Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα οι τράπεζες: Στις ουρές ξανά οι συνταξιούχοι

Στα 60 ευρώ παραμένει το όριο αναλήψεων

Η ταλαιπωρία συνεχίζεται 
-120 ευρώ από τα γκισέ για συνταξιούχους και ανέργους  
-1.000 ευρώ για ταξίδια στο εξωτερικό

      Στις ουρές στήθηκαν και σήμερα από τα ξημερώματα πολλοί πολίτες, κυρίως συνταξιούχοι, προκειμένου να πάρουν χρήματα από τα γκισέ των τραπεζών.  
    Μέχρι την Δευτέρα θα παραμείνουν, σύμφωνα με υπουργική απόφαση κλειστές οι τράπεζες.
      Η υπουργική απόφαση δίνει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους, που δεν έχουν κάρτα αναλήψεων, να λάβουν -μέσω των καταστημάτων που λειτουργούν- επιπλέον 120 ευρώ από τη σύνταξή τους. Ποσό 120 ευρώ θα μπορούν να λάβουν και οι άνεργοι από το σχετικό επίδομα που δικαιούνται αλλα και οι συνταξιούχοι εξωτερικού...........



  Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η επιβολή ορίου μέχρι 1.000 ευρώ ανά ταξιδιώτη, στο ποσό που μπορεί να μεταφέρει ένας Έλληνας πολίτης σε μετρητά για τα ταξίδια του στο εξωτερικό. Ωστόσο εξετάζονται οι νομικές πτυχές του θέματος.
     Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να μην αυξήσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και να επανεξετάσει το ζήτημα την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.
«Αισθανόμαστε όπως τα πρόβατα που τα πάνε για σφαγή», λένε οι απεγνωσμένοι συνταξιούχοι
   «Πως βγήκε η εβδομάδα ούτε που ξέρω να σας πω, αυτό που συμβαίνει είναι λες και ζω σε συνθήκες πολέμου. Στην αρχή έπαθα σοκ, λέω Θεέ μου τι θα κάνω πως θα κάνω το κουμάντο μου, τι να πρωτοκάνεις με τα 120 ευρώ.  Στο σούπερ μάρκετ πήγα τα απαραίτητα πήρα και τελειώσανε την επόμενη μέρα.
    Έχω δυο γιους ο ένας άνεργος το κοιτάω το παιδί μου και δε ξέρω τι να κάνω πως να το βοηθήσω. Ο άλλος μου γιος πήγε να δουλέψει στη Σαντορίνη, χάλι μαύρο η κατάσταση εκεί, υπομονή του λένε δεν έχει κίνηση στο νησί δεν πληρώνεται.  Σήμερα ήρθα για τα άλλα 120. Ντροπή αισθάνομαι και απόγνωση είναι δύσκολη η κατάσταση για όλους μας μακάρι να τελειώσει καλά όλο αυτό που ζούμε», λέει η κ. Ανθή στο protothema.gr. 
      Για την κ. Χρυσούλα η αγωνία και η απογοήτευση είναι ζωγραφισμένη στα μάτια της. Περιμένει στην ουρά και ας έχει πρόβλημα με την υγεία της όπως λέει διότι πρέπει να πάρει σήμερα τα 120 ευρώ αφού όλη η οικογένειά της πρέπει να συντηρηθεί με τα χρήματα αυτά.  
     «Αισθάνομαι σαν πρόβατο που το πάνε για σφαγή είναι φρικτό να περιμένεις σε μια ουρά ώρες ατελείωτες και να ξέρεις ότι με αυτά τα χρήματα θα έχουν τις επόμενες μέρες φαγητό στο σπίτι.  Δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως θα το ζούσα αυτό. Ας έρθει κάποιος να μου πει πως να τα βγάλω πέρα με τα 120 ευρώ.  Δεν έχω κάρτα ανάληψης και έτσι είμαι στους άτυχους. Πιο καλή είναι η κατάσταση σε άλλους φίλους και φίλες μου που βγάζουν 50 ή 60 ευρώ κάθε μέρα αυτοί τουλάχιστον πάνω κάτω σήμερα ή αύριο θα έχουν πάρει τμηματικά γύρω στα 500 ευρώ είναι αλλιώς κάνεις κουμάντο καλύτερα δεν αγχώνεσαι.  Εδώ χθες μου λέγανε περίμενε να δούμε θα σας τα δώσουν και τα 120; Να σου πω κάτι σε ένα μεγάλης ηλικίας άνθρωπο γιε μου αυτό προκαλεί φόβο. Δεν είναι το φαγητό δεν είναι η αξιοπρέπεια είναι φόβος ότι αύριο μεθαύριο δε θα έχεις φάρμακα και σε φτάνουν στην απόγνωση», λέει η κ. Χρυσούλα μιλώντας στο protothema.gr. 
      Την ίδια ώρα οι ουρές στις τράπεζες μεγαλώνουν λεπτό προς λεπτό στα υπό καταστήματα όλης της χώρας με ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά των ΑΤΜ για να βγάλουν τα προβλεπόμενα 50ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ατυχίας είναι ένας κύριος ο οποίος περίμενε ώρα στην ουρά και όταν έφτασε η σειρά του διαπίστωσε πως δε μπορούσε να κάνει ανάληψη 50 ευρώ γιατί είχε 45 ευρώ στο λογαριασμό του.
Μάταια προσπαθούσε να βγάλει 20 ή 40 το μηχάνημα δε διαθέτει όπως είναι γνωστό εδώ και μέρες 20ευρα.

Η Υπουργική Απόφαση για παράταση της τραπεζικής αργίας
Θέμα: «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής» 

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις: 
α.  της παραγράφου 1 του άρθρου πρώτου της  Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α’ 65), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 66) και ισχύει,
β. του π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 178), όπως ισχύει,
γ. του π.δ. 25/2015 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄21),
δ. του 45/2015 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (Α΄73),
ε. της παρ. 3 του άρθρου 45, της παρ. 4 του άρθρου 46 και του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την  Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄98 )
2. Την αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391).
3. Την ανάγκη να παραταθεί περαιτέρω η διάρκεια της τραπεζικής αργίας για την προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας και να ρυθμισθούν θέματα τραπεζικών συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής.
4. Την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.
5. Το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος απουσιάζει στο εξωτερικό στο πλαίσιο κυβερνητικής αποστολής και αναπληρώνεται κατά την απουσία του αυτή από την Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Όλγα Νάντια  Βαλαβάνη.
6. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1. Παρατείνεται έως και 13 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας» (Α’ 65), όπως ισχύει και παρατάθηκε με την  την αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391).
 2. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας  και μέχρι τη λήξη της τραπεζικής αργίας, πέραν των περιπτώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α’ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 66) και ισχύει και των Υπουργικών Αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτής, δύναται να πραγματοποιούνται από τα υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν  για το σκοπό αυτό οι ακόλουθες πράξεις: 
α. Η μετατροπή, με αίτηση του δικαιούχου, σε ευρώ ποσού σύνταξης καταβαλλόμενης σε ξένο νόμισμα από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού,  η μεταφορά  αυτού του ποσού σε άλλο υπάρχοντα καταθετικό λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου και η άπαξ ανάληψη από αυτόν ποσού μέχρι εκατόν είκοσι (120) ευρώ.
β. Η άπαξ καταβολή του συνολικού  ποσού συντάξεως εκατόν είκοσι (120) ευρώ σε κάθε δικαιούχο.
γ. Η άπαξ καταβολή συνολικού ποσού εκατόν είκοσι (120) ευρώ στα πρόσωπα της παρ. 1 της αρ. ΓΔΟΠ 0000929ΕΞ2015/ΧΠ 2243/2.7.2015 απόφασης του Υπουργού  Οικονομικών (Β΄1343).
Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
Όλγα - Νάντια Βαλαβάνη 

http://www.protothema.gr/

5 σχόλια:

  1. ποιος φταιει ??? αυτοι που κλεισανε τις τραπεζες οι φιλοι μας κατα τα αλλα ....... και ο διοικητής της τραπεζας ελλαδος τι εκανε γι'αυτο ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΑ ΡΕΕΕΕ. ΘΑ ΑΝΟΙΓΑΝ ΑΠΟ ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΗ ΤΡΙΤΗ. ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ. ΨΕΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δείτε και τα θετικά του "πράγματος"

    στα ΑΤΜ

    1)Κοινωνικοποιείσαι αφού έρχεσαι σε επαφή και με άλλους ανθρώπους , διότι εάν δεν υπήρχε το προβλημα στα ΑΤΜ απλά θα κατανάλωνες ώρες τηλεοπτικής βλακείας "κατά μόνας"
    Ενώ τώρα κάθε τρεις και λίγο ....τσουπ.

    2)Αναπτύσσει τις διαπροσωπικές σχέσεις κοινώς βγάζεις γκόμενο ή γκόμενα.
    Κοινές καταστάσεις (υπό προϋποθέσεις) οδηγούν σε κοινές επιθυμίες και ίσως σε κοινά συναισθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτα που ξεραται να τα ξεχασεται το θεατρο τελειωσε μας πηρε χαμπαρι Ολος ο ντουνιας με ξενο χρημα θελεται να κανεται το μαγκα !!! Αφορολογητα ολα καθηστε στον αξονα τωρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άρχισε η κοινονικοποίηση του Έλληνα : έμαθε να μπαίνει και να περιμένει στη σειρά, . ΕΔΩ μπαρμπάδες στη κορώνη δεν περνάνε . Όπως όλοι οι πολιτισμένοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο