Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

10 θεραπευτικά βότανα -αποκλειστικά- για γυναίκες

Τα θεραπευτικά βότανα της φύσης, δεν απευθύνονται, φυσικά, μονάχα στις γυναίκες, αλλά η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες βιώνουν πολλές καταστάσεις πόνου και για να ακριβολογούμε πολλές περισσότερες από αυτές που ταλαιπωρούν τους άντρες. Και επειδή τα φάρμακα μπορεί να έχουν αποτέλεσμα, αλλά παραμένουν χημικά σκευάσματα, που ιδανικά θα ήταν, να τα αποφεύγαμε ως ένα βαθμό, σας θυμίζουμε τα χρόνια που πορεύτηκε η ανθρωπότητα χωρίς χάπια, αλλά εκμεταλλευόμενη σοφά και στρατηγικά τα πολλά δώρα της φύσης.....

Ακολουθούν 10 θεραπευτικά βότανα για την ουρολοίμωξη, τη δυσμηνόρροια, την ημικρανία και όλα όσα ταλαιωρούν μια γυναίκα στην καθημερινότητά της.
Μυριόφυλλο (Achillea millefolium)
Ιδανικό για περιόδους με βαριά αιμορραγία
Το μυριόφυλλο επιβραδύνει την έντονη αιμορραγία, ανακουφίζει από τους πόνους στην περιοχή της πύελου, ενώ καθαρίζει το συκώτι, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται καλύτερη επεξεργασία των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Έρευνα του 2013, απέδωσε, μάλιστα, στο μυριόφυλλο, το χαλάρωμα των μυών της μήτρας, με συνέπεια την ανακούφιση και από τις κράμπες της περιόδου.
Τσιμιτσιφούνγκα ρίζα (Cimicifuga racemosa)
Ιδανική για τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις
Η λειτουργία της συγκεκριμένης ρίζας δεν είναι απόλυτα κατανοητή ακόμα από τους επιστήμονες και μια αρκετά θεμιτή θεωρία αναφέρει πως αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει περισσότερα οιστρογόνα. Δεδομένου, λοιπόν, ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα της εμμηνόπαυσης είναι τα χαμηλά οιστρογόνα, αιτιολογείται η δραστική επίδραση της ρίζας στις εξάψεις της περιόδου.
Για τη λήψη της ρίζας, καλό είναι ωστόσο, να λάβετε πρώτα τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, ενώ δεν συνίσταται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Μούρο λυγαριάς (Vitex agnus-castus)
Ιδανικό για τη ρύθμιση του κύκλου
Οι γυναίκες που πάσχουν από αμηνόρροια, πολύ συχνές περιόδους, περιεμμηνοπαυσιακά ή εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα θα ωφεληθούν σημαντικά από το μούρο της λυγαριάς, το οποίο ρυθμίζει και σταθεροποιεί τον κύκλο της περιόδου και εν γένει τις ορμόνες στο γυναικείο σώμα.
Περιορισμένες, ακόμα, έρευνες, αναφέρουν πως το μούρο της λυγαριάς, επεκτείνει την περίοδο μεταξύ της ωορρηξίας και της περιόδου. Καλύτερα όμως να αποφεύγεται από τις εγκύους και όσες γυναίκες θηλάζουν, ενώ μπορεί να έχει και παρεμβολές στη δράση συγκεκριμένων αντικαταθλιπτικών.

Κράνμπερι (Vaccinium macrocarpon)
Ιδανικό κατά των ουρολοιμώξεων
Η ουρολοίμωξη ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, ενώ 1 στις 5 γυναίκες θα εμφανίσει σίγουρα μια φορά στη ζωή της. Η πάθηση οφείλεται στην αναπτυξη βακτηρίων στην ουρήθρα ή την ουροδόχο κύστη, ενώ η δράση του κράνμπερι εμποδίζει τα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα και εν τέλει την ανάπτυξη της λοίμωξης.
Δυστυχώς ωστόσο, η δράση του κράνμπερι είναι προληπτική και αν καταφέρει το βακτήριο και εγκατασταθεί, απαιτούνται αντιβιωτικά για να καταπολεμηθεί. Προσοχή, για όσες πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή πεπτικό έλκος, καθώς μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα αυτών των παθήσεων.
Βιβούρνο (Viburnum opulus)
Ιδανικό για τους πόνους της περιόδου
Την επόμενη φορά που θα βιώσετε έντονους πόνους στην περίοδο, δοκιμάστε το άκρως χαλαρωτικό για τη μήτρα βιβούρνο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή και ανακουφίζει από τους μυϊκούς σπασμούς. Είναι τόσο αποτελεσματικό, καθώς χρησιμοποιείται και από μαίες  για την αντιμετώπιση του πρώιμου τοκετού.
Χρυσάνθεμο (Tancetum parthenium)
Ιδανικό για την αντιμετώπιση των  ημικρανιών
Οι έρευνες δείχνουν πως τριπλάσιο ποσοστό γυναίκων, σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά των αντρών, υποφέρουν από ημικρανίες. Το δε συγκεκριμένο είδος χρυσάνθεμου, ανακουφίζει από τη ναυτία και τους εμετούς που συνδέονται με τις ημικρανίες, αλλά και μειώνει την ανάγκη λήψης φαρμάκων για την αντιμετώπιση του οξύ πονοκεφάλου.
Το φυτό, συνίσταται να αποφεύγεται από έγκυες γυναίκες και όσους παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα. Μείνετε μακριά ακόμα αν είστε αλλεργικός στην ευρύτερη οικογένεια των χρυσάνθεμων.
Φασκόμηλο (Salvia officinalis)
Κατευνάζει τις εξάψεις
Το φυτό που χρησιμοποιείτο παραδοσιακά για τον καθαρισμό της αρνητικής ενέργειας σε ένα χώρο, μπορεί να λειτουργήσει ηρεμιστικά στις γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση και πλημμυρίζονται από πλήθος φοβιών. Μείνετε μακριά από τη φαρμακευτική χρήση του φασκόμηλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στην περίπτωση που πάσχετε από επιληψία.
Πράσινο τσάι (Camellia sinensis)
Ιδανικό για την αντικαρκινική του δράση
Όλο και περισσότερες είναι οι έρευνες που επικροτούν και αναγνωρίζουν την αντικαρκινική δράση του πράσινου τσαγιού. Αποτελέσματα μιας από αυτές μάλιστα, έδειξε πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι ικανή να περιορίσει την ανάπτυξη όγκων σε πνεύμονες και στήθος, ειδικότερα στα πρώτα στάδια της εμφάνισής τους.

Τσουκνίδα (Urtica dioica)
Βοηθητική απέναντι στην αναιμία
Το αφέψημα της τσουκνίδας είναι εξαιρετικά πλούσιο σε σίδηρο, χλωροφύλλη και φολικό οξύ. Πρόσφατη έρευνα (2013), ανακάλυψε πως οι αναλγητικές του ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αναιμίας, εποχιακών αλλεργιών και των ουρολοιμώξεων. Επιπλέον, η βιταμίνη Κ, που περιέχει δρα βοηθητικά στις περιόδους με βαριά αιμορραγία, ενώ το βότανο έχει και αποτοξινωτικές ιδιότητες.
Τζίντζερ (Zingiber officinale)
Καταπραϋνει τη ναυτία
Από όποιο λόγο και να σας προκαλείται το αίσθημα της ναυτίας στο στομάχι, η ρίζα του τζίντζερ δρα πολύ βοηθητικά στην αντιμετώπισή της. Οι έρευνες έχουν ακόμα τονίσει τη θετική δράση του τζίντζερ και στη ναυτία προερχόμενη από τη χημειοθεραπεία.

agrotikabook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο