Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Νίκη Φούντα : Σε πλήρη εγκατάλειψη το Κέντρο Υγείας Μύτικα

Ως πότε θα απαξιώνεται η πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;
 
 Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα είχε καταθέσει Αναφορά όπου ζητούσε να μην απαξιώνεται η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μύτικα και να απαντήσει επίσημα το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας αν προγραμματίζει να τερματίσει τη λειτουργία της εν λόγω δομής. Ο τότε Υπουργός Α. Γεωργιάδης στην απάντησή του ήταν κατηγορηματικός πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αντιτείνοντας μάλιστα πως γίνονται προσπάθειες αναβάθμισης του Κ.Υ. Μύτικα......

Μεσολάβησε ένας ανασχηματισμός και ο προγραμματισμός του Υπουργείου Υγείας φάνηκε και στην πράξη πως ήταν διαφορετικός. Όπως καταγγέλλει και με υπόμνημά του ο Σύλλογος Φίλων Κέντρου Υγείας Μύτικα Ξηρομέρου Αιτωλ/νίας, η δομή όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκε, αλλά αποψιλώθηκε από μηχανήματα και προσωπικό. Η ευρύτερη περιοχή που καλύπτεται από το Κέντρο Υγείας βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα», ενώ η κατάσταση προκαλεί ερωτηματικά και ανασφάλεια για το τί μέλλει γενέσθαι κατά τους θερινούς μήνες. Αυτή την στιγμή οι ασθενείς αναγκάζονται να δαπανούν χρόνο και χρήμα για να εξυπηρετηθούν σε άλλες παρεμφερείς δομές του Νομού, δημόσιες ή ιδιωτικές, μιας και το Κέντρο Υγείας λειτουργεί μόνο δυο με τρεις φορές την βδομάδα ουσιαστικά για τα στοιχειώδη, με το υπάρχον προσωπικό να κάνει ό, τι μπορεί για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των κατοίκων.
Η κ. Φούντα παρεμβαίνει στο κρίσιμο αυτό θέμα εκ νέου και καταθέτει και πάλι ως Αναφορά το ανωτέρω υπόμνημα, ζητώντας να υπάρξει άμεσα μέριμνα για την τοποθέτηση ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού.

Αντί να συζητάμε για ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης του συστήματος υγείας, προσβάσιμο και αποτελεσματικό για όλους τους πολίτες, γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά της εγκατάλειψης και εν τέλει διάλυσης των δομών δημόσιας Υγείας. Ιδιαίτερα στην Αιτωλ/νία το πρόβλημα πλέον είναι επιτακτικό λόγω γεωμορφολογίας και αποστάσεων, ενώ και τα δύο μεγάλα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου υπολειτουργούν.
Απαιτείται αφενός μία συνολική παρέμβαση στο Νομό στα θέματα υγείας και περίθαλψης και αφετέρου μία ξεκάθαρη στάση για τα κέντρα Υγείας. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν τιμά κανένα μας. Απαξιώνει την κοινωνική πολιτική και δοκιμάζει τις αντοχές των κατοίκων.


1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο