Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ: Σε «θολό» τοπίο τα μεγάλα οδικά έργα

του Νώντα Νικάκη

          Εξαιρετικά θολό και αβέβαιο παραμένει το τοπίο  για τον αυτοκινητόδρομο Άκτιο –Αμβρακία, στον οποίο έχουν σταματήσει οι εργασίες, χωρίς ακόμη η σημερινή κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.  
     Ο οδικός άξονας Άκτιο –Αμβρακία αποτελεί αίτημα χρόνων για τους Βονιτσάνους και για ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα αφού με την ολοκλήρωση του, θα αποκτήσουν ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, το οποίο θα σταματήσει την απομόνωση, θέτοντας νέες αναπτυξιακές βάσεις στη περιοχή μας.........



     Διαβάζοντας καθημερινά την ημερήσια εφημερίδα «Πρωινός λόγος» είδα για τη στασιμότητα που επικρατεί στον δρόμο Άκτιο –Αμβρακία κι ενώ όλοι είχαμε πιστέψει ότι ότι το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο θα είχαμε την παράδοση στην κυκλοφορία του νευραλγικού τμήματος της παρακάμψεως Αμφιλοχίας, δηλαδή ΛΟΥΤΡΑΚΙ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ.
      Η εβδομάδα που αρχίζει θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετικά νέα όσον αφορά την συνέχιση των εργασιών. Δυστυχώς δεν κατορθώσαμε ακόμη να συνεχίζετε η λειτουργία του κράτους ανεξάρτητα από τις εκάστοτε εκλογικές διαδικασίες….

-«Θολή» ακόμη η θέση της νέας Κυβέρνησης για τα μεγάλα έργα
-Αν και  εντάχθηκαν στο  Στρατηγικό Πλαίσιο Μεταφορών Ε-65  και  δρόμος Γιάννενα- Κακαβιά αναζητούν χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ  

•Όλα σχεδόν τα σημαντικά οδικά έργα που αποτελούν αιτήματα χρόνων για τους Ηπειρώτες περιλαμβάνονται στο νέο Στρατηγικό Πλαίσιο Μεταφορών (ΣΠΕΜ) που εκπονήθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Μεταφορών και αναζητούν χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.
    Με την ολοκλήρωσή τους η  Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα στο σύνολό τους, θα αποκτήσουν ένα υπερσύγχρονο κεντρικό οδικό δίκτυο, το οποίο θα τερματίσει οριστικά την γεωγραφική απομόνωση, θέτοντας νέες αναπτυξιακές βάσεις. 
    Στόχος της Ε.Δ.Α. είναι να τελειώσουν όσα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει και κάποια  άλλα- αν όχι όλα- να ξεκινήσουν με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020) και να ολοκληρωθούν με το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027!  

Σε «θολό» τοπίο
Πέρα από την καταγραφή των έργων στο Στρατηγικό Πλαίσιο Μεταφορών, παραμένει άγνωστος ο προγραμματισμός και κυρίως ποια έργα θα προταχθούν, εξαιρουμένων βεβαίως εκείνων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και θεωρούνται γέφυρες του ΕΣΠΑ με το νέο Πρόγραμμα.  
    Σημαντική και αστάθμητη παράμετρος είναι η νέα κυβερνητική πολιτική που θα ακολουθηθεί καθώς ο παραπάνω  σχεδιασμός έγινε επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, χωρίς ακόμη η σημερινή δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις της. Αντίθετα  το τοπίο διατηρείται «θολό» με τα ήξεις – αφήξεις και με τα περί  «φαραωνικών έργων» που έχει αναφέρει πρόσφατα στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.
    Θετικό- σύμφωνα πάντα με τα έως σήμερα δεδομένα- είναι ότι  μετά την ολοκλήρωση των βασικών οδικών υποδομών σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή έχει μετατοπίσει το βάρος στη Δυτική Ελλάδα.

Στην «κορυφή» ο Ε-65
Ασφαλώς το πιο σημαντικό από τα έργα είναι ο Ε-65 και η σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό, καθώς θεωρείται δεδομένη – έστω και με μικρή χρονική απόκλιση- η παράδοση στην κυκλοφορία της Ιόνιας Οδού, μέσα στους επόμενους μήνες. 
Ο προϋπολογισμός του έργου (Λαμία- Ξυνιάδα/Τρίκαλα – Εγνατία) ανέρχεται σε 770 εκ. ευρώ.

Η σύνδεση με Κακαβιά
Το δεύτερο σε μέγεθος έργο είναι η κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά, που έχει προϋπολογισμό 280 εκ. ευρώ! Το έργο- όπως κατ΄ επανάληψη έχει τονιστεί- είναι ώριμο από μελέτες κλπ, και ως εκ τούτου θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα.

Οδικές συνδέσεις με Ιόνια οδό
Στον κατάλογο υπάρχουν τρία ακόμη οδικά έργα: Τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, προϋπολογισμού 57, 4 εκ. ευρώ, την ανακατασκευή της εθνικής οδού Ηγουμενίτσα- Πρέβεζα με προϋπολογισμό 48,8 εκ. ευρώ (κατά τμήματα και σε συνέχεια του τμήματος Καρτέρι- Πάργα), αλλά και τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα) με προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ!

Στη Δυτική Ελλάδα
Στη λίστα υπάρχουν και άλλα έργα, που έχουν αναφορά την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας: Πρόκειται για την οδική σύνδεση του Ακτίου με τον Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου, που ήδη κατασκευάζεται και προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το νέο πρόγραμμα με το ποσό των 130.514.950 ευρώ. Τη σύνδεση Λευκάδας με τον Οδικό Άξονα Άκτιο- Δυτικός Άξονας, προϋπολογισμού 38 εκ. ευρώ, τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τον Αστακό, προϋπολογισμού 19 εκ. ευρώ και τη σύνδεση της Λευκάδας με την Αμβρακία, προϋπολογισμού 38 εκ. ευρώ. Επίσης προβλέπονται παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στην Εγνατία Οδό, ύψους 300 εκ. ευρώ.

http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο