Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Οργανωμένη ανάδειξη και προβολή του αρχαίου θεάτρου της Στράτου


Η οργανωμένη ανάδειξη και  προβολή του αρχαίου θεάτρου  της Στράτου και η διασύνδεση του με άλλους αρχαιολογικούς  χώρους της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και  με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, ώστε να δημιουργηθούν πολιτιστικές και περιβαλλοντικές  διαδρομές τέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης τύπου  που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Αγρινίου.....

Η συνέντευξη έγινε με την συμμετοχή του  δημάρχου Αγρινίου κ. Γιώργου Παπαναστασίου, του προέδρου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρου  Μπένου, της Προϊσταμένης της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Ολυμπίας Βικάτου  , του  πρόεδρου  του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κ. Φώτη Περγαντή , του αρχιτέκτονα- αρχαιολόγου  κ. Καραδέδου και άλλων υπηρεσιακών στελεχών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών .
Προηγήθηκε στις  10.00 το πρωί,  επίσκεψη  στον αρχαιολογικό χώρο  και ενημέρωση  για την εξέλιξη των εργασιών στο αρχαίο θέατρο της Στράτου.
Ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου ευχαρίστησε όλους για την επίσκεψη-παρουσία τους στην περιοχή  αλλά  και τη συμβολή τους  στην προσπάθεια ανάδειξης του αρχαιολογικού μας πλούτου .
Τόνισε δε πως η δημοτική αρχή  θα σταθεί αρωγός σε αυτή την  προσπάθεια. «Η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Στράτου μπορεί  να αποτελέσει τη δύναμη της περιοχής μας .Έχουμε την αρχαία Στράτο, που θεωρώ ότι ο χώρος δεν είναι τόσο γνωστός όσο θα έπρεπε. Αυτό που μπορώ εγώ να δεσμευτώ από την πλευρά μου είναι πως θα πρέπει να  συντονίσουμε  τις ενέργειες μας .Μια καλή αρχή είναι η σημερινή  και θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των απαραίτητων ενεργειών που θα αναδεικνύουν και θα προβάλουν τον αρχαιολογικό χώρο».

 Ο  πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αγρινίου  μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την περιοχή και τον αρχαιολογικό της πλούτο, σημειώνοντας  πως η Αιτωλοακαρνανία είναι όμως ένας νομός αδικημένος. Ανακοίνωσε παράλληλα πως μέσα στο 2015 η μελέτη για το αρχαίο θέατρο Στράτου  θα είναι έτοιμη. Αυτό επιβεβαίωσε και ο μελετητής κ. Καραδέδος  και ανέφερε  πως μετά την έγκριση από το ΚΑΣ ανοίγει πλέον και ο δρόμος για την ένταξη του  στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο  κ.Μπένος τόνισε ακόμη  τη σημασία που έχει για την περιοχή μας το πρόγραμμα των πολιτιστικών  και περιβαλλοντικών διαδρομών, δηλαδή  ο σχεδιασμός και η  χάραξη μιας διαδρομής που θα διασχίζει ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία και στο επίκεντρο της θα έχει τους αρχαιολογικούς  χώρους  και την διασύνδεση τους με άλλους τομείς , όπως η πρωτογενής παραγωγή, τα τοπικά προϊόντα , τη γαστρονομία  και φυσικά το υδάτινο στοιχείο και γενικότερα το περιβάλλον. « Ο επιτυχής σχεδιασμός και στη συνέχεια η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δράσης πολιτιστικής διαδρομής προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή πολλών «παικτών» που θα συνεργαστούν, θα συμφωνήσουν και θα υιοθετήσουν το όλο εγχείρημα» υπογράμμισε ο κ. Μπένος

Η Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Ολυμπία Βικάτου ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την αμέριστη συμπαράσταση του, ανέφερε πως οι εργασίες καθαρισμού έχουν ολοκληρωθεί και πως  έγιναν ορισμένες συμπληρωματικές ανασκαφικές εργασίες, που απαιτούνταν για να προχωρήσουν οι μελέτες.
Όσο αναφορά το 2ο υποέργο «Εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου» ο κ. Καραδέδος ανακοίνωσε  «πως μετά και τον καθαρισμό που έγινε από την ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το θέατρο βγήκε στην μεγαλοπρέπεια του και έτσι μπόρεσε να γίνει Φωτογραφική, φωτογραμμετρική, τοπογραφική ,και αρχιτεκτονική  αποτύπωση».


Τέλος ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού κ.Φώτης Περγαντής ανέφερε από την πλευρά του πως  η πρόταση του «Διαζώματος» για τις πολιτιστικές – περιβαλλοντικές διαδρομές συνάδει με τους στόχους του φορέα για αυτό  και στέκεται αρωγός στην όλη προσπάθεια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο