Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Παρέμβαση της «Συμπολιτείας Ξηρομεριτών» για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ξηρομέρου και για τον παιδικό σταθμό στο Καραϊσκάκη που κλείνει. «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».

«όταν πρόκειται για παιδιά, δεν θα κάνω πίσω με τίποτε, ακόμη και γι αυτά που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις»


Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου λοιπόν όσον αφορά τον παιδικό σταθμό στο Καραϊσκάκη με τη διαφορά ότι εμείς έχουμε την ατυχία να τον ζούμε και να μη μας τον διηγούνται.
Ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ και την προηγούμενη σχολική χρονιά, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, προσπάθησε να φέρει στο προσκήνιο με δηλώσεις επικείμενο κλείσιμο
του παιδικού σταθμού στο Καραϊσκάκη.....
Όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα, ο Δήμαρχος με δηλώσεις του στο portal myagrinio, όχι μόνο το αρνήθηκε, αλλά τα έβαλε με τα Blogs και με τους αντιπάλους του,  που διακινούν φήμες με σκοπό να τον συκοφαντήσουν και να τον εμφανίσουν ως αναξιόπιστο. Μάλιστα στη συνέντευξη εκείνη υποσχέθηκε ότι όσο είναι αυτός Δήμαρχος, καμία δομή (Παιδικός, Νηπιαγωγείο κλπ) δεν πρόκειται να κλείσει και να «σκάσουν» οι αντίπαλοι του που «ζηλεύουν» ένα λαοπρόβλητο ηγέτη που μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές.
Ακολούθησε την Άνοιξη η επιλογή της δημοτικής αρχής να επαναπροκηρύξει τις 13 θέσεις των παιδικών σταθμών και να μην προβεί σε ανανέωση, αργότερα στις αρχές του καλοκαιριού η ακατανόητη (για πολλούς, όχι για μας) απουσία της όταν κλήθηκε σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο να δικαιολογήσει την απόφασή της για επαναπροκήρυξη και όχι ανανέωση και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος, όταν αποφάσισε τη συγχώνευση των δύο παιδικών σταθμών (Αστακός, Καραΐσκάκη), στην ουσία όμως το κλείσιμο του παιδικού σταθμού στο Καραϊσκάκη.
Εδώ αξίζει τον κόπο να σταθούμε, γιατί ο λόγος που η δημοτική αρχή επικαλείται για το κλείσιμο είναι η κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου. Είναι αλήθεια ότι την περίοδο της κρίσης έκλεισαν πολλές δομές (Παιδικοί, Νηπιαγωγεία, Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστημιακές Σχολές) λόγω έλλειψης πόρων, όχι ευτυχώς στο Δήμο Ξηρομέρου.
Είναι αλήθεια επίσης ότι τα οικονομικά του Δήμου (ενός Δήμου από πρώτη εκτίμηση φτωχού), δεν είναι ανθηρά. Είναι επίσης αλήθεια ότι το πρόγραμμα αυτό δεν χρηματοδοτείται επαρκώς με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος να πέφτει στις πλάτες του Δήμου. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι «όταν πρόκειται για παιδιά, δεν θα κάνω πίσω με τίποτε, ακόμη και γι αυτά που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις» (λόγια μεγάλα του Δημάρχου σε στιγμές μετεκλογικού οίστρου).
Σύμφωνα λοιπόν με την παρουσίαση του Προέδρου κ. Μουρκούση, το κόστος της λειτουργίας των παιδικών σταθμών την περασμένη χρονιά ανήλθε στις 492.500 €, ποσό που αφορά τους μισθούς των μονίμων (5), των συμβασιούχων (13), το φαγητό των παιδιών (75) και όλα τα έξοδα που μπορεί να έχει ένας παιδικός σταθμός (εργασίες συντήρησης, χαρτικά, πετρέλαιο, ΔΕΗ κλπ)
Σε σύνολο εβδομήντα πέντε παιδιών το κόστος κατανέμεται ανά μαθητή ως εξής:
·                     Αστακός 29 παιδιά προς 413 € το άτομο.
·                     Κανδήλα 21 παιδιά προς 476 € το άτομο.
·                     Φυτείες 16 παιδιά προς 562 € το άτομο.
·                     Καραϊσκάκη 3 παιδιά προς 880 € το άτομο.
Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μουρκούση την περασμένη χρονιά από τα εβδομήντα πέντε (75) παιδιά ο Δήμος μόνο για τα εικοσιένα (21 !!!!!) εισέπραξε τροφεία (κάθε παιδί δικαιούται 2.500 ευρώ), δηλαδή 52.500 € (21 επί 2.500 €). Πιο αναλυτικά:
·                     Αστακός από τα 29 παιδιά μόνο 7 πήραν τα τροφεία.
·                     Κανδήλα από τα 21 μόνο 6.
·                     Φυτείες από τα 16 μόνο 5.
·                     Καραϊσκάκη από τα 9 μόνο τα 3.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η ευθύνη βαρύνει τις υπηρεσίες των παιδικών σταθμών, γιατί δεν συγκέντρωσαν σωστά τα δικαιολογητικά και κυρίως την προηγούμενη δημοτική αρχή που ολιγώρησε αν και ήξερε ότι η σωστή προετοιμασία των δικαιολογητικών εξασφαλίζει περισσότερα χρήματα από το πρόγραμμα, άρα μικρότερη επιβάρυνση οικονομική, λιγότερη οικονομική αιμορραγία για το Δήμο.
Έτσι από τα 492.500 € που στοίχισαν στο Δήμο οι τέσσερις παιδικοί σταθμοί, τα 440.000 € είναι από τον προϋπολογισμό του Δήμου και τα υπόλοιπα 52.500 € είναι η επιχορήγηση (τα τροφεία) του σχετικού προγράμματος.
Το κόστος δε λειτουργίας, σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο του ΝΠ, του παιδικού σταθμού στο Καραϊσκάκη ανέρχεται σε 80.000 €.
Η θέση της Συμπολιτείας είναι καμία δομή του Δήμου να μην κλείσει, ακόμη κι αν το κόστος για τον Δήμο είναι δυσβάσταχτο (σύμφωνα με το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του νομικού προσώπου).
Αν είχαμε ένα Δήμο ο οποίος σέβεται τα χρήματα των πολιτών, ένα Δήμο που ακολουθεί χρηστή διαχείριση τότε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με πολλούς όμως αστερίσκους (όπως για παράδειγμα η διατήρηση του αριθμού των συμβασιούχων που θα υπηρετούν) στο κλείσιμο μιας δομής. Όταν όμως έχεις μια δημοτική αρχή όπου δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά, όταν ο Δήμαρχος μέσα σε είκοσι μέρες έχει πιστώσει έργα αξίας χιλιάδων ευρώ, τα οποία πιθανόν να μην εκτελεστούν τελικά (πχ συντήρηση δικτύου ύδρευσης 12000 €, καταπολέμηση κουνουπιών (!!!!) 15000 €), είτε το κόστος είναι παραφουσκωμένο (πχ απολύμανση δημαρχιακών κτιρίων 20.000 €, κλάδεμα το οποίο στοίχισε 1500 € χρεώθηκε 8.000 € ευρώ, καθαρισμός φρεατίων Αλυζίας 15.000 €, καθαρισμός αγωγού ομβρίων 15.000 €, δεξαμενών 12.000 €, συντήρηση και απόφραξη δικτύου ομβρίων 15.000 € κλπ) τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Θεωρούμε το θέμα πολύ σοβαρό για να το ευτελίσουμε λαϊκίζοντας γι αυτό και προσπαθήσαμε να πιέσουμε τη δημοτική αρχή να επανεξετάσει τη θέση της πριν προβούμε στη δημοσιοποίηση του προβλήματος και μέσω φορέων και με προσωπικές επαφές. ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν εισακουστήκαμε.
Αποτέλεσμα των κινήσεων της δημοτικής αρχής είναι:
1) Να κλείσει ο παιδικός σταθμός.
2) Να ταλαιπωρούνται οι γονείς και τα παιδιά.
3) Να μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων, καθώς μειώνονται οι παιδικοί σταθμοί.
4) Να καταφεύγει ο Δήμος σε μεθοδεύσεις αντιεκπαιδευτικές και αντιπαιδαγωγικές καθώς για να αναπληρώσει τον αριθμό των υπαλλήλων που θα κοπούν λόγω της μείωσης των δομών θα κάνει δίμηνες συμβάσεις.
5) Να συγκεντρωθεί στον παιδικό του Αστακού μεγάλος αριθμός παιδιών και έτσι η προσφερόμενη προσχολική αγωγή να τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Τέλος είναι σίγουρο ότι ο επιδιωκόμενος σκοπός που είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας των παιδικών σταθμών δεν θα επιτευχθεί.

Προτείνουμε:
1) Την αναστολή της απόφασης για συγχώνευση των δυο παιδικών σταθμών.
2) Την συγκέντρωση των δικαιολογητικών με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση χρημάτων από το πρόγραμμα (ο κ. Μουρκούσης μας διαβεβαίωσε γι αυτό).
3) Την ανανέωση της σύμβασης των εργαζομένων για φέτος, καθώς με την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΠΑ είναι σίγουρο ότι για μεγάλο διάστημα οι παιδικοί σταθμοί θα υποστελεχωθούν καθώς δεν θα προλάβουν τις ημερομηνίες για την προκήρυξη και την πρόσληψη των νέων εργαζομένων, τη στιγμή που η ανανέωση θα είναι μια απλή και χωρίς χρονοτριβή κίνηση.
4) Την ανάκληση σειράς πιστώσεων και την διοχέτευση των χρημάτων αυτών για τη λειτουργία του παιδικού σταθμού στο Καραϊσκάκη.

Υ.Γ.: «Δυνατό Ξηρόμερο - Πρώτα ο πολίτης», ήταν το όνομα του συνδυασμού του Δημάρχου, ο οποίος μέσα σε τρεις ημέρες διέπραξε δυο απρέπειες προς τους πολίτες του Δήμου Ξηρομέρου.
Η πρώτη απέναντι στους γονείς των παιδιών του παιδικού σταθμού στο Καραϊσκάκη και κατ' επέκταση απέναντι σε όλο το χωριό, οι οποίοι έμαθαν το κλείσιμο του παιδικού όχι από το στόμα του Δημάρχου ή του Προέδρου του νομικού προσώπου, αλλά από τρίτους και το διαδίκτυο.
Η δεύτερη απέναντι στους συμβασιούχους των παιδικών σταθμών, καθώς το θέμα τους που δεν συζητήθηκε στο έκτακτο συμβούλιο λόγω της απουσίας της παράταξης που διοικεί το Δήμο, τοποθετήθηκε στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο τελευταίο θέμα προς συζήτηση, έτσι απλά για να τους τιμωρήσει επειδή έχουν το θράσος να αγωνίζονται για το δίκιο τους και να αμφισβητούν την έποψη της Αυτού Εξοχότητος!!


1 σχόλιο:

  1. η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ το εχει και το κατεχει το θεμα και ειναι ακριβεστατη σε οσα αναφερει και με ρεαλιστικες προτασεις.
    φιλε δημαρχε εχεις εκτεθει ανεπανορθωτα. η συμπεριφορα σου στο συγκεκριμενο θεμα ειναι επιεικως απαραδεκτη. πραγματικα καθε ημερα που περνα φανερωνεται απο την συμπολιτευση ενα προσωπο κουτσαβικισμου και αλαζονιας.
    νομιζετε οτι ειστε στις εποχες που ησασταν δημαρχος αλυζιας. τα πραγματα ειναι αλλιως σημερα και με την οικονομικη κριση και ανεχεια που ανεσκυψε καποιοι φροντιζουν και παρακολουθούν την διαχειριση σας πολυ προσεκτικα.
    θα παρετε απαντησεις εκει που πρεπει οταν πρεπει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο