Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Πρόσφυγες γκρέμισαν τον φράχτη στα Διαβατά!

Έκρυθμη είναι η κατάσταση αυτή την ώρα στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
Οπως μεταδίδει το thestival.gr, ομάδες προσφύγων, που κατέφθασαν χθες στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, αρνούνται να παραμείνουν στο κέντρο.
Στόχος τους είναι να φτάσουν στην Ειδομένη προκειμένου να περάσουν τα σύνορα. Κάποιοι από τους πρόσφυγες έριξαν τον φράχτη στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και άνοιξαν την βοηθητική είσοδο.
Αρκετοί είναι αυτοί που μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και εγκατέλειψαν το στρατόπεδο. Η Αστυνομία δεν έχει σαφείς εντολές από την Πολιτεία για το πώς πρέπει να χειριστεί την κατάσταση.
Οπως μετέδωσε και ο ΣΚΑΪ άνδρες και γυναίκες, αφού βγήκαν από το στρατόπεδο ξεκίνησαν με τα πόδια για την Ειδομένη, αποφασισμένοι να περάσουν με κάθε τρόπο τα σύνορα. Κάποιοι έλεγαν πως αν χρειαστεί θα κόψουν τα σύρματα στα σύνορα με τα Σκόπια σε τέσσερα σημεία ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνέχιζουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. 
Μπουτάρης: Τελείως εκτός ελέγχου η κατάσταση!
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που βρέθηκε στην περιοχή, ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» πως «έχουν ανοίξει τον φράχτη......................


     σε κανα δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια».
«Αυτοί που φεύγουν, ή τουλάχιστον αυτό που είδα εγώ, είναι κυρίως νέα παιδιά. Έχουν τα σακίδιά τους, τις αποσκευές τους και έχουν πάρει τον δρόμο προς τα πάνω. Απ΄ ό,τι μου είπαν ο συνταγματάρχης και ο κ. Παπαθεμελής σήμερα το πρωί ήταν 2.100 άτομα. Τώρα, πόσοι έχουν φύγει δεν μπορώ να σας πω. Έχουν πάει προς τα πάνω, φεύγουν στα σύνορα. Δεν περιμένουν να έρθουν λεωφορεία να τους πάρουν. Η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Οι νέοι φεύγουν γιατί είναι νέοι. Οι οικογένειες όμως μένουν».
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε ότι «όσοι βρίσκονται στο κέντρο δεν είναι υπό κράτηση, όσο και αν προσπαθούν οι υπεύθυνοι του κέντρου να τους κρατήσουν εκεί».
Ερωτηθείς για την πρώτη εικόνα που είχε από το Κέντρο Μετεγκατάστασης, ο κ. Μπουτάρης τη χαρακτήρισε εξαιρετική, για το θέμα της καθαριότητας ανέφερε ότι έχουν έρθει σήμερα απορριμματοφόρα από τον δήμο Δέλτα ενώ και ο δήμος Θεσσαλονίκης έστειλε κάδους απορριμμάτων και ένα αυτοκίνητο για τη μεταφορά τους. Για τα επόμενα βήματα σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει στην περιοχή ένα μίνι μάρκετ για να ψωνίζουν τα είδη πρώτης ανάγκης και θα πρέπει να λειτουργήσει στο εσωτερικό του κέντρου μια αίθουσα με τηλεοράσεις και με μουσική «ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται τουλάχιστον ότι είναι καλοδεχούμενοι για να ακολουθήσουν κάποια σειρά. Αλλιώς θα σηκωθούν να φύγουν όλοι».
Ειδικά για τα παιδιά, γνωστοποίησε ότι ο ίδιος θα έρθει σε συνεννόηση με την κοινωνική πρόνοια και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να έρχονται στον χώρο κοινωνικοί λειτουργοί και νηπιαγωγοί για να τα φροντίσουν.
Ενταση και στα Τέμπη -Με τα πόδια προσπαθούν να φτάσουν στην Ειδομένη
Πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στα Τέμπη επιχείρησαν να φτάσουν στην Ειδομένη με τα πόδια. Οι πρόσφυγες προσπέρασαν τους αστυνομικούς που επιχείρησαν να τους σταματήσουν δύο φορές, ενώ η κυκλοφορία δεν έχει σταματήσει. Τελικά λίγο αργότερα άνδρες της ΕΛ.ΑΣ τους έκοψαν το δρόμο, καθώς υπήρχε κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα.
Οι πρόσφυγες πάντως αρνήθηκαν να επιστρέψουν πίσω και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία, αφού, όπως δήλωσαν, είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα σύνορα για να φύγουν από την Ελλάδα.   
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο σημείο θα φτάσουν πούλμαν προκειμένου να επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και να μεταφερθούν στην Ειδομένη. 

http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο