Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΚΚΕ: Αναφορά στη Βουλή για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Προς το Προεδρείο της Βουλής
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Υγείας

Οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος
Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την επιστολή της Διευθύντριας του ΠΕΔΥ-Κέντρου Υγείας Βόνιτσας με την οποία ζητείται η ενίσχυση του Κέντρου με επιπλέον προσωπικό.
Αθήνα 15/5/2015
Οι καταθέτοντες βουλευτές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
6η Υ.ΠΕ. 
ΠΕΔΥ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Βόνιτσα, 29/04/2015
Προς: Διοικητή 6ης Υ.ΠΕ.
Κοιν.: Υποδιοικητές 6ης Υ.ΠΕ. 

Κύριε Διοικητά,
     Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΕΔΥ-Κέντρο Υγείας Βόνιτσας, του οποίου η λειτουργία είναι πλέον οριακή. Το ότι συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη, οφείλεται στις φιλότιμες προσπάθειες του λιγοστού εναπομείναντος προσωπικού.
      Για αρκετά χρόνια, το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας -ίσως λόγω της μεγάλης του απόστασης από το Νοσοκομείο Αγρινίου και από την Διοίκηση της Υ.ΠΕ. (βρίσκεται στο άκρον του νομού Αιτ/νίας και 85 χλμ. από το Αγρίνιο)- παραμελήθηκε από όλες τις εκάστοτε Διοικήσεις σε όλα τα θέματα, όπως: η μη ενίσχυση με προσωπικό και αντιθέτως η διεκδίκηση του λιγοστού του προσωπικού από το Νοσοκομείο Αγρινίου και από άλλα Νοσοκομεία (Λευκάδας – Πρέβεζας), η συνεχής μη επαρκής και καθυστερημένη κάλυψη του Κέντρου Υγείας με υγειονομικό υλικό, φάρμακα, καύσιμα και άλλα υλικά.........

 
Τα τελευταία τρία μνημονιακά χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν τέσσερις νοσηλεύτριες, τρεις ιατροί, ο μοναδικός  χειριστής ακτινολογικού και ένας τεχνικός, ενώ μετακινήθηκαν με τρίμηνη επ’ αόριστον μετακίνηση μία νοσηλεύτρια και με μετάταξη μία διοικητικός υπάλληλος στο Νοσοκομείο Λευκάδας, όπως επίσης άλλη μία νοσηλεύτρια με μετάταξη στο Νοσοκομείο Άρτας, ενώ παραμένει αποσπασμένη για πολλά χρόνια στο Νοσοκομείο Γρεβενών μία επισκέπτρια υγείας
     Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν τρεις Γενικοί Ιατροί (από τους οποίους η μία μετακινείται μία φορά την εβδομάδα στο ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας, ενώ ο τέταρτος γενικός ιατρός βρίσκεται με μετακίνηση στο Κ.Υ. Σιμόπουλου), μία οδοντίατρος και μία παιδίατρος. 
     Η παιδίατρος, η οποία ταυτόχρονα είναι Συντονίστρια Διευθύντρια του ΠΕΔΥ – Κέντρου Υγείας (με όλο τον επιπλέον φόρτο εργασίας που αυτό συνεπάγεται) υποχρεώνεται εδώ και δεκαπέντε συνεχή χρόνια έως και σήμερα να εφημερεύει και στο Νοσοκομείο Αγρινίου (όπου υπηρετούν τέσσερις παιδίατροι), ενώ το τελευταίο διάστημα της ζητείται να εφημερεύει και στο Νοσοκομείο Λευκάδας. Όλα αυτά ενώ είναι η μοναδική παιδίατρος σε μία περιοχή 30000 περίπου κατοίκων χωρίς ιδιώτη παιδίατρο. Όλες οι παραπάνω μετακινήσεις συμβαίνουν με αποφάσεις των προηγούμενων Διοικητών.
       Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι εδώ και τρία χρόνια δε λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο, παρά το ότι επανειλημμένως ζητούμε την προκήρυξη της θέσης, ενώ πλέον δεν λειτουργεί και το ακτινολογικό. Όπως καταλαβαίνετε το έργο των ιατρών πλέον καθίσταται πολύ δύσκολο και συχνά περιορίζεται στη (χρονοβόρα ηλεκτρονική) συνταγογράφηση και στην παραπομπή, καθώς για να τεθεί διάγνωση, όσο καλός κλινικός ιατρός και αν είναι κανείς, πολλές φορές απαιτείται και παρακλινικός έλεγχος.
Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων για όλα τα παραπάνω, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις.
       Η υπηρεσία μας διαθέτει μόνο ένα διοικητικό υπάλληλο, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκπεραιώσει άλλες εργασίες πλην της τήρησης του πρωτοκόλλου. Με την υπαγωγή μας στο ΠΕΔΥ και στη Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ., ο γραφειοκρατικός φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί υπέρμετρα και όλοι οι υπάλληλοι του Κέντρου Υγείας (ακόμα και η Διευθύντρια) διεκπεραιώνουν εκ περιτροπής ό,τι μπορούν και προλαβαίνουν, συχνά εις βάρος της άσκησης του επαγγέλματος τους και της εξυπηρέτησης των ασθενών.
       Η υπηρεσία μας διαθέτει μόνο έναν οδηγό ασθενοφόρου, ο οποίος καλύπτει μία βάρδια / 24ώρο. Τις υπόλοιπες ώρες και μέρες, μια και οι διακομιδές είναι καθημερινό φαινόμενο, καλυπτόμεθα από το ΕΚΑΒ των πλησιέστερων Νοσοκομείων (Πρέβεζας – Λευκάδας), το οποίο συχνά λόγω φόρτου εργασίας καθυστερεί με κίνδυνο της ζωής των ασθενών, ιδίως όταν πρόκειται για τροχαία που είναι πολύ συχνό φαινόμενο, λόγω του κακού οδικού δικτύου και της αυξημένης κίνησης των καλοκαιρινών μηνών, αφού η περιοχή ευθύνης μας είναι τουριστική, ενώ η διέλευση όλων των οχημάτων γίνεται μέσα από το κέντρο της πόλης της Βόνιτσας. Αυτονόητο είναι ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες της υπηρεσίας χρειάζονται άλλοι δύο οδηγοί, ώστε και οι ιατροί και οι ασθενείς να είναι πιο ασφαλείς.
     Για όλα τα παραπάνω επανειλημμένα με έγγραφα μας έχουμε ενημερώσει τις εκάστοτε Διοικήσεις και του Νοσοκομείου Αγρινίου και της 6ης Υ.ΠΕ., χωρίς όμως αποτέλεσμα.
      Εν κατακλείδι, για να συνεχίσει να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας, θα πρέπει και οι ιατροί να παραμένουν στις θέσεις τους και να μην είναι περιφερόμενοι, καθώς και να ενισχυθεί με επιπλέον κατά το δυνατόν προσωπικό, διότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα πρέπει να ενισχυθεί για το καλό των κατοίκων που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη, ιδίως τα τελευταία χρόνια.

Η Διευθύντρια του ΠΕΔΥ-Κέντρου Υγείας Βόνιτσας
Μαρία Θεοδωρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο