Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με σκέψεις και προτάσεις από τον Πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΑΛΥΖΙΩΝ κ. Σπύρο Καραβία.


Σε συνάντηση και ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε με τον νέο Πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΑΛΥΖΙΩΝ κ. Σπύρο Καραβία, μας ανέπτυξε τις σκέψεις του για τα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής μας και την πορεία του ιστορικού Συλλόγου του οποίου την τιμή έχει να ηγείται. Θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μία στροφή και μία φυγή από τα καθιερωμένα και τετριμμένα και να πάμε σε εκδηλώσεις και δρώμενα υψηλού επιπέδου, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας.
Με την δική του οπτική γωνία, βλέπει την ανάδειξη της σημερινής περιοχή της Αλυζίας, σε συνδυασμό με τα νησιά μας Κάλαμο, Καστό και με την Ιθάκη, με την οποία μας συνδέουν πολύ παλιοί δεσμοί που όμως τείνουν να ξεχαστούν.....

Αυτά που προτείνει μπορεί να δείχνουν δύσκολα και να απαιτούν προσπάθεια, αλλά βάζει στόχο να τα επιτύχει όχι κατ' ανάγκη από εφέτος και ειδικά μετά από τις πολύ δυσάρεστες εξελίξεις και καταστάσεις που βιώνει η Πατρίδα μας στο οικονομικό κομμάτι.
Χρειάζεται προσπάθεια όλων και κυρίως των ανθρώπων που ασχολούνται και ζουν από τον τουρισμό, του Δήμου και όλων των κατοίκων. Οι υψηλοί στόχοι γίνονται εφικτοί αν τους πιστεύεις και τους προσπαθείς μας τόνισε.
Ας δούμε κάποιες από τις προτάσεις που μας ανέπτυξε στην ωραία συζήτηση που είχαμε μεταξύ μας και που προσωπικά δηλώνουμε ότι απολαμβάνουμε κάθε συζήτηση μαζί του για κάθε θέμα.


Πρόγραμμα «Ξένιος Ζευς».
Σκοπός: Η διαφήμιση και προώθηση ντόπιων προϊόντων, φαγητών, γλυκών κουταλιού, γλυκών ταψιού, γαλακτοκομικών, τυριών και γιαουρτιού. Ελιές, λάδι, κρασί, σύκα κ.λπ.
Οργάνωση: Για την προώθηση και διαφήμιση χρησιμοποιούμε ορισμένα δρώμενα όπως εκθέσεις, ομιλίες, παραστάσεις (θεατρικές - χορευτικές), όπου στους συγκεντρωμένους επισκέπτες, σε έναν πάγκο οι γυναίκες που ασχολούνται με την οικοτεχνία και τυποποίηση των προϊόντων τους προσφέρουν δείγμα των προϊόντων τους και σε ένα άλλο διπλανό πάγκο άλλες κυρίες δείχνουν τα τυποποιημένα προϊόντα που μόλις γεύτηκαν.
Στόχος: Οι επισκέπτες που ήρθαν να ξαναέρθουν και του χρόνου και να διαφημίσουν τον τόπο και τα προϊόντα του.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς (παρά πέντε) από τον αρχαιολογικό χώρο Καστριού.
Ήδη η συγκεκριμένη ιδέα έχει προχωρήσει αρκετά. Υπήρξε επαφή με λέσχη που εδρεύει στο Αγρίνιο, οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν είδαν και έκαναν και δοκιμαστική πτήση με προσγείωση στην παραλία στα Παλιομάγαζα.
Ο Δήμος Ξηρομέρου ανέλαβε να διαμορφώσει κατάλληλα το μέρος ώστε οι απογειώσεις να είναι εύκολες.
Σκοπός είναι μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε πτήσεις αλεξιπτώτου πλαγιάς κάτι που θα αναδείξει και τον αρχαιολογικού χώρο του Καστριού αλλά και θα είναι ένα πολύ όμορφο θέαμα για τους επισκέπτες της μεγάλης παραλίας μήκους 3,5 χιλιομέτρωνπου διαθέτουμε.

Γάμος Οδυσσέα – Πηνελόπης.
Σκοπός: Η αναβίωση του γάμου του Οδυσσέα με την Πηνελόπη σκοπό έχει την τόνωση της τουριστικής κίνησης της περιοχής του Ιονίου μεταξύ της Νήσου Ιθάκης, των νησιών Καστού – Καλάμου και της περιοχής της Δυτικής Στερεάς, απέναντι από αυτά τα νησιά. Μία περιοχή που περιλαμβάνει τον Δήμο Ξηρομέρου, στα παράλια από Αστακό μέχρι Μύτικα και Κανδήλα, περιοχή όπου βρίσκεται η Αρχαία Αλυζία, πατρίδα της Πηνελόπης.
Το σενάριο: Πολύ νωρίς το πρωί της ημέρας που θα καθοριστεί ως ημέρα του γάμου να έχουμε τον απόπλου του πλοίου με τον Οδυσσέα, από την Ιθάκη με τον παραδοσιακό τρόπο του απόπλου της εποχής. Εάν το Υπουργείο Πολιτισμού εγκρίνει το δρώμενο, πιθανόν να μας παραχωρήσουν την τριήρη του Πολεμικού Ναυτικού μας για πλοίο του Οδυσσέα.
Το πλοίο θα ακολουθήσει την διαδρομή Ιθάκη – Καστός – Κάλαμος – Μύτικας με συμμετοχή στα εορταστικά και των νησιών Καστού και Καλάμου. Στον Μύτικα και σε προκαθορισμένο σημείο θα γίνει η αποβίβαση της πομπής η οποία ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο θα βαδίσει προς την περιοχή της Κανδήλας όπου βρίσκονται τα Τείχη της Αρχαίας Αλυζίας. Εντωμεταξύ από το πρωί σε επιλεγμένο σπίτι θα γίνεται ο στολισμός της νύφης (Πηνελόπης) και οι ετοιμασίες της παράδοσης της, με γιορτές πανηγύρια και κεράσματα (κατά το πρόγραμμα Ξένιος Ζευς).
Η παράδοση και η παραλαβή της νύφης θα γίνει μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Κατόπιν θα αξιοποιηθούν τα εστιατόρια και οι ταβέρνες της περιοχής με τους παρευρισκόμενους ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
Μετά την παραλαβή της νύφης η πομπή θα ξεκινήσει τις μεσημβρινές ώρες από τον Μύτικα, όπου θα έχουν αγκυροβολήσει τα πλοία προς την Ιθάκη, όπου θα φτάσει αργά απογευματινές ώρες, αφού πάλι δώσει στοιχεία χαιρετισμού και εορτής στα νησιά Κάλαμο και Καστό απ’ όπου θα διέλθει κατά την επιστροφή.
Στην Ιθάκη αργά τις απογευματινές ώρες, θα γίνει παραλαβή της Πομπής γαμπρού – νύφης (Οδυσσέα - Πηνελόπης) και θα αρχίσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις. Θα ακολουθήσει ο γάμος και το βράδυ το γλέντι του γάμου.

Ταυτόχρονα καΐκια και ιστιοφόρα που κατά την αναχώρηση ακολουθούν την πομπή από τα λιμάνια Αστακού – Καστού – Καλάμου - Μύτικα θα επιστρέφουν στην βάση τους για να φέρνουν το μήνυμα του χαρμόσυνου γεγονότος και τα πανηγύρια στα δικά τους μέρη Αστακό – Κάλαμο – Καστό – Μύτικα.
mytikaspress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο