Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ



ΓΡάφει η : Τζένη Παπαδημητρίου 
Όπως σε όλη την Ελλάδα την ημέρα της Αποκριάς γίνονται διάφορες εκδηλώσεις έτσι και στο χωριό μας έχουμε τις ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΕΣ. Μεταμφιέζονται και μικροί και μεγάλοι και γυρίζουν σε όλα τα σπίτια και τα μαγαζιά. Συνήθως οι άντρες ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και οι γυναίκες με αντρικά ρούχα και με μάσκες στο πρόσωπό τους έφτιαχναν τις παρέες τους και γύριζαν σ όλο το χωριό από σπίτι -σπίτι και μαγαζί -μαγαζί.
Δείτε πολλές φώτο: Τζένη Παπαδημητρίου 

 Αναπαρίσταναν ότι μπορεί να φανταστεί κανείς τους γιατρούς με τα γιατροσόφια τους τους γέρους και γριές με μπαστούνια και κουδούνια αρκουδιάρηδες με κρεμασμένες κουδούνες στη μέση τους για να γίνετε θόρυβος. Σε κάθε σπίτι που πήγαιναν τους δεχόντουσαν και τους κερνούσαν το παραδοσιακό γλυκό του χωριού το Κ Α Τ Μ Α Ρ Ι και το ποτό που τους έδιναν ήταν ως επί πλείστον κρασί προσπαθώντας με εύθυμο τρόπο να τους κάνουν να φανερώνουν το πρόσωπό τους και την ταυτότητά τους. Εκείνα τα χρόνια οι άνθρωποι ήταν αγαπημένοι και γλεντούσαν ομαδικά και όλο το χωριό συμμετείχε στις εκδηλώσεις. 
Φέτος δειλά-δειλά έκαναν την εμφάνισή τους δύο ομάδες παιδιών -μπαρμπούτες και πρόσφεραν αρκετό γέλιο και χαρά στους παραβρισκόμενους στα σπίτια και τα μαγαζιά και απορίες ποιοι ήταν πίσω από τις μάσκες. Άντε παιδιά και του χρόνου χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή. 
Υ. Γ Του χρόνου Θεού θελοντος θα οργανώσουμε περισσότερα και με συμμετοχή περισσότερων παιδιών και όσων αισθάνονται παιδιά και θα το γλεντησουμε μέχρι πρωίας.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο