Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Η Κωνωπίνα γιορτάζει την πολιούχο της Παναγία την Πολυσπορίτισσα (Εισόδια της Θεοτόκου)!


Τα «πολυσπόρια», θα αναβιώσουν και φέτος στην  Κωνωπίνα!

       Στα Εισόδια της Θεοτόκου, που η Εκκλησία μας τα γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, είναι αφιερωμένη και η εκκλησία του Χωριού Κωνωπίνα Ξηρομέρου (Δήμος Ακτίου Βόνιτσας).
    Η ημέρα αυτή, έχει καθιερωθεί ως γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί η Παναγία μας είναι η Προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας .
      Και γνωρίζουμε για αυτή τη μέρα, την είσοδο της Παναγίας μας στο Ναό και την αφιέρωσή της στο Θεό εκ μέρους των ευλαβεστάτων γονέων της, του Ιωακείμ και της Άννης.
    Φέτος ημερολογιακά η ημέρα του εορτασμού είναι το Σάββατο (21 Νοεμβρίου 2015 ) και αναμένεται να προσέλθει πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή για να λειτουργηθεί...........



    Στη  μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης τον μήνα Νοέμβριο, που κατ’ έθιμο ονομάζουμε  “Της Παναγιάς της πολυσπορίτισσας”, παλαιότερα, οι χωριανοί μας γεωργοί, είχαν ανάπαυλα από τις γεωργικές ενασχολήσεις τους, συμμετέχοντας μαζικά στον εορτασμό, παρασκευάζοντας παράλληλα οι γυναίκες τους χωριού μας, τα λαχταριστά πολυσπόρια, που ήταν κάθε λογής δημητριακά και όσπρια με προσθήκη πολλές φορές από σταφίδες, μύγδαλα, καρύδια, όπου τα διένειμαν μετά τον εκκλησιασμό σ’ όλους τους χωριανούς, ανταλλάσοντας μεταξύ τους ευχές με την παράκληση προς την Παναγία μας, να τους εξασφαλίσει κατά την ερχόμενη χρονιά αφθονία καρπών !
       Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα πολυσπόρια ήταν το αποκλειστικό φαγητό των χωριανών μας, κατά την ημέρα εκείνη.

     Τα «πολυσπόρια», θα αναβιώσουν και φέτος στην Κωνωπινα, όπου το Γυναικείο Τμήμα του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, θα φροντίσει για την παρασκευή τους και τη διανομή τους, σ’ όλους τους παρευρισκομένους, με μέριμνα της Τοπικής Κοινότητας του χωριού μας και τη συνδρομή του Συλλόγου, ώστε να μείνει ζωντανό και στις μέρες μας ένα πανάρχαιο έθιμο του τόπου μας.
Είθε να αξιωθούμε όλοι μας, να παρευρεθούμε στην γιορτή της Παναγιάς μας, στην Κωνωπίνα, και να προσκυνήσουμε τη χάρη της.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
      Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου καλεί τα Μέλη μας και τους απανταχού Κωνωπινιώτες και συμπατριώτες μας, που οι γενικότερες συνθήκες τους το  επιτρέπουν, να παραβρεθούμε στον εορτασμό της εκκλησίας του χωριού μας που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, στη γενέτειρά μας (Κωνωπίνα), στις 20  και 21 Νοεμβρίου συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και το Σύλλογό μας.


http://konopinanews.blogspot.gr/








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο