Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Ο Απρίλιος των μεγάλων αλλαγών για τον Νηρέα

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

       Σε μήνα των μεγάλων αλλαγών αποδεικνύεται ο Απρίλιος για τον Νηρέα, τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών και leader σε επίπεδο εξαγωγών ενός κλάδου που αναζητά μετ΄ επιτάσεως ένα restart ώστε να ανακτήσει το δυναμισμό του. 
    Σε δύο εβδομάδες, στις 20 Απριλίου, έχει οριστεί η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, στην οποία καλούνται να εγκρίνουν το πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, η υλοποίηση του οποίου περιλαμβάνει κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων, την αναχρηματοδότηση μέσω έκδοσης ομολογιακών δανείων (κοινών και μετατρέψιμων), την απορρόφηση της θυγατρικής Sea Farm Ionian (ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες) καθώς και σε επιµέρους εταιρικές πράξεις εντός του οµίλου που στοχεύουν στον εξορθολογισµό της δοµής του.....



    Η μετοχική σύνθεση της Νηρέας (σήμερα το 21,16% ανήκει στον Α. Μπελλέ, το 5,38% στον Ν. Χαβιάρα, το 23,68% στη Linnaeus) θα ανατραπεί εκ βάθρων εάν συναινέσουν οι μέτοχοι στα θέματα της Γ.Σ στις 20/4, άμεσα το 75% του μετοχικού κεφαλαίου θα περάσει στις τράπεζες. Ο τραπεζικός έλεγχος καθώς θα ολοκληρώνεται το πλάνο αναδιάρθρωσης θα αυξηθεί περαιτέρω και το ποσοστό των σημερινών βασικών μετόχων θα περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό. 
      Η διοίκηση της εταιρείας βρισκόταν επί μακρόν σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank), με στόχο να συμφωνηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου που βαρύνεται από υψηλό δανεισμό. Η συμφωνία που επετεύχθη προβλέπει περίοδο ανοχής (standstill) έως τις 31 Οκτωβρίου 2015 για τις ληξιπρόθεσμες και απαιτητές καταβολές κεφαλαίου και τόκων των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων. Επιπλέον, έπειτα από σχετική απόφαση της Γ.Σ. των ομολογιούχων δανειστών, αποφασίσθηκε η παροχή waiver για την τήρηση των χρηματοοικονομικών δεικτών ως τις 13/7/2015.
      Στο τέλος του 2014, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση, ο τραπεζικός δανεισµός του οµίλου είχε φθάσει στα 235,8 εκατ. ευρώ, με τον καθαρό δανεισµός (µειωµένος µε τα ταμιακά διαθέσιµα και τα δεσµευµένα) να διαμορφώνεται στα 226,2 εκατ. ευρώ. ∆εδοµένων των οικονοµικών περιστάσεων, ο όµιλος και η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να καλύψουν µέρος των συµβατικών τους υποχρεώσεων που απορρέουν από τα οµολογιακά δάνεια, υποχρεώσεις που περιλαµβάνουν ληξιπρόθεσµες δόσεις κεφαλαίου ύψους 34,34 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσµους τόκους 7,69 εκατ. ευρώ. 
      Πέρυσι, οι συνολικές πωλήσεις του οµίλου ανήλθαν σε 195,2 εκατ. ευρώ, σηµειώνοντας µικρή µείωση 1,7% έναντι του 2013, τα EBITDA ανήλθε σε 13,5 εκατ.ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσµατα σε επίπεδο οµίλου ήταν ζημιογόνα και έφθασαν τα 15,5 εκατ.ευρώ, σηµαντικά όµως βελτιωµένα από ζηµίες  75,5 εκατ.ευρώ για τη χρήση του 2013.

Πόσα κεφάλαια θα μπουν στην εταιρεία 
Στη γενική συνέλευση όπου θα αποφασιστεί το «κούρεμα» των δανείων της εισηγμένης και η αναχρηματοδότησή της, προβλέπεται αναλυτικά:
*Κεφαλαιοποίηση υφιστάµενου δανεισµού συνολικής αξίας 58,6 εκατ. ευρώ (με έκδοση νέων μετοχών της Νηρεύς και τιμή έκδοσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή, υπέρ των πιστωτριών τραπεζών).
*Έκδοση κοινού εµπράγµατου εξασφαλισµένου οµολογιακού δανείου 58,2 εκατ.ευρώ, η έκδοση κοινού οµολογιακού οανείου (RCF Facility) 31,4 εκατ.ευρώ, η έκδοση µετατρέψιµου οµολογιακού δανείου 24,4 εκατ.ευρώ και η έκδοση κοινού οµολογιακού δανείου (VAT Facility) 4,8 εκατ.ευρώ. 
Σύμφωνα με τη συμφωνία που έχουν υπογράφει Νηρέας και τράπεζες, όλες οι ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου (ολοκλήρωση υλοποίησης της Αναδιάρθρωσης έως τις 31/10/2015). 
       Η ολική αναδιάρθρωση της Νηρέας θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία νέων σχημάτων στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Η Σελόντα βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης αντίστοιχου πλάνου (έχουν μπει στην εταιρεία κεφάλαια μετά από ΑΜΚ και ομολογιακά) και μένει να φανεί ποιά θα είναι η κατάληξη του νέου αιτήματος της Δίας για υπαγωγή στο άρθρο 99, ώστε να σχηματοποιηθεί η επόμενη ημέρα στον κλάδο, η οποία φέρνει συγχωνεύσεις και είσοδο στρατηγικών επενδυτών, όπως επιδιώκουν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο