Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πρωτοψάλτη και Μουσικοδιδασκάλου κ. Γιάννη Δακαλάκη στην Ι. Π. Μεσολογγίου.

Το νέο βιβλίο του Μουσικοδιδασκάλου και Πρωτοψάλτη κ. Γιάννη Δακαλάκη με τίτλο «ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΥΜΝΩΔΩΝ – Δυόμιση αιώνες Βυζαντινής μουσικής και παιδείας στην Ιερή Πόλη. 1760 -2015», παρουσιάζεται απόψε το βράδυ στις 8 στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου.
Πρόκειται για μια πολυετή έρευνα του συγγραφέα πάνω στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και της ψαλτικής τέχνης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στο Μεσολόγγι (1760-1821) από τον μεγάλο δάσκαλο Παναγιώτη Παλαμά, τον σημερινό Άγιο Αθανάσιο τον Πάριο, τον εθνομάρτυρα Κοσμά τον Αιτωλό κ.α. Μεγάλο μέρος της νέας του συγγραφικής δουλειάς του είναι αφιερωμένη στον Κληρικό και Πρωτοψάλτη Αρχιδιάκονο Άνθιμο ο οποίος μετά την απελευθέρωση  της Ελλάδος εγκαταστάθηκε  στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου, αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη στους νεότερους με την εθνική, εκκλησιαστική  και μουσική του δράση και προσφορά......

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν  ο ιστορικός – συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος, η διδάκτωρ Βυζαντινής μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κα  Σέβη Μαζέρα και ο Ιατρός – Πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ι. Π. Μεσολογγίου κ. Γιάννης Κοντός.
Ο Γιάννης Δακαλάκης γεννήθηκε στην Ι. Π. Μεσολογγίου όπου και ζεί και δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα. Τα πρώτα μουσικά μαθήματα έλαβε στο Μεσολόγγι από τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη Γεώργιο Καππέ, ενώ είναι απόφοιτος του ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ με καθηγητή τον αείμνηστο Σπύρο Γεωργακόπουλο. Υπήρξε μέλος της χορωδίας του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών υπό τον Σπύρο Περιστέρη ενώ υπηρέτησε, επί εικοσαετία, ως Πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Μεσολογγίου. Είναι Καθηγητής Βυζαντινής μουσικής και χοράρχης της χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Μεσολογγίου «Αρχιδιάκονος Άνθιμος». Στο συγγραφικό του έργο συμπεριλαμβάνονται δύο ακόμη βιβλία – έρευνες στην μουσική Σχολή της Αιτωλίας και τον Αρχιδιάκονο Άνθιμο, τα οποία είναι εκδόσεις του ιδίου.

Αμέσως μετά την παρουσίαση του βιβλίου, θα γίνουν τα εγκαίνια μεγάλης έκθεσης με τα «Μαθηματάρια» της Σχολής Παλαμά, με μουσικά κείμενα μεγάλων μουσικοδιδασκάλων και Πρωτοψαλτών, παλαιά χειρόγραφα και μουσικά βιβλία του 19ου αιώνα αλλά και ντοκουμέντα της ζωής και προσφοράς του Αρχιδιακόνου Ανθίμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο