Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

      Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ορκίστηκε με πολιτικό όρκο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών. 
     Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον νέο υπουργό Οικονομικών καλή δύναμη στο έργο του. 

     Να Θυμίσουμε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρευρέθηκε στη περιοχή μας και ειδικότερα στη Βόνιτσα στη πολιτική εκδήλωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ακτίου Βόνιτσας στις 18/10/2013 και εισηγήθηκε την πολιτική πρόταση  του κόμματος, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ανάλυση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος και στην τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί από την κυβέρνηση της αριστεράς.
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ

.............



Ορκίστηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών - «Ανάψαμε ένα μικρό κερί αντί να αναθεματίζουμε το σκοτάδι» δήλωσε ο απερχόμενος Γιάνης Βαρουφάκης
Η τελετή παράδοσης - παραλαβής
    Λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ της Δευτέρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέλαβε την «ηλεκτρική καρέκλα» από τον Γιάνη Βαρουφάκη κι έγινε ο όγδοος κατά σειρά υπουργός Οικονομικών από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης το Φθινόπωρο του 2009.  
     Ο κ. Τσακαλώτος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο πιο κρίσιμο Eurogroup της τελευταίας πενταετίας, την Τρίτη στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες.  
    «Δεν σας κρύβω ότι έχω μεγάλο τρακ και μεγάλη αγωνία, δεν παίρνω αυτή τη θέση στην πιο εύκολη στιγμή της Ιστορίας» δήλωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος Υπουργός μνημονεύοντας μια φράση της Κατίνας Παξινού ότι το τρακ «πάει με το ταλέντο».
      «Το μήνυμα της Κυριακής, το 61%, είναι κάτι που θα μείνει στην οικονομική ιστορία. Ο,τι και να γίνει από εδώ και πέρα θα είναι γραμμένο στη συλλογική ιστορία της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος. «Εχει ταξικά χαρακτηριστικά αυτή η ψήφος» σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας ότι οι απλοί άνθρωποι θέλουν να εμπιστευθούν μια κυβέρνηση που επιδιώκει μια βιώσιμη λύση.
    «Ο ελληνικός λαός την Κυριακή απέδειξε ότι δεν είναι όσο ατομικιστής λένε, ότι δεν φοβήθηκε» δήλωσε ο νέος Υπουργός. 
     «Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ολόκληρος ο ελληνικός λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ» τόνισε.
   «Δεν υπήρχε από τους Θεσμούς αμεροληψία, υπήρχε πίεση προς τους εργαζόμενους και αυτοί αντιστάθηκαν» είπε για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. 
   Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο λαός αντιστάθηκε στην πίεση από τις κλειστές τράπεζες «και τα μέσα ενημέρωσης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε».
«Μετά την Κυριακή είχαμε και καλά μηνύματα και όχι καλά μηνύματα» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στις αντιδράσεις από την Ευρώπη. 

 Βαρουφάκης: Ενα μικρό κερί 
«Αυτούς τους πέντε μήνες προσπαθήσαμε αντί να αναθεματίζουμε το σκοτάδι να ανάψουμε ένα μικρό κερί» ανέφερε ο απερχόμενος Γιάνης Βαρουφάκης και έκανε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του με έμφαση στα σχέδια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών.
«Είναι μια αλλαγή φρουράς μεταξύ κάτι παραπάνω από συντρόφων, φίλων, συναδέλφων, πανεπιστημιακών» σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης για την παράδοση παραλαβή.
Παράλληλα προανήγγειλε «αλγοριθμικούς ελέγχους» τραπεζικών λογαριασμών με τη συνεργασία του ΣΔΟΕ και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.
«Σήμερα η μοναδική είδηση πρέπει να είναι το μεγάλο όχι του ελληνικού λαού» επανέλαβε ο απερχόμενος Υπουργός.

Το βιογραφικό του Ευκλείδη Τσακαλώτου
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Κεντ (Βρετανία) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και από το καλοκαίρι του 2010 είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Ιούλιο του 2013, μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε διατελέσει μέλος και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ. Επίσης, είχε αναπτύξει συνδικαλιστική δραστηριότητα και είχε διατελέσει μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Μαζί με το Χρήστο Λάσκο έχει συγγράψει το βιβλίο «Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός» (εκδόσεις ΚΨΜ).
Το Μάιο του 2012 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β' Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, καθώς και στην εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου του 2012, και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου επανεξελέγη στην ίδια περιφέρεια με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπήρξε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και της Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Στις 27 Ιανουαρίου του 2015 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στην κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τομέα ευθύνης των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

http://www.tovima.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο