Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Οι ιχθυοκαλλιέργειες απειλή για το φυσικό περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη Καλάμου και Καστού.

Μεταξύ των αρκετών προβλημάτων, που απασχολούν και με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι κάτοικοι των νησιών του Καλάμου και του Καστού, είναι και εκείνο της σχεδιαζόμενης καταστροφικής όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία αυτών, χωροθέτησης ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή τους.
Ενάμιση χρόνο μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, που ζητούσε την απένταξη των νησιών του Καλάμου και του Καστού, από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ιχθυοκαλλιέργειες, και την ένταξή τους στο χωροταξικό του τουρισμού, διαπιστώνεται αξιοσημείωτη στασιμότητα, στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα, που θέτει σε κίνδυνο την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή της Λευκάδας και την τουριστική της ανάπτυξη.....

Να θυμίσουμε, πως μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις του Κάλαμου και του Καστού, νησάκια, η οικονομία των οποίων βασίζεται κυρίως στον τουρισμό, έχουν ενταχθεί στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, με αποτέλεσμα να απειλείται ο χαρακτηρισμός που προσπαθούν οι κάτοικοι να προσδώσουν σε αυτά. Δηλαδή να διακρίνονται ως τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλους, ικανά να προσελκύσουν μεγάλη μερίδα επισκεπτών και γιατί όχι και μόνιμων κατοίκων. Δεν είναι, εξάλλου, λίγοι οι ξένης καταγωγής κυρίως, επισκέπτες που επέλεξαν να αγοράσουν ένα κομμάτι γης εκεί, αφού εκτίμησαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των τόπων.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών, από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου την τελευταία μέρα της θητείας της με σκανδαλώδη για πολλούς τρόπο, είχε προκαλέσει συλλογικές ενέργειες αντίδρασης των κατοίκων των όμορφων νησιών της Λευκάδας, αλλά και τουριστών επισκεπτών που θαύμασαν την μοναδικότητα της περιοχής. Η διαμαρτυρία τους έφτασε έως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιο συγκεκριμένα είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 1000 υπογραφές ενάντια στη χωροθέτηση από ντόπιους, αλλά και από κατοίκους Ιταλικής και Γαλλικής καταγωγής. Είχε γίνει μάλιστα και επερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο από Ιταλό Ευρωβουλευτή. Επίσης ο Δήμος Λευκάδας είχε καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ στις αρχές του 2012, η οποία εκδικάστηκε το Δεκέμβριο του 2013, με την έκδοση της απόφασης να βρίσκεται ακόμα εν αναμονή.
Τότε, ένας από τους πρωτοστάτες στις ενέργειες αυτές, ήταν ο Αντιδήμαρχος Καλάμου Φώτης Σώλος, ο οποίος σθεναρά υπερασπιζόταν τα αιτήματα των κατοίκων, με προσωπικές επισκέψεις στο αρμόδιο υπουργείο, δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, συναντήσεις με φορείς και άλλες δράσεις. Ο ίδιος, από τη θέση του πολίτη αυτή τη φορά, και όχι του αιρετού, εξακολουθεί να μάχεται για αυτό το μέγα θέμα που απειλεί το περιβάλλον, την τουριστική ανάπτυξη αυτών των νησιών και κατά συνέπεια την οικονομία τους. Το πρωί, απέστειλε μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου αλλά και του Δημάρχου Λευκάδας, Κώστα Δρακονταειδή, στους οποίους αναφέρει

Κύριε Περιφερειάρχα.
Κύριε Δήμαρχε.
Εκ μέρους της πλειοψηφίας των συμπατριωτών μου που με ψήφισαν και νοιώθω πως εκπροσωπώ, άσχετα αν κάποιοι θέλουν να το αγνοούν, σας στέλνω στη προσωπική σας σελίδα στο FACEBOOK, την ιστορική αυτή απόφαση της Π.Ι.Ν. η οποία δυστυχώς δεν ελήφθηκε υπόψη από τον τότε γγ αποκεντρωμένης διοίκησης κύριο Αγγελάκα, ο οποίος με απόφασή του έδωσε την άδεια για άλλα δέκα χρόνια λειτουργίας της μονάδας στο Βαθύ Λιμνιόνι. 
Επίσης το Υπουργείο Περιβάλλοντος τότε δεν έλαβε υπόψη του το αίτημα σας ως Περιφερειακό Συμβούλιο τα νησιά Κάλαμος και Καστός καθώς και ο θαλάσσιος χώρος που τα περιβάλλει να απενταχθούν από το αμαρτωλό χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών και να ενταχθούν στο χωροταξικό του Τουρισμού. Επίσης ζητήσαμε απομάκρυνση με χρονοδιάγραμμα της υπάρχουσας μονάδας στο Βαθυλιμνιόνι Καλάμου. 
Με δεδομένο ότι έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος υπουργός Εσωτερικών κύριος Βούτσης κατάργησε τους γγ της αποκεντρωμένης διοίκησης. 
Ζητάμε να ακυρωθεί η απόφαση του τότε γγ αποκεντρωμένης διοίκησης και να δοθεί χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης της εν λόγω μονάδας.
Ζητάμε με πρωτοβουλία σας να σταλεί σχετικό αίτημα στον υπουργό περιβάλλοντος κύριο Λαφαζάνη για απένταξη των δυο νησιών από το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών και ένταξη στο χωροταξικό του τουρισμού

Φιλικά

Φώτης Σώλος
τ. Αντιδήμαρχος Καλάμου και πλειοψηφίσας
στην Περιφερειακή Ενότητα

Τη γνώμη του νυν Αντιδημάρχου Καλάμου Οδυσσέα Γιαννιώτη για το θέμα της χωροθέτησης των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς και για τα σημαντικότερα προβλήματα του Καλάμου ζητήσαμε από το πρωί να μάθουμε, αλλά λόγω υποχρεώσεων του δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε, κάτι που κανονίσαμε για αύριο οπότε και θα σας την παραθέσουμε.
Αναμένουμε επίσης τις κινήσεις της κυβέρνησης για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα. Να θυμίσουμε ότι σαν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθολικά αντίθετος στο υπάρχον σχέδιο χωροθέτησης.
Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, που βρήκαμε σε σύντομη αναζήτηση που κάναμε στο διαδίκτυο, εικόνες της απίστευτης ομορφιάς των νησιών μας.

23:42:44
2015-02-24
 


mytikaspress

1 σχόλιο:

  1. Και ποιος σας έχει πει ότι δε μπορούν να συνυπάρχουν τουρισμός και ιχθυοκαλλιέργειες;
    Τα μαντριά δηλαδή (όλα παράνομα και αυθαίρετα) γιατί δε μας υποβαθμίζουν την αισθητική; Μήπως επειδή γεννηθήκαμε με αυτά και τα έχουμε συνηθίσει;
    Οι ιχθυοκαλλιέργειες διέπονται από νόμους και όρους. Εύκολα λοιπόν μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει τη νομιμότητα ή μη της δραστηριότητας.
    Το θέμα του Καλάμου είναι ξεκάθαρα υποκινούμενο. Όπως συνήθως συμβαίνει, παρασύρθηκε κόσμος -Έλληνες και ξένοι- προς υπογραφή. Τί υπογράφουν; Όχι σε τι;
    Ο τουρισμός είναι ευπρόσδεκτος αλλά πολύ περιορισμένος χρονικά και με πολλές παρανομίες στις εργατικές συμβάσεις. Άλλωστε η ανάπτυξη δε μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Ασφαλώς εκτός της τουριστικής απασχόλησης χρειαζόμαστε και άλλες δραστηριότητες ή τουλάχιστον έτσι ορίζει η κοινή λογική. Αλλά τον κάθε βολεμένο, συνταξιούχο πρώην δημόσιο υπάλληλο που απομύζησε όλα αυτά τα χρόνια κοινωνίες, υπηρεσίες και οργανώσεις λίγο τον ενδιαφέρει αν ο φτωχός γείτονας έχει να φάει.
    Αυτά τα ολίγα και να ξέρετε ότι δεν είναι γνωρίσματα μόνο της περιοχής μας, όλη η Ελλάδα προσδοκά στην ανάπτυξη του τουρισμού, σε αυτούς που τάζουνε 2-3 μήνες δουλε-ί-α και μετά τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο