Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

«Απομείωση» ευκαλύπτων – Καρατόμησαν τους ευκαλύπτους της παραλίας του Αστακού

Πρόσφατα ο Δήμος του Αστακού μας απασχόλησε με την ομαδική θανάτωση δεκάδων αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων. Την προηγούμενη Κυριακή όμως όσοι βρέθηκαν να οδηγούν στον παραλιακό δρόμο που έρχεται από το Πλατυγιάλι ή κάνανε την κυριακάτικη βόλτα τους στην παραλία, αντίκρισαν, κάποιοι με οργή, άλλοι με θυμηδία, την εικόνα της «λεηλασίας» των ευκαλύπτων, που αποτυπώνουν οι φωτογραφίες της σελίδας.
Κείμενο ρεπορταζ: Λ. Τηλιγάδας...

Ο ευκάλυπτος βέβαια δεν είναι προστατευόμενο είδος, αλλά παρ’ όλα αυτά για την κοπή του απαιτείται ειδική άδεια από το δασαρχείο, καθώς και μια ειδική άδεια από τον Δήμο. Τις περισσότερες φορές όμως τίποτα από τα δύο δεν τηρείται.
Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι το πράσινο και στις πόλεις αλλά και στις μικρές κοινότητες του νομού δέχεται μονίμως επίθεση (σχετικά πρόσφατα αναφερθήκαμε από τις σελίδες αυτής της εφημερίδας σε αυτό το «απαράδεκτο κλάδεμα» του πλατάνου στο Σιντριβάνι), γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι για αρκετούς περισσότερο ως ενόχληση υπάρχουν τα δέντρα στους δημόσιους χώρους, παρά ως αγαθά.
Η πρόχειρη απάντηση η οποία έρχεται συνήθως να δικαιολογήσει αυτή την εικόνα, είναι η ανάγκη κλαδέματος που ειδικά στους ευκαλύπτους επιβάλλεται, αφού τα κλαδιά τους είναι εξαιρετικά λεπτά και κινδυνεύουν από τον αέρα να αποκοπούν και να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα. Το πρόβλημα όμως με αυτού του είδους τα κλαδέματα είναι πως, όχι μόνο γίνονται εξαιρετικά βαρειά και βάρβαρα, για λόγους οικονομίας ή πολλές φορές και οκνηρίας, αλλά πως συχνά χρησιμεύουν ως πρόσχημα για την «εκτέλεση» των δέντρων.
Έτσι, από ένα πανύψηλο δέντρο, απομένει ένα χοντρό κούτσουρο 2 με 2,5 μέτρα ύψος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα της κατστροφής
Το δεύτερο βήμα-που είναι και το καθοριστικό-πραγματοποιήθηκε. Από εκεί κι ύστερα, χρειάζεται λίγη υπομονή.
Το τρίτο και τελειωτικό χτύπημα: Φροντίζουν να ξεφλουδίζουν συνεχώς τον φλοιό του δέντρου, μπορεί να ρίξουν και κάποιο ζιζανιοκτόνο στην τομή, οπότε το κομμένο δέντρο ξεραίνεται. Τότε, φυσικά, κανένας δεν θα έχει αντίρρηση να κοπεί τελείως.
Αυτό που συμβαίνει συνήθως με την «απομείωση των ευκαλύπτων», όπως χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Αστακού κ. Γαλούνης αυτό το βάρβαρο κλάδεμα-κορμοτομής αυτής της συστάδας των ευκαλύπτων στην παραλία του Αστακού, συνέβη μάλλον για λόγους οικονομικούς, αφού με ένα ελαφρύ κλάδεμα, σε δύο χρόνια οι ευκάλυπτοι θα χρειαστούν πάλι κλάδεμα, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 με 6 χρόνια.
Έλλειμμα χρημάτων, έλλειμμα προγραμματισμού, έλλειμμα ευαισθησίας για το περιβάλλον της πόλης είναι μια πρόκληση που πρέπει όλοι μας – κυρίως οι δήμοι – να αντιμετωπίσουμε.

sinidisi.gr

5 σχόλια:

  1. Εδω καρατομησαν 13 εργαζομενους στους παιδικους σταθμους στα δεντρα θα κολοσουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΖΗΛΕΨΕ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΒΟΝΙΤΣΑ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ.ΤΡΑΓΩΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. APO ANTHROPOUS POU INE KOUTSOURA STO MYALO TI PERIMENIS? KOUTSOURA FTIAXNOUN ME TA ERGA TOUS, SAN DEN DREPONTE LIGAKI OI ASXETOI OPIOI KAI NA INE AUTOI DROPI TOUS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά τα έκαναν
    Ξεραμένα ηταν
    Χαλια
    Αυτό σας πείραξε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ευκάληπτοι είναι όντως πιθανο να προκαλέσουν ζημιές οπότε το κλαδεμα είναι αναγκαίο. Το καλύτερο είναι να φροντίσει ο Δήμος να αντικατασταθούν με αλλα δέντρα και τελείωσε η υπόθεση. Τι μεγαλώνεται ενα θέμα που δεν εχει τοση βαρύτητα;; Αλλωστε με το δρόμο που έχετε (λεω εχετε διότι εγώ μενω εκτός Αστακού προς Μεσολόγγι) ποιος θα έρθει να δει αν κόψατε ή όχι τα δεντρα; Μια φορά ήρθα και πηγα συνεργείο. Δεύτερη;; ούτε με σφαίρες. Ασχολειθείτε λοιπόν με τον ΔΡΟΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο