Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Tα γνωστά και τα άγνωστα μέτρα της ελληνικής πρότασης

     Αύξηση συντελεστή για ενοίκια και φόρος στις επιχειρήσεις στο 29% για έξτρα έσοδα 330 εκατ. ευρώ. Τον Μάρτιο του 2016 η πρώτη φάση κατάργησης του ΕΚΑΣ για το «υψηλότερο 20% των δικαιούχων». Λιγότερες από 100 οι δόσεις για τους «έχοντες». ΦΠΑ 23% στην εστίαση, κατάργηση εξαιρέσεων στα νησιά από τον Οκτώβριο. Μόνιμη κινητικότητα στο Δημόσιο.

     Μέτρα που δεν υπήρχαν στις προηγούμενες κυβερνητικές προτάσεις αλλά και τροποποιημένες εκδοχές γνωστών μέτρων περιλαμβάνει η τελική πρόταση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη «μάχη» για την αποτροπή του χειρότερου σεναρίου για την Ελλάδα ως το βράδυ της Κυριακής. 
Τα συνολικά μέτρα ως το 2018 ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση προτείνει:
-Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%. Στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015.
-Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015, «ξεκινώντας από τα νησιά με τα υψηλότερα εισοδήματα που αποτελούν τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, εκτός από τα πιο απομακρυσμένα». Η διαδικασία αυτή «θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016 καθώς θα καθοριστούν κατάλληλα και στοχευμένα, δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα, για να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που έχουν περισσότερο ανάγκη»...........



Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ μπορούν να επανεξεταστούν στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι ισοδύναμα πρόσθετα έσοδα θα εισπράττονται μέσω ενεργειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της είσπραξης του ΦΠΑ. Οποιαδήποτε απόφαση για την επανεξέταση θα πραγματοποιείται σε διαβούλευση με τους Θεσμούς.
-Ενοίκια-επιχειρήσεις. Πρόσθετα μέτρα 330 εκατ. ευρώ αν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις.
Τα μέτρα που «θα εξεταστούν» είναι:
1.     Επιπλέον έσοδα 200 εκατ. ευρώ από φορολόγηση ενοικίων. Αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 160 εκατ. ευρώ) και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 40 εκατ. ευρώ).
2.     Ο φόρος στις επιχειρήσεις θα ανέβει από το 26% στο 29%, δηλαδή 1% πάνω από τη βασική πρόβλεψη της πρότασης που κάνει λόγο για αύξηση από το 26% στο 28%. Στόχος της περαιτέρω αύξησης είναι επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.

-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους ως το τέλος του 2019, από «τον Μάριο του 2016 για το υψηλότερο 20% των δικαιούχων». Προβλέπεται αντικατάστασή του με άλλο μηχανισμό, οι υπόλοιπές φάσεις της κατάργησης θα συμφωνούνται με τους Θεσμούς.
-Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. ευρώ το 2016 με ένα στοχευμένο πακέτο ενεργειών συμπεριλαμβανομένων «της μείωσης του αριθμού του προσωπικού και των προμηθειών» (εξοπλιστικών δαπανών).
-Αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Για τις ατομικές σταδιακά ως το 2017.
-Καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Με άμεση εφαρμογή ενεργοποιούνται ισχυρά αντικίνητρα και πέναλτι για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας για όλους στα 67 έτη ηλικίας, ή τα 62 έτη με 40 χρόνια εισφορών, ως το 2022. Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία.  Δεν διευκρινίζεται ο ακριβής ρυθμός κατάργησης.
-Αύξηση εισφορών συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία. Ενοποίηση όλων των Επικουρικών Ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου, όλα τα Επικουρικά θα χρηματοδοτούνται από τις εισφορές.
-Αποκρατικοποιήσεις. Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος ΟκτωβρίουΘα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία Οδό και το «Ελληνικό». Τα Περιφερειακά Αεροδρόμια θα πωληθούν στο νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.
-Τροποποίηση του νόμων για τις 100 δόσεις (του 2014 και του 2015). Μειώνονται σε κάτω από 100 οι δόσεις γι αυτούς που μπορούν να πληρώσουν. Εκτός ρύθμισης θα βρίσκονται όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Αύξηση επιτοκίων στα επίπεδα της αγοράς.
-Αυστηροποίηση πλαισίου για τις κατασχέσεις λογαριασμών από την εφορία με εξάλειψη του ανώτατου ορίου 25% για τους μισθούς και τις συντάξεις και μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ, προστατεύοντας παράλληλα τις «λογικές συνθήκες διαβίωσης».
-Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο. Θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2015 με στόχο την καλύτερη κατανομή του προσωπικού ανά τομέα και την αντιμετώπιση ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού.
-Κατάργηση του «προνομιακού φορολογικού καθεστώτος» για τους αγρότες ως το τέλος του 2017. Στον Προϋπολογισμό του 2016 θα προβλέπεται η μείωση στο μισό των δαπανών για τις επιδοτήσεις του αγροτικού ντίζελ.   
-Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης
-Εφοπλιστές. Κατάργηση της «ειδικής φορολογικής μεταχείρισης» της εφοπλιστικής δραστηριότητας, αύξηση φόρου (tonnage tax).
-Ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στο φόρο εισοδήματος από το 2016.
-Αύξηση φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Φόροι στα «φρουτάκια» και στα είδη πολυτελείας. 
-Διεθνής διαγωνισμός για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και τέλη για τη χρήση των σχετικών συχνοτήτων. 


http://www.tovima.gr/

3 σχόλια:

  1. Δεν άρεσαν τα δύο δις του χαρδούβελη, δεν άρεσαν τα 8 δις που είχαν δεχθεί πριν το δημοψήφισμα. Μα πέταξαν όμως το δημοψήφισμα και στη συνέχεια υπόγραψαν για 12 δις. Κυβέρνηση αρπακόλλα για τις ντομάτες.Μας κορόιδεψαν αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια και δεν θα είχαμε άλλα μέτρα αν έβγαιναν κυβέρνηση.Έτσι μας έλεγαν ότι έχουν τις λύσεις και ότι θα χόρευαν τους Ευρωπαίους με τα νταούλια. Ποιά η διαφορά της πρώτης φοράς αριστερά από τους προηγούμενους? Μα φυσικά είναι ότι οι προηγούμενοι έλεγαν περίπου την αλήθεια ότι έτσι είναι η κατάσταση και είχαν δεχτεί επιπλέον μέτρα μόνο 2 δις, αλλά έπεσαν λόγω ΕΜΦΙΑ, ενώ ετούτοι μας πήγαν μετά από 5 μήνες κοροιδία στα 12 δις και με ΕΜΦΙΑ και με τελέιωμα της αγροτιάς.Μόνο τα νταούλια τους έμειναν αμανάτι. Θα τους ξαναπιστέψεις? Θα τη ξαναπατήσεις? Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει κανείς πλέον από το πολιτικό σκηνικό να εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτο κυριοι του ξηρομεροnews ειναι ενας ατερμωνας περιστρεφωμενος αξονας ... η ιδια ιστορια με μικρες αποκλησεις.... ισως το θεωρειται ακραιο αλλα , λογικα κατι που δεν μπορει να χτηστει , γιατι γεωμετρικα και μαθηματικα ειναι προβληματικο το χαλας και αρχιζεις απο την αρχη .. τι θελω να πω ???? ρηξη και πτωχευση και επιστροφη στην ποληαγαπημενη μας δραχμη ... ακουγεται ακραιο ??? ισως ΝΑΙ αλλα αν θεσω ενα ερωτημα , οτι καθως μπηκε το εβρω δεν ειδαμε ασπρη μερα και ολα γινανε ποιο ακριβα , και οτι και τοτε εγινε πτωχευση αλλα δεν ειθελαν να το πουν μιας και η συγκληση δεν εγινε πραγματικα ποτε !!! γι'αυτο τον λογο τα προιοντα ηταν ακριβα μετα εβρω ... παραδειγμα το 1999 100 δρχ. η τυροπητα 0,29 εβρω ... 180 δρχ. λιτρο βενζινα 0,52 εβρω .... στην εποχη του εβρω ????? τεραστιες διαφορες ... τι μας λεει αυτο ??? πολυ καλο το εβρω για εφοπλιστες και εξαγωγες . πολυ κακο νόμισμα για τον υπολοιπο λαο ... και οτι και να κανουμε αν δεν παρουμε ακραια αποφαση η ιδια ιστορια θα εξακολουθει να υπαρχει ......ας υποφερουμε τουλαχιστον 6 μηνες ... που δεν θα ειναι ποιο πανω ... αλλα θα φυγουμε απο την πυραμιδα που η βαση δεχετε ολη την πιεση και η κορυφη απλα αγναντεύει και αερίζεται ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστείται να έπαιρνε ο Αντώνης Σαμαράς μέτρα κατά της κοινωνίας 1,7 δις.ευρώ;Πραγματικό Κούγκι ενώ τώρα που ο Αριστερός Τσίπρας παίρνει τα 7πλάσια δηλαδή 13 δις.ευρώ ούτε γάτα ούτε ζημιά.Αποδεικνύεται πως όλα έγιναν για να βγει απ'τη μέση ο Αντώνης Σαμαράς επειδή βοήθαγε τους φτωχούς κι έβαζε μέσα τους πλούσιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο