Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών

      Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης για το πρόγραμμα χρηματοδότησης και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και μας την κοινοποίησε η Λαϊκή Συσπείρωση Ξηρομέρου. Αναλυτικά, το κείμενο:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης 

Θέμα: Για το πρόγραμμα χρηματοδότησης και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Σε πρόσφατη απάντηση του σε Επίκαιρη Ερώτηση μας ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωνε ότι το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με τον τίτλο «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ», που αφορά στη χρηματοδότηση των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για την περίοδο 2015-2016 θα συνεχιστεί. Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωνε ότι με εμπροστοβαρή τρόπο ως προς τη χρηματοδότηση του η κυβέρνηση θα διασφάλιζε τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και τη μη μείωση των φιλοξενούμενων παιδιών σε σχέση με τη χρονιά που φεύγει. 
     Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις είμαστε ήδη στο 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου και δεν υφίσταται τίποτα συγκεκριμένο για την εκκίνηση του προγράμματος που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ. Τα κονδύλια που συνέδραμαν πέρσι το πρόγραμμα ανέρχονταν σε 125 εκατ. ευρώ και 63 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους, σύνολο 188 εκατ. ευρώ. 
      Εξυπηρέτησε 85 χιλιάδες παιδιά σε παιδικούς σταθμούς (ιδιωτικούς και δημοτικούς) και ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ. Τυχόν μη εκκίνηση ή και παραπέρα καθυστέρηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα οδηγήσει 85 χιλιάδες παιδιά και αντίστοιχα νοικοκυριά σε αδιέξοδο.......

 
        Σημειώνεται δε ακόμη ως κρίσιμο ζήτημα ότι τουλάχιστον 10 χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο είτε της απλήρωτης εργασίας επί μακρόν είτε και αυτής ακόμη της απόλυσης στην περίπτωση της μη έγκαιρης εκκίνησης του προγράμματος. 
     Να σημειωθεί δε ότι το προσωπικό αυτό που είναι συνδεδεμένο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν καλύπτει μόνο τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών που υποδέχεται το πρόγραμμα. Είναι εκείνο το σε κρίσιμο μέγεθος προσωπικό που σηκώνει στις πλάτες του συνολικά τις μεγάλες και τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό που για χρόνια έχουν διαμορφωθεί στους παιδικούς σταθμούς. Η μη διασφάλιση του για την επόμενη χρόνια θα τινάξει στον αέρα συνολικά τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών στους δήμους.  

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός: 
•Εάν έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση την έναρξη του προγράμματος και πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του . Τι κονδύλια έχουν διασφαλιστεί για την υλοποίηση του και αν φέτος θα καλύψει περισσότερα παιδιά. 
Εάν η κυβέρνηση εξετάζει τη μονιμοποίηση του προσωπικού που σήμερα είναι μεν συνδεδεμένο με το πρόγραμμα όμως η ύπαρξη του είναι πλέον καθοριστική για την στοιχειώδη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών στους δήμους και έχει υποστεί ήδη τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ
•Εάν θα αυξήσει η κυβέρνηση την κρατική χρηματοδότηση για ενίσχυση των παιδικών σταθμών σε αναγκαίες υποδομές, προσωπικό και ως δωρεάν παροχή στην οικογένεια. 

Ο βουλευτής 
Μανώλης Συντυχάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο