Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΑΓΡΙΝΙΟ: Προσφυγή στο ΣτΕ μετά τις μηνύσεις στους δημάρχους για τα σκουπίδια της Ηλείας

        Όπως ήταν φυσιολογικό η στάση του Υπουργείου των Εσωτερικών απέναντι στο θέμα της μεταφοράς των σκουπιδιών της Ηλείας στους ΧΥΤΑ της Αιτωλ/νίας μετά και τις μηνύσεις που κατατέθηκαν από τον Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Καπετάνιο, κυριάρχησαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγρινίου, μετά και την σχετική ενημέρωση που παρείχε ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου για τις εξελίξεις, ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει απόφαση για μια σειρά από ενέργειες.
      Ο δήμαρχος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να αμφισβητείται ο ίδιος ο θεσμός της αυτοδιοίκησης με τις ενέργειες, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές το γεγονός της υποβολής των μηνύσεων που να θυμίσουμε ότι έχουν κατατεθεί σε βάρος των δημάρχων Αγρινίου και Ακτίου – Βόνιτσας καθώς και σε βάρος των προέδρων των ΦΟΔΣΑ των ΧΥΤΑ Στράτου και Παλαίρου, μετά την άρνηση τους να παραλάβουν χιλιάδες τόνου σκουπιδιών από την Ηλεία..............



    Ο κ. Παπαναστασίου ζήτησε από το σώμα να πάρει απόφαση για την  προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στην μεταφορά των απορριμμάτων στην περιοχή και να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους δημότες του Πύργου και της αρχαίας Ολυμπίας, σημειώνοντας παράλληλα πως πρέπει να αναζητηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
      Για πρωτοφανές περιστατικό έκανε λόγο και ο κ. Μοσχολιός, θυμίζοντας πως και ο ίδιος απειλήθηκε όταν υπήρχε απαίτηση να μεταφερθούν στην περιοχή σκουπίδια από την Τρίπολη, αλλά είπε πως είναι η πρώτη φόρα που δήμαρχοι μηνύονται, για ένα πρόβλημα που ουσιαστικά αντιμετωπίζει ολόκληρη η Πελοπόννησος και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μπορεί να λυθεί τους επόμενους μήνες.
     Ο κ. Τραπεζιώτης τόνισε πως το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο είναι εδώ και χρόνια σύνθετο και έχει σχέση και με την διαφθορά και την διαπλοκή, αναφέροντας πόρισμα του ΣΔΟΕ σχετικά με το πως ιδιώτες και δήμοι της Πελοποννήσου διαχειρίζονταν το θέμα. Τόνισε ακόμη πως πρέπει να στηλιτευτεί η στάση του υπουργείου αλλά και του δημάρχου Πύργου, που αν και τον ίδιον βαραίνουν σοβαρές ευθύνες , φτάνει στο σημείο να ζητά την ποινική δίωξη συναδέλφων του. Παράλληλα όμως ζήτησε απόσυρση τον μηνύσεων και έναρξη εξαντλητικού διαλόγου.
       Ο κ. Παπανικολάου (ΛΑΣ) τόνισε πως με τις εξελίξεις αυτές ουσιαστικά αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση ούτε με αυτήν ούτε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις , ενώ είχε έντονο διάλογο με την δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται να εξαγνιστεί τη στιγμή που εδώ και έναν χρόνο δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως. Ζήτησε παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο να κινηθεί στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης της ΚΕΔΕ που έχει ήδη καταδικάσει τις μηνύσεις σε βάρος των δημάρχων.
       Τέλος ο κ. Μερμίγκης από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» είπε πως οι μηνύσεις δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν αφού και η αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε επιτροπεία, χαρακτηρίζοντας ανεπίτρεπτο το γεγονός και βαθιά πολίτικο, ταξικό και οικονομικό , συμφωνώντας με την πρόταση του δημάρχου για απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζοντας κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την τελευταία παράγραφο του προσχεδίου, κάτι που νωρίτερα είχε επισημάνει και ο κ. Μοσχολιός.

      Τελικά, ψήφισμα με ομόφωνη έγκριση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου θα παρουσιάσει ο δήμος Αγρινίου το οποίο θα λέει «όχι κατ΄ αρχήν» στη μεταφορά σκουπιδιών από τον Πύργο και τη αρχαία Ολυμπία, θα ζητά να ανακληθούν όλες οι μηνύσεις που υπεβλήθησαν από τον υπεύθυνο Γενικό Γραμματέα για τη διαχείριση απορριμμάτων προς τους δημάρχους Αγρινίου και Ακτίου-Βόνιτσας, όπως και για τους υπεύθυνους των δύο ΦΟΔΣΑ και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «θα εξαντλήσει κάθε διάλογο σχετικά με το θέμα, ώστε να φανεί αν υπάρχει περίπτωση να δείξει αλληλεγγύη το Αγρίνιο προς τις περιοχές που έχουν το πρόβλημα».
         Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι και νομική με προσφυγή στο ΣτΕ για αναστολή των αποφάσεων εντολής προς τους φορείς και τους δημάρχους, ενώ για να είναι ομόφωνη η απόφαση έγιναν διαπραγματεύσεις, ώστε να παρουσιαστεί ένα κείμενο στη βάση και της πρόσφατης ομόφωνης απόφασης της ΚΕΔΕ και παρότι υπήρξαν διαφωνίες, όπως του κ. Μοσχολιού που δήλωσε ότι «δεν συμφωνώ με την οποιαδήποτε συζήτηση για την έλευση σκουπιδιών από την Ηλεία, αλλά εγκρίνω το ψήφισμα για χάρη της ομοφωνίας».
      Στην ίδια συνεδρίαση δόθηκαν απαντήσεις από τον δήμαρχο σε ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» σχετικά με τη λειτουργία ειδικού σχολείου στο νέο κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ, μετα όμως και την παρέμβαση που έκανε ο κ. Μερμίγκης στο ίδιο θέμα ο κ. Παπαναστασίου ζήτησε να συναντηθεί για το θέμα αυτό με τους επικεφαλής των παρατάξεων και να συζητηθεί.
     Ακόμη, εκτός ημερήσιας διάταξης εκφράστηκε από τους κ. Τραπεζιώτη και Παπαναστασίου ικανοποίηση σχετικά με τις δηλώσεις Σκουρλέτη που κρίνεται πως βάζουν τέλος στην εκτροπή του Αχελώου. 
    Ακόμη δόθηκε απάντηση σχετικά με τις σοβαρές καθυστερήσεις στην μεταφορά του 7ου Δημοτικού Σχολείου του Αγρινίου,  όπου εξηγήθηκε πως δεν έχει γίνει ακόμη η μεταφορά – εγκατάσταση των δικτύων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

 http://www.agriniopress.gr/



DSCN0548
koi-dimotiko-8-2-161
koi-dimotiko-8-2-162
koi-dimotiko-8-2-163
koi-dimotiko-8-2-164
koi-dimotiko-8-2-165
koi-dimotiko-8-2-166
koi-dimotiko-8-2-167
koi-dimotiko-8-2-168
koi-dimotiko-8-2-169
IMG_7674
IMG_7673
IMG_7672

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο