσισε να τον τελειώσει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι μοναδικοί σύμμαχοι που απόμειναν στον πρωθυπουργό είναι πρόσωπα όπως ο Γιούνκερ ή ο Πιτέλα, οι οποίοι, όπως δεν επηρεάζουν τις εξελίξεις, δεν έχουν το χρήμα και τη δύναμη να αλλάξουν τη γνώμη της Μέρκελ και του Σόιμπλε, οι οποίοι είναι σφόδρα ενοχλημένοι από τις παλινωδίες και τους διαρκείς αυτοσχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Αν δούμε λοιπόν τις επόμενες μέρες να μην υποχωρούν στην απαίτησή τους για τα προληπτικά μέτρα των 3,5 δισ., αυτό θα σημαίνει ότι μπαίνει στην τελική ευθεία το σχέδιό τους.
Και το ερώτημα είναι τι γίνεται με τη χώρα αν μπούμε στην περιπέτεια της εκ νέου προσφυγής στις κάλπες. Οι ψύχραιμες φωνές της Ευρώπης λένε ότι αν δουν ότι υπάρχει προοπτική μιας αξιόπιστης νέας κυβέρνησης, δεν θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε. Υπάρχει τρόπος να μας βοηθήσουν να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις του Ιουλίου αρκεί να έχουν απέναντί τους κάποιον συνομιλητή που δεν θα τους κοροϊδεύει, δεν θα τους βρίζει και δεν θα τους απειλεί.
Οσο για το πακέτο μέτρων-«κάβα», οι ίδιες πηγές από την Ευρώπη λένε ότι αν προκύψει νέα κυβέρνηση που δεν θα απειλεί τη συνοχή της Ευρωζώνης, έχουν τη δυνατότητα να βάλουν νερό στο κρασί τους, αλλά και να δείξουν έμπρακτα τη στήριξή τους, καθώς τώρα έχουν αντιληφθεί και οι ίδιοι πόσο μεγάλο λάθος έκαναν όταν τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του Σαμαρά.
Ολα αυτά βέβαια σε επίπεδο σεναρίων και αναλύσεων και ενώ είναι επίσης γνωστό το ρητό «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελά»!
 http://www.protothema.gr

4 σχόλια:

  1. Το άρθρο αυτό αποτελεί το ευχολόγιο του Μπομπολά όπως δημοσιεύτεται στο "Πρώτο Θέμα", γνωστό για την αντικειμενικότητά του. Προφανώς και είναι απλά μπαρούφες. Σαν να λέει στους αναγνώστες "Στηρίξτε Μητσοτάκη και οι Ευρωπαίοι θα βάλουν νέρο στο κρασί τους".
    Η ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και λοίποι συγγενείς έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στους γνωστους οικονομικούς δολοφόνους. Επείδη δεν μπορούν να πείσουν τον λαό, αναθέτουν την δουλεία στο γνωστό ΔΝΤ και στην Γερμανία.

    Τα μέτρα "κάβα" που ζητάει το ΔΝΤ είναι απλά μια ευγενική προσφορά προς την επόμενη κυβέρνηση που αυτοί εκτιμούν οτι θα είναι ο Κούλης. Έτσι μέτρα που θέλουν να περάσουν, με πολιτικό κόστος, θα χρεωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Έργα χιλιοπαιγμένα σε άλλες χώρες.

    Έμας πρέπει να μας απασχολεί και το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές ομάδες (που η ζωή τους είναι δημόσια δαπάνη) που συναλλάσονται με οικονομικά συμφέροντα εχθρικά προς το δημόσιο συμφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  2. Η Ευχή μου Σταματήστε σας παρακαλω να πιστεύετε σε συνωμοσολογιες του τύπου , κακοι ξένοι , διαβολικοι τραπεζίτες , σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να μας εκμεταλλευτούν και ότι αλλο σας σερβίρουν : Η Ελλαδα χρεοκόπησε γιατι : 1) Εδινε συντάξεις και μισθούς που δεν άντεχε. 2) Ανέχτηκε την φοροδιαφυγη που η ίδια δημιούργησε με τους αδικους και τρελλους φόρους που επέβαλε . 3) Εχει διεφθαρμένο , και αναποτελεσματικό κρατος . 4) Εισάγει πολύ περιςςοτερα απο ότι εξάγει ,γιατι παράγει ελάχιστα . Ολα συνέπειες της κάκιστης παιδείας μας. Και λόγω αυτής συνεχίζουμε τον λαθος δρόμο με κατευναστικες " θυσίες" προς τους "δανειστές" μας . Το παραμύθι μας δεν εχει Κακό Δράκο παρα μονο Ψεύτη Καθρέφτη!
    Γιαννης Πουλάκης03/05/201608:26 (απ΄την αρχική δημοσίευση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι νυν συριζαίοι και πρώην πασοκτζήδες της κυβέρνησης έκαναν τουμπεκί το 2014, όταν οι ΔΝΤτουδες και οι Ευρωπαίοι έκλειναν το μάτι στο Τσιπρα προβοκάροντας τη κυβέρνηση Σαμαρά. Τότε απαξίωναν με ύπουλο τρόπο τις σοβαρές προσπάθειες του Σαμαρά που είχαν πάρει σωστό δρόμο. Διέλυσαν τα πάντα και κορόιδεψαν τον απλό λαό για τα 2 δις μέτρα του Σαμαρά και νίκησαν στις εκλογές με τις ευλογίες ΔΝΤ και Ε.Ε. Αμέσως μετά πήραν μέτρα 8 δις!!!. Απατεώνες. Στη συνέχεια ξαναπήραν άλλα τόσα μέτρα. Σήμερα μας πήγαν στα 8,5 δις και βλέπουμε. Δύο χρόνια χαμένα από τη δήθεν αριστερά.Προσπαθούν να βρουν τρόπο να πέσουν ηρωικά για να γίνουν πάλι αντιπολίτευση. Να ξαναρχίσουν απ την επόμενη μέρα τον μπαχαλακισμό και τη αντίσταση όπως αυτοί την εννοούν και τους βολεύει για να κρατήσουν έστω το 4% που είχαν. Να ξαναμαζευτούν οι δήθεν αγανακτισμένοι και οι δεν πληρώνω στο Σύνταγμα. Σήμερα που είναι????? Όμως είναι αργά. Η ψεύτικη αριστερά μετρήθηκε ζυγίστηκε και βρέθηκε λειψή.Δεν ξανακοροιδεύουν τον λαό. Οι πραγματικά αγανακτισμένοι θα αντιδράσουν. Και κάτι τελευταίο. Ο παπανδρεισμός, ο σημιτισμός και ο κακός συνδικαλιστικός εργατοπατερισμός φταίνε για όλα. Τον Μητσοτάκη δεν τον άφησαν να κυβερνήσει , ο δε Καραμανλής ήταν δειλός που δεν είπε την αλήθεια στο λαό για τα δάνεια του Πασοκ, τα Χρηματιστήρια και τα Ολυμπιακά έργα. Έπαιρνε δάνεια να πληρώσει τα χρέη των σοσιαληστών και οι προσπάθειες ανάπτυξης πήγαν στο βρόντο με την ήπια προσαρμογή που έκανε. Αμέσως όταν κέρδισε το 2004 έπρεπε να πάει σε δεύτερες εκλογές με σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα που θα φάνταζαν σήμερα ως αστείο με αυτά που τραβάμε. Αν το έκανε τότε και ο λαός δεν πλανεύονταν πάλι με λόγια σοσιαληστικά και ψεύτικα, σήμερα δεν θα ήμασταν στο ΔΝΤ και θα ήμασταν μια χαρά. Γιαυτό και απέτυχε. Αυτή είναι η αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο φιλος 3΄΄42 δεν χρειαζεται να μας πεις με ποιο κομμα εισαι,φαινεται ξεκαθαρα...Δεν σχολιασες ομως τη στιγμη που ο Παπανδρεου ηταν στην κυβερνηση και ζητησε απο τον Σαμαρα ως αντιπολιτευση στη βουλη,να πανε στις βρυξελες να διαπραγματευτουν μαζι.Ο Σαμαρας απαντησε τοτες ως αντιμνημονιακος στον Παπανδρεου,φυγετε απο την κυβερνηση καταστρεφεται την χωρα και ζητουσε εκλογες,πραγμα που τελικα το καταφερε και σε συνεργασια με τον Βενιζελο πηραν τα ηνια τις χωρας και απο αντιμνημονιακος εγινε μνημονιακοτατος των μνημονιων.Θα ηθελα την αποψη σου σε αυτο,γιατι η ιστορια γραφεται με ανεξητηλα γραμματα,και θα πρεπει να λεμε τα παντα και τα υπερ και τα κατα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο