Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Μεσολόγγι: ολοκληρώθηκε χθες βράδυ στον Κήπο των Ηρώων, η τελετή στην μνήμη των Εξοδιτών.



Παρουσία του εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης αν. Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη, του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, πρεσβευτών και εκπροσώπων πρεσβειών, βουλευτών, του Ιερού Κλήρου, εκπροσώπων των Ενόπλων δυνάμεων και Σωμάτων ασφαλείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημάρχων καθώς και εκπροσώπων φορέων, ολοκληρώθηκε χθες  βράδυ στον Κήπο των Ηρώων, η τελετή στην μνήμη των Εξοδιτών......

   Η πομπή ξεκίνησε από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και συνοδεύοντας την Ιερή Εικόνα, κατέληξε στον Τύμβο όπου εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων καθώς και η ομιλία του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Ν. Καραπάνου, ο οποίος αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα  της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, τα οποία 189 χρόνια μετά παραμένουν αναλλοίωτα και επίκαιρα.  «…Η Ελευθερία μας δεν χωράει διαπραγμάτευση. Η   Ανεξαρτησία μας το ίδιο και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν μπαίνει σε κανένα πλαίσιο διαβούλευσης..» τόνισε ο Νίκος Καραπάνος, απευθυνόμενος κυρίως στην νέα γενιά την οποία και ονόμασε ως «Οι συνεχιστές της Ιστορίας και του πολιτισμού μας».    Μιλώντας για τους φιλέλληνες και την προσφορά τους στον αγώνα των Ελλήνων, είπε χαρακτηριστικά πως «..Αγκάλιασαν το Μεσολόγγι σαν την πατρίδα τους και ακόμη περισσότερο, δίνοντας  έτσι με το παράδειγμά τους το έναυσμα της αφύπνισης στους δικούς τους λαούς… Η Έξοδος, ως μοιραία αλλά κορυφαία κατάληξη ενός δραματικού γεγονότος, ένωσε στο παρελθόν τους λαούς της Ευρώπης. Έκτισε γέφυρες συνείδησης και αφύπνισης. Υπενθυμίζει διαχρονικά προς κάθε κατεύθυνση τους λόγους για τους οποίους εδώ η λέξη Θυσία εξέλαβε άλλη διάσταση, άλλη έννοια.  Η πόλη του Μεσολογγίου, διεκδικεί τον πολιτισμικό πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει στην Ευρώπη των λαών».
   Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη της ενότητας και ομοψυχίας, ως μοναδική λύση και διέξοδο στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα και ο λαός μας.
  Αμέσως μετά την ομιλία του, ακολούθησε η συγκινησιακά φορτισμένη αναπαράσταση της ανατίναξης του δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, ενώ η τελετή έκλεισε από την χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου.

   Η πομπή που συνόδευσε φέτος την Ιερή Εικόνα της Εξόδου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξεπέρασε κάθε όριο προηγουμένων ετών, με σχολεία, συλλόγους και φορείς προερχόμενους σχεδόν από όλη την Ελλάδα. Παρόντες ήταν επίσης οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Αδελφοποιημένων με το Μεσολόγγι Δήμων, ενώ μεγάλη ήταν επίσης η συμμετοχή φιλαρμονικών.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο