Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες, μετά την αύξηση του ELA

     Με διεύρυνση των εργασιών του αναμένεται να λειτουργήσει από τη Δευτέρα το τραπεζικό δίκτυο, καθώς η συμφωνία για την χρηματοδότηση γέφυρα από τον EFSF λύνει τα χέρια και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας μέσω του ELA.

    Η Δευτέρα 20η Ιουλίου είναι και η ημερομηνία για την πληρωμή του ομολόγου προς την ΕΚΤ και η εκπλήρωση της σχετικής υποχρέωσης από τη χώρα μας, επισφραγίζει ουσιαστικά το πρώτο βήμα για τη συμφωνία με τους εταίρους, διευκολύνοντας την Κεντρική Τράπεζα, να επαναπροσδιορίζει το στόχο για τη χορηγούμενη ρευστότητα.
      Σε ότι αφορά τη διεύρυνση των εργασιών, οι τράπεζες, η αργία των οποίων παρατάθηκε τυπικά μέχρι και την Κυριακή, έχουν προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα για αναλήψεις μετρητών, έτσι ώστε να αθροιστούν με βάση ένα συγκεκριμένο όριο για το σύνολο της εβδομάδας και όχι ένα ημερήσιο όριο, δηλαδή αυτό των 60 ευρώ.
     Σύμφωνα με πληροφορίες το όριο αυτό εξετάζεται να είναι τα 300 ευρώ την εβδομάδα, με στόχο με τον τρόπο αυτό να διευκολυνθούν οι πολίτες και να μην συνωστίζονται στις ουρές των ΑTM σε καθημερινή βάση......



Κρίσιμο θέμα για τις επιχειρήσεις είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλούν επιταγές, διαδικασία που έχει παγώσει κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες της τραπεζικής αργίας.
Το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται η εξόφληση των επιταγών να γίνεται σε πίστωση λογαριασμού, προκειμένου να αποφευχθεί η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, ενώ μεταξύ των συναλλαγών που αναμένεται να προστεθούν είναι και το άνοιγμα λογαριασμών για συγκεκριμένες ανάγκες.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ρυθμίζει τα παραπάνω θέματα, θα επιλύει επίσης και θέματα που έχουν να κάνουν με την εξαγωγή χρημάτων για συγκεκριμένο σκοπό, όπως είναι η πληρωμή νοσηλίων, διδάκτρων κλπ.

Αυξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ από ΕΚΤ
Νωρίτερα την Πέμπτη, την αύξηση του ορίου του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ για μια εβδομάδα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για πρόσθετη ρευστότητα.
Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι καλωσόρισε την έγκριση των προαπαιτουμένων από την ελληνική Βουλή, ενώ τόνισε ότι η παροχή ρευστότητας θα συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει η Ελλάδα μέρος της Eυρωζώνης, διευκρινίζοντας ότι δεν αποφασίζει η ΕΚΤ  ποια χώρα θα παραμείνει στην Νομισματική Ένωση.
«Εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα. Είχαμε μια σειρά από ειδήσεις με την έγκριση του πακέτου χρηματοδότησης-γέφυρας, με τις ψηφοφορίες, διάφορες ψηφοφορίες σε διάφορα κοινοβούλια, οι οποίες πλέον αποκατέστησαν τις συνθήκες για αύξηση στον ELA», πρόσθεσε.
Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το ομόλογο του Δημοσίου ύψους 3,5 δισ.ευρώ το οποίο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και λήγει τη Δευτέρα, καθώς και τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μάλιστα τόσο ο κ. Ντράγκι, όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ,  Β. Κοστάντσιο, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όταν αποκατασταθούν οι απαραίτητες συνθήκες.
Απαντώντας στην κριτική ότι η ΕΚΤ δεν στήριξε επαρκώς τις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα στερώντας τους την απαραίτητη ρευστότητα, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ έχει φθάσει πλέον τα 130 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τις καταθέσεις που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πλέον έχουν υποχωρήσει στα 120 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε επιπροσθέτως ότι η ΕΚΤ υπερκάλυπτε πάντα τις εκροές καταθέσεων, λέγοντας ότι τον Ιούνιο οι εκροές των καταθέσεων ξεπέρασαν τα 8,1 δισ. ευρω ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ανήλθε τον ίδιο μήνα στα 10,3 δισ. ευρώ.
Τέλος, αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση της Ευρωζώνης, τόνισε ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται, διευκρινίζοντας ότι «εάν υπάρξει μία αδικαιολόγητη σύσφιγξη ή εάν οι προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών μεταβληθούν σημαντικά, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αντιδράσει, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει στο πλαίσιο της εντολής της».

http://www.kathimerini.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο