Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Δεν θα συνεργαστούμε με τρόικα

ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΟΧΙ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
      Απορρίπτει η κυβέρνηση τόσο την παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, όσο και τις συνομιλίες με την τρόικα, την οποία χαρακτηρίζει «σαθρά δομημένη», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος από την πλευρά του προειδοποίησε ότι με μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και ότι τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν πριν την λήξη του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου, απορρίπτοντας το σενάριο διεθνούς διάσκεψης για το χρέους.

Βαρουφάκης: Δεν θα συνεργαστούμε με τρόικα
      Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων οργάνων στην Ευρώπη, όπως η ΕΚΤ και η Κομισιόν, αλλά και των διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, με τους οποίους άρχισαν διαβουλεύσεις και θεωρούνται εταίροι, «με μια επιτροπή με αντιευρωπαϊκή λογική, ενταγμένη στην εφαρμογή ενός προγράμματος που έχουμε απορρίψει και η οποία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μια σαθρά δομημένη επιτροπή»..........



       Ο Γ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «το κράτος έχει συνέχεια, αυτό που δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση του αποπληθωρισμού και του μη βιώσιμου χρέους» και πρόσθεσε ότι δίνει ισχυρές δεσμεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, σχετικά με την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να προωθήσει «βαθιές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, χωρίς φόβο και πάθος, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα».
      Διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και «μικρά πρωτογενή πλεονάσματα στο διηνεκές». Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αμφισβήτησης της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος, συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει αίτηση για την παράτασή του, προσθέτοντας ότι το κοινό συμφέρον θα εξυπηρετηθεί από μια νέα συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, αλλά και με το οικονομικό επιτελείο, επισημαίνοντας:
   «Ήθελα να ακούσω τις προθέσεις της κυβέρνησης και να εξηγήσω τις υποχρεώσεις. Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα».
    Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Το Eurogroup, είπε, ανέλαβε το 2012 τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα έως ότου να βγει στις αγορές, υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι δεσμεύσεις της, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα της οικονομίας δεν εξαφανίζονται σε μια νύχτα. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να αντέξει σκληρά μέτρα και τώρα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες. Εναπόκειται στην κυβέρνηση, υποστήριξε, να καθορίσει τη θέση της και σε εμάς να κινηθούμε μαζί προς το μέλλον.
     Τέλος, ο ανέφερε ότι «τα μονομερή βήματα δεν οδηγούν σε πρόοδο», υπογραμμίζοντας, πάντως, την ανάγκη και τη διάθεση να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Παρέπεμψε για αποφάσεις στις επόμενες εβδομάδες και πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, όταν λήγει η δίμηνη παράταση. Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, απάντησε ότι «υπάρχει ήδη διάσκεψη και λέγεται Eurogroup».

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο