Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Αποδοτικότερη συνεργασία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας - Υπουργείου για μια βιώσιμη ανάπτυξη με προοπτική στην προστασία του περιβάλλοντος


Πιο στενή και αποδοτική συνεργασία για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με προοπτική για το περιβάλλον, αποφάσισαν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με τον αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Δυτική Ελλάδα και είχε συναντήσεις με αιρετούς, εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και φορείς.....

Ο Απ. Κατσιφάρας έθεσε σημαντικά αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατά τις συζητήσεις του με τον Υπουργό και τους φορείς της περιοχής, με πρωτεύοντα τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες και το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο.
«Πρέπει να υπάρχει διάλογος και διαβούλευση, ουσιαστική, δηλαδή, συνεργασία και να συγκλίνουμε όλοι στον κοινό μας στόχο που είναι μια βιώσιμη ανάπτυξη με προοπτική για το περιβάλλον. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες προκλήσεις και πρέπει να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις με αποδοτική συνεργασία. Στις σημερινές μας συναντήσεις με τους φορείς και τον Υπουργό τέθηκε η νέα Προγραμματική Περίοδος και η καλύτερη δυνατή προετοιμασία που γίνεται με διαβούλευση, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Από την πλευρά του ο αν. Υπουργός Γ. Τσιρώνης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στην κυκλική οικονομία με ταυτόχρονη απομείωση των απορριμμάτων και με τους πολίτες να αντιλαμβάνονται το τι σημαίνει ανακύκλωση και πως μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα σκουπίδια τους για να τα μειώσουν», ενώ συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για την άριστη προετοιμασία που έχει γίνει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Όσον αφορά την κυκλική οικονομία, ο κ. Τσιρώνης σημείωσε πως πρέπει να επικεντρωθούν σε τέσσερις επιμέρους τομείς που είναι η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση, που τώρα δε γίνεται σωστά.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Δυτική Ελλάδας σημείωσε πως έχει γίνει πολύ σωστή προετοιμασία από πλευράς Υπουργείου και ευχαρίστησε τον Υπουργό για την συνεργασία και την αποτελεσματικότητα, αφού από την πρώτη στιγμή, όπως τόνισε, εστίασε στα θέματα της ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων και με άμεσες ενέργειες συμβάλλει σε παρεμβάσεις σημαντικές για το περιβάλλον.
Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη φάση με τα χρονοδιαγράμματα να είναι σφιχτά, όμως, όπως επεσήμανε, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους Δήμους, ενώ σχετικά με τα οικοσυστήματα τόνισε πως «είναι μείζονος σημασίας για την Περιφέρειά μας, αφού διαθέτουμε επτά προστατευόμενες περιοχές, ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά μας πλεονεκτήματα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε».
Όσον αφορά τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, επεσήμανε πως είναι ένα θέμα που χειρίζονται τα συναρμόδια υπουργεία, όμως πρόκειται για μια αναπτυξιακή πρόκληση για την Δυτική Ελλάδα.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σημειώνοντας πως είναι «σε κρίσιμη φάση. Ξεκίνησε η διαβούλευση και σύντομα θα ολοκληρωθεί, θα έρθει περιφερειακό συμβούλιο. Αφορά την αναπτυξιακή διαδικασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο έρχεται ενισχυτικά προς την επιχειρηματικότητα και με προστασία πάντα για το οικοσύστημα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο