Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ: Ο Υπουργός έδωσε διορία στην κοινοπραξία μέχρι τέλος Μαΐου να ξεκινήσουν οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο- Αμβρακία, σε διαφορετική περίπτωση θα κηρυχθεί έκπτωτη

του Νώντα Νικάκη 

    Περιμένουμε με αγωνία  και συγκρατημένη αισιοδοξία την επανέναρξη των εργασιών του σπουδαιότερου έργου της ΒΔ Ελλαδος του οδικού άξονα ΑΜΒΡΑΚΊΑ ΑΚΤΊΟΥ.
   Πέρασαν πέντε χρόνια από τον  Μάιο του 2010 όταν άρχισαν οι πρώτες προπαρασκευαστικές εργασίες και έπρεπε το έργο να είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία το αργότερο τέλος του 2014. 
     Δυστυχώς  στη χώρα μας έτσι έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε πολίτες - πολιτικοί- και το κράτος. Δηλαδή με την τακτική των υψηλών εκπτώσεων, οι οποίες προσεγγίζουν το συγκεκριμένο έργο το 50%, και κατ αλλους το 55% και αυτό έγινε αν και γνώριζαν οι κατασκευαστικές εταιρείες πως η ανάληψη ενός έργου με τόσο μεγάλο ποσοστό έκπτωσης θα τις οδηγούσε σε αδιέξοδο. 
     Για το θέμα των αποζημιώσεων τώρα, κανονικά έπρεπε για τα έργα εθνικής σημασίας κατά παρέκκλιση πασών των διατάξεων να εκδικάζονται αμέσως οι απαλλοτριώσεις και όχι να έχουμε αποτέλεσμα πολλές φορές οι εταιρίες να ζητούν ευθύνες και αποζημιώσεις από το κράτος για τις καθυστερήσεις
       Στο συγκεκριμένο έργο Άκτιο Αμβρακία, τον Νοέμβριο του 2014 εκδικάσθηκαν στο εφετείο Αγρινίου οι απαλλοτριώσεις για τα κτήματα-οικόπεδα περιοχής Δρυμού Κατούνας, Τρύφου και ακόμη δεν έχουν κοινοποιηθεί οι δικαστικές αποφάσεις στους ιδιοκτήτες. Επίσης το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα εκδικασθούν στο εφετείο Αγρινίου οι ιδιοκτησίες των περιοχών Βόνιτσας, Θυρρείου, Παλιαμπέλων, Μοναστηρακίου, Ακτίου κλπ και ευχόμεθα να μην υπάρξουν τίποτα αναβολές και δεν τελειώνουμε ποτέ και πάμε 2-3 χρόνια πίσω............



Τώρα στο δια ταύτα:
Την περασμένη Κυριακή συνάντησα στη Βόνιτσα, τον βουλευτή  του ΠΑΣΟΚ  Δημήτρη Κωνσταντόπουλο ο οποίος είχε προγραμματισμένη συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο- Αμβρακία και συγκεκριμένα με τον Γιώργο Πάντη απο την Πρέβεζα και τον συγχωριανό μας Βαγγέλη Βλαχογιάννη απο Δρυμό.
    Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον βουλευτή και εγώ προσωπικά και τον παρακάλεσα στην επιστροφή από Βόνιτσα για Αθήνα να διέλθει από το σπουδαιότερο τμήμα Λουτράκι- Αμβρακία προκειμένου να πεισθεί  ότι με λίγο προσπάθεια 3-4 μηνών εργασίας πρέπει να παραδοθεί στην κυκλοφορία και να τελειώσουν τα βάσανα της Αιτωλοακαρνανίας. 
        Πράγματι  και του αξίζουν συγχαρητήρια και με κίνδυνο επισκέφτηκε το οδικό τμημα Λουτράκι- λίμνη Αμβρακία και όταν έφθασε Αθήνα οργάνωσε συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων με τον αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη. 
     Επίσης αξίζουν συγχαρητήρια και στον βουλευτή του Σύριζα Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα διότι πήρε μέρος στην συνάντηση. Να σημειώσω τέλος ότι σύντομα από πλευράς των εργαζομένων και ομάδας πολιτών  θα προγραμματισθεί κάλεσμα φορείων θεσμικών και πολιτών για ανταλλαγή απόψεων και προγραμματισμό μελλοντικών ενεργειών για τον αυτοκινητόδρομο Άκτιο- Αμβρακία.


Σπίρτζης: Επανέναρξη ή έκπτωση στο Άκτιο-Αμβρακία
       Ενδιαφέροντα συμπεράσματα εξήχθησαν για το μέλλον των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο- Αμβρακία κατά τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων με τον αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη.
       Η έκτακτη συνάντηση διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και σε αυτή κλήθηκαν και οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας ωστόσο παρέστη μόνο ο Δ. Κωνσταντόπουλος που είχε λάβει και την σχετική πρωτοβουλία όπως και ένας βουλευτής της Πρέβεζας. Υπήρξε εξάλλου η συνάντηση κατατοπιστική και ικανοποίησε σχετικώς τους εκπροσώπους των εργαζομένων , σύμφωνα τουλάχιστον με το κλίμα που περιέγραψε ο εκπρόσωπος τους Γιώργος Πάντης σε ραδιοφωνική εκπομπή (του Π.Κούτσικου στον Αχελώο).
        Ο υπουργός έριξε όλη την ευθύνη για το πάγωμα των εργασιών στην Κοινοπραξία και εμφανίστηκε αποφασισμένος να την πιέσει για να γίνει επανέναρξη τους εντός Μαΐου. Σε διαφορετική περίπτωση ξεκαθάρισε πως η Κοινοπραξία θα κηρυχθεί οριστικά έκπτωτη και στο κρίσιμο ερώτημα πως αυτό θα σημάνει διετές περίπου σταμάτημα των έργων καθώς είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες για να αναλάβει νέα εταιρεία τα έργα, ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
      Ανέφερε πως μελετά τον τρόπο να αναλάβει άμεσα άλλη εταιρεία εάν κηρυχτεί η παρούσα έκπτωτη. Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΟΜΕΔΙ εξάλλου η Κοινοπραξία πληρώνεται κάθε πιστοποιημένη εργασία ωστόσο εμφανίζει αίτημα για επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ για κάθε μία από τις τέσσερις εργολαβίες.
       Μάλιστα καθώς ενημερώθηκε  πως πέραν των απολύσεων που έχουν γίνει  οφείλονται και τρία μηνιάτικα σε εργαζομένους ενώπιον τους πήρε τηλέφωνο στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ζητώντας να μην εκταμιευθούν χρήματα για πληρωμές στην εταιρεία εάν δεν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τις στους εργαζομένους, είτε τα χρήματα να πάνε προς αυτόν τον σκοπό.


http://www.ypodomes.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο