Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Τα τρία σενάρια για τις ελληνικές τράπεζες

Του Γ. Αγγέλη

     Στις επόμενες λίγες ώρες θα πρέπει να διευκρινισθεί από το 25μελές Συμβούλιο της ΕΚΤ το κρίσιμο ερώτημα, αν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται με ρευστότητα μέσω ELA ή οι συνθήκες θα αλλάξουν.
    Είναι σαφές -και αυτό το βεβαιώνουν ατύπως από χθες αρμόδια στελέχη της ΤτΕ- ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταθετών χωρίς την συνέχιση χρηματοδότησης μέσω του ELA.
    Οι διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί προβλέπουν τρεις εκδοχές:
-Το 25μελές Συμβούλιο της ΕΚΤ διατηρεί την χρηματοδότηση, ελεγχόμενη για τα επόμενα δύο 24ωρα χωρίς καμία μεταβολή. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ΤτΕ να διατυπώσει σχετικό αίτημα και το ένα τρίτο των μελών του Συμβουλίου συν ένα μέλος να την υποστηρίξει στο σχετικό αίτημα. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει πειστικά επιχειρήματα για την φερεγγυότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που να αναιρούν την αβεβαιότητα που έχει προκύψει μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την διακοπή των διαπραγματεύσεων για τα ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολο......


- Η ΤτΕ λόγω των εξελίξεων και της αύξησης της αβεβαιότητας αποδέχεται αλλαγές στην αξιολόγηση των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών και εισηγείται στο Συμβούλιο την διατήρηση του ELA αλλά με την προϋπόθεση μεγαλύτερου "κουρέματος" των collaterals που έχουν διαθέσει ή και πρόκειται να διαθέσουν για την χρήση του οι ελληνικές τράπεζες. Αν δεν υπάρξει αντίρρηση των 2/3 του Συμβουλίου σε μία τέτοια εισήγηση τότε ο ELA διατηρείται αλλά αναπροσαρμόζεται η αξιολόγηση των collaterals και μειώνεται η ρευστότητα που μπορεί να απορροφηθεί από τις τράπεζες.
- Τόσο η ΤτΕ όσο και το Συμβούλιο σε ποσοστό μελών ίσο ή μεγαλύτερο των 2/3 αναγνωρίζουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις έχουν ανατρέψει τις προϋποθέσεις φερεγγυότητας των τραπεζών και τίθεται άμεσα θέμα διακοπής της χρήσης του ELA και δρομολογούνται διαδικασίες για την διασφάλιση της "επιστροφής" των περίπου 90 δις. ευρώ που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα με ημερομηνία ενεργοποίησης την 1/7/2015.
       Στις δύο πρώτες περιπτώσεις οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν την λειτουργία τους από την Δευτέρα, αν και η ΤτΕ θα πρέπει να εισηγηθεί το αν κρίνει αναγκαίο παρ’ όλα αυτά ιδιαίτερα στο δεύτερο ενδεχόμενο, να υπάρξει ετοιμότητα για λήψη περιοριστικών μέτρων στα όρια κίνησης κεφαλαίων άμεσα ενόψει του δημοψηφίσματος, είτε σε συνάρτηση με το αποτέλεσμά του.
    Στην τρίτη περίπτωση τα μέτρα περιορισμού κίνησης κεφαλαίων και ολιγοήμερης "αργίας" των τραπεζών θεωρούνται ως εκ των ων ουκ άνευ…
     Το "τυπικό" όμως αυτής της λειτουργίας του Συμβουλίου σήμερα είναι σαφές – και το επιβεβαιώνουν πληροφορίες τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Φρανκφούρτη – ότι επηρεάζεται από το κατά πόσο θα υπάρξουν διαδικασίες σε πολιτικό επίπεδο που θα καλύπτουν τις ενέργειες της ΕΚΤ είτε προς την μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. 
     Αξιωματούχοι της Κομισιόν υποστήριζαν χθες βράδυ ότι παρά το πρωτόγνωρο των γεγονότων που έχουν μεσολαβήσει, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ καλύπτεται από τις ενέργειες και τις αποφάσεις του Eurogroup (μετά την ανακοίνωση της άτυπης συνάντησης των 18 μελών) στο να προχωρήσει στην διακοπή της χορήγησης του ELA ενεργοποιώντας ταυτόχρονα όλα τα "εργαλεία" που διαθέτει μέχρι σήμερα για την στήριξη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εφ’ όσον αυτό χρειασθεί. Παρ’ όλα αυτά οι ίδιοι κύκλοι βεβαιώνουν ότι ήδη ακόμα και πριν από την γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ο κ. Γιουνκέρ και το επιτελείο του είχαν αρχίσει προσπάθειες επαναπροσέγγισης με την ελληνική πλευρά εν γνώσει των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υποστηρίζονται με έμφαση και από τον κ. Μ. Ρέντσι.

http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο