Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΑΘΑΝΑΤΟΣ Ο ΗΡΩΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ: Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα Ιερά...

        Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης το Μοναστηράκι (Ακτίου Βόνιτσας) θα υποδεχθεί τα λείψανα του ήρωα στρατιώτη Δημήτρη Τσούκα που έπεσε στους αγώνες της Κύπρου για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.
      Ολόκληρη η Κύπρος τον αποχαιρέτησε γονυκλινής, με όλες τις τιμές, μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης. Και τον παρέδωσε με μια σεμνή τελετή, όπως αξίζει στους Ήρωες της Κυπριακής Ελευθερίας, για να ταξιδέψει μέχρι την ιερά Ακαρνανική γη, στη πατρώα γη, στο Μοναστηράκι Βόνιτσας,  όπου  την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, στις 11:00 το πρωί, με τιμές ήρωα θα γίνει η τελετή ταφής.
        Περίμεναν χρόνια για αυτή τη μέρα είπαν τα αδέλφια του Δεκανέα Δημήτρη Τσούκα καθώς για χρόνια έψαχναν μάταια για την τύχη του μέσω Ερυθρού Σταυρού και μέσω άλλων τρόπων. Χάθηκε στο άνθος της νιότης του και άφησε πίσω στην οικογένειά του διαχρονικό πένθος και θλίψη..............


     Τα λείψανα του Ξηρομερίτη πολεμιστή της Κύπρου, έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA, «…ο οποίος έπεσε εν διατεταγμένη υπηρεσία υπερασπιζόμενος την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου», όπως τονίζεται στο σχετικό έγγραφο. 
       Ο Δημήτρης Τσούκας, δεκανέας της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου απήχθη κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του και εκτελέστηκε από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους, στις 3 Φεβρουαρίου 1965. Τα λείψανά του βρέθηκαν στη τοποθεσία του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες στις παρυφές του Πενταδάκτυλου.
        Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης χαρακτήρισε ιερή αυτή την ώρα που οι πεσόντες συναντούν τους συγγενείς τους και την ιστορία. «Έλληνες και Κύπριοι υποκλινόμαστε στο μεγαλείο των ηρώων», είπε και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους πεσόντες που «υπερασπίσθηκαν Θερμοπύλες» επέδωσε τιμητικό δίπλωμα στους συγγενείς τους.
        Σήμερα με τη σκέψη στον ήρωα πατριώτη μας Δημήτρη Τσούκα, νιώθουμε περήφανοι για κείνον που αψηφώντας το θάνατο και ποτίζοντας την ιερή γη της Κύπρου με το αίμα του έδωσε σε μας μια βαριά κληρονομιά και ταυτόχρονα μία συλλογική παρακαταθήκη: την αγάπη και την προσφορά προς την πατρίδα που φθάνει πάντα ως το ύψιστο σημείο: Την θυσία γι αυτήν.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τον ήρωα Δημήτρη Τσούκα
Ας είναι η μνήμη του αιώνια.

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο