Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΒΟΝΙΤΣΑ 1944: Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα που δε προσκύνησε τους Γερμανούς!!

     Έτσι με αφορμή την οικονομική τρομοκρατία που επιδίδεται η Γερμανία εναντίον της Ελλάδας να θυμηθούμε….

ΒΟΝΙΤΣΑ 1944: Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα που δε προσκύνησε  τους Γερμανούς!!

         Τη νύχτα 12 προς 13 Ιουλίου του 1944 τμήματα του 24ου συντάγματος του ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν επίθεση στα τμήματα του γερμανικού στρατού κατοχής στο χωριό Μοναστηράκι Βόνιτσας. 
     Μικρό απόσπασμα ανταρτών επιτέθηκε εναντίον των κατακτητών. Οι Γερμανοί αιφνιδιάστηκαν, υποχώρησαν από τις θέσεις τους και η επίθεση τελείωσε με την ομαλή αποχώρηση των τμημάτων του ΕΛΑΣ από το χωριό.  
     Σε αντίποινα για την ενέργεια αυτή του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί κατακτητές συνέλαβαν την επόμενη ημέρα τον Ιερομόναχο Ιάκωβο Μαυροκέφαλο τότε ηγούμενο της ιεράς μονής Ρόμβου, τον ιερέα Κωνσταντίνο Μπόκο τότε εφημέριο στο Μοναστηράκι, και τους κατοίκους του χωριού: Δημήτριο Μάνθο, Αγγελο Β. Φίλιππο, Κων/νο Μαραγκό, Νικόλαο Κουκουτσέλο, Ιωάννη Λειχούδη και Αθανάσιο Κούτσικο. 
     Τους μετέφεραν με τα πόδια και φορτωμένους με πυρομαχικά στη Βόνιτσα όπου αφού άφησαν ελεύθερο τον πάτερ Κωνσταντίνο Μπόκο, εκτέλεσαν τους υπόλοιπους στο νεκροταφείο της Βόνιτσας την 13η Ιουλίου 1944….

ΑΘΑΝΑΤΟΙ….




1 σχόλιο:

  1. Καλησπερα προκειται για την μαχη της Αμφιλοχιας,με αριστο σχεδιασμο κ εκτελεση απο τις δυναμεις του ΕΛΑΣ στις περιοχες Ριβιο-Μοναστηρακι-Βονιτσα-Αμφιλοχια-Κρικελο-Αρτα κ ηταν τμηματα του 2/39.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο