Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΑΘΗΝΑ: Επεισόδια και προσαγωγές μετά την πορεία μνήμης για τον Αλ. Γρηγορόπουλο

    Εντονα επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων,  μετά την λήξη της πορείας μνήμης στον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Η προσπάθεια της αστυνομίας επικεντρώνεται στο να διαλύσει τις ομάδες που προκαλούν τις εστίες έντασης στην περιοχή με αποτέλεσμα να βαίνουν σταδιακά προς ομαλοποίηση οι περίπου δίωρες οδομαχίες ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, με τους πρώτους να υποχωρούν. Οδοφράγματα, φωτιές σε κάδους, βόμβες μολότωφ και δακρυγόνα συνθέτουν το σκηνικό στην πλατεία των Εξαρχείων το βράδυ του Σαββάτου.
      Κατά τη διάρκεια των σημερινών συγκεντρώσεων-πορειών στο κέντρο της Αθήνας προσήχθησαν μέχρι στιγμής 211 άτομα από τις αστυνομικές δυνάμεις.  
     Ομάδες ατόμων έσπασαν μάρμαρα, στάσεις λεωφορείων και τηλεφωνικούς θαλάμους επί της οδού Πανεπιστημίου. Παράλληλα, ομάδες νεαρών είχαν στήσει οδοφράγματα σε αρκετές οδούς ώστε να αποτρέψουν την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στην Πλατεία Εξαρχείων κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου για τον Γρηγορόπουλο, που ήταν τυπικά προγραμματισμένο για τις 21:00. Περίπου 200 άτομα παραμένουν συγκεντρωμένα στο μνημείο του Αλέξη Γρηγορόπουλου..............

 
    Λίγες ώρες πριν, χιλιάδες διαδηλωτές, φοιτητές, εργαζόμενοι και μαθητές, συγκεντρώθηκαν από τις 18.00 στα Προπύλαια και μετά από μια ώρα η πορεία κινήθηκε μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου προς το Σύνταγμα καταλήγοντας πάλι στα Προπύλαια.
     Κατά τη διάρκεια της πορείας ακούγονταν συνθήματα για την εξέγερση του Δεκέμβρη, τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανο και εναντίον της αστυνομίας. Παρόντες και Τούρκοι μετανάστες με πανώ που απεικόνιζε τον Μπερκίν Ελβάν, τον 15χρονο που σκοτώθηκε το Μάιο του 2014 από δακρυγόνο στην Κωνσταντινούπολη και τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Στο Σύνταγμα ανταλλάχτηκαν συνθήματα αλληλεγγύης με τους Σύρους συγκεντρωμένους.
    Ένα μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων κατευθύνθηκε στο σημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα.
      Κατά τη διάρκεια της πορείας σημειώθηκαν συμπλοκές με διαδηλωτές και αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων, στις οδούς Βουκουρεστίου, Μητροπόλεως και Πανεπιστημίου, ενώ μετά το τέλος της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια στην πλατεία Ομονοίας, όπου εμφανίστηκαν αστυνομικές δυνάμεις με ΜΑΤ, μηχανοκίνητες ομάδες και υδροφόρα οχήματα. 
       Σύμφωνα με πληροφορίες διαμέρισμα πρώτου ορόφου στα Εξάρχεια τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από ρίψη βόμβας μολότωφ, ωστόσο το γεγονός δεν επιβεβαιώνεται, καθώς η πυροσβεστική δεν έχει λάβει κλήση για κατάσβεση. 
     Κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί του μετρό «Ομόνοια», «Βιτκώρια», «Πανεπιστήμιο», «Αμπελόκηποι» και «Κατεχάκη»,  κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μαθητική συγκέντρωση με 8.000 άτομα
Νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η μαθητική συγκέντρωση, όπου συμμετείχαν περίπου 8.000 άτομα στα Προπύλαια, ενώ ακολούθησε πορεία, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, χωρίς ιδιαίτερης έντασης επεισόδια. 
Στη πορεία, που ήταν μεγάλη σε όγκο, συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, σύλλογοι εκπαιδευτικών, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, μέλη της Πανσπουδαστικής (φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φορείς και δίκτυα πολιτών.
     Υπό κατάληψη βρίσκεται από νωρίς το μεσημέρι το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ηρακλειδών 66 στο Θησείο, ως συμπαράσταση στον Νίκο Ρωμανό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στον ΣΚΑΪ. Στο κτήριο εισέβαλαν περίπου 20 άτομα, φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες, ενώ απειλούν να βάλουν φωτιά. 

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα και Χανιά
Ένταση σημειώθηκε το βράδυ έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), όπου κατευθύνθηκαν από νωρίς άτομα τα οποία συμμετείχαν στην πορεία μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Άγνωστοι συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, με τους τελευταίους να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών, προκειμένου να τους απωθήσουν. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους, ενώ, κατά πληροφορίες έγιναν 10 με 15 προσαγωγές. Οι συγκεκριμένοι εξετάζονται μαζί με άλλους επτά υπόπτους, τους οποίους προσήγαγε το απόγευμα η ΕΛ.ΑΣ. για τα προηγούμενα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν μερίδα διαδηλωτών -οι περισσότεροι εξ αυτών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους- προκάλεσαν ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων και σε κάμερες υποκαταστημάτων τραπεζών, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες και μάρμαρα σε αστυνομικούς, που απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
Σε πέντε συλλήψεις προχωρήσει η Αστυνομία, οι οποίες κατά την διάρκεια των επεισοδίων στην Πάτρα, έφθασαν τις εννέα. Μετά τις προσαγωγές, ομάδες αντιεξουσιαστών έκαναν συγκέντρωση κοντά στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης, αλλά έπειτα από περίπου μία ώρα αποχώρησαν.
Αργά το μεσημέρι, επεισόδια ξέσπασαν και στην Πάτρα, όταν κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας πέταξαν προς από το δικαστικό μέγαρο βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην οδό Κορίνθου, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον επτά προσαγωγές.

Ένταση και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα το βράδυ στην Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια της πορείας με  διακόσια πενήντα περίπου άτομα, που πραγματοποιήθηκε για να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και σε ένδειξη στήριξης στην απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού. 

Mε ένταση και επεισόδια μεταξύ ομάδας νεαρών που φορούσαν κουκούλες και αστυνομικών ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου το συλλαλητήριο και η πορεία που οργανώθηκε στα Χανιά.Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν νεαροί αφού κατέστρεψαν δύο μηχανήματα ανάληψης χρημάτων τράπεζας στο κέντρο της πόλης και προκάλεσαν ζημιές στην πρόσοψη της τράπεζας έβαλαν φωτιές σε κάδους και καλαθάκια απορριμμάτων. Αλλη ομάδα νεαρών άρχισε να εκτοξεύει πέτρες προς το σημείο των αστυνομικών καθώς και βόμβες μολότωφ.
Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν με χρήση δακρυγόνων ενώ ακολούθησε για λίγα λεπτά κλεφτοπόλεμος μεταξύ των νεαρών και των αστυνομικών. Για περίπου μισή ώρα στο κέντρο των Χανίων επικράτησε αναστάτωση ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 8 προσαγωγές νεαρών.

kathimerini.gr/

4 σχόλια:

  1. ελα γιατι κανετε πως τα ξερετε ολα

    1)
    http://stokokkino.gr/article/1000000000001321/VIDEO-Omada-asfaliton-me-koukoules-sti-Stournari

    2)
    http://info-war.gr/2014/12/%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CF%84%CE%BF%CF%86-%CF%83%CE%B5-%CF%84%CF%83%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1-vi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οσο για το 2ο βιντεο:
    "Ο φακός του Mega κατέγραψε αστυνομικό των ΜΑΤ που βάζει μια βόμβα μολότοφ σε τσάντα διαδηλωτή.
    Εξίσου ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και η περιγραφή της δημοσιογράφου που περιγράφει κάτι διαφορετικό από αυτό που δείχνει η εικόνα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς ανώνυμο 10.07 κ 10.08
    ωραία... μας πέταξες δύο βίντεο και κανείς κ σχολιακι..
    σχετικά με το πρώτο βίντεο που προέρχεται προφανώς από site πολιτικής παράταξης που εχει κανει την "Προπαγανδα" επιστήμη από καιρο ιδρύσεως, φαίνονται αστυνομικοί με πολιτικά προφανως για να εντοπίζουν κ να συλλαμβανουν αυτους που καίνε κ καταστρέφουν περιουσίες.. πες τι εκνομο ΒΛΕΠΕΙΣ στο βίντεο, οχι τι φαντάζεσαι οτι μπορεί να συμβαίνει, επηρεασμένος/η είπαμε από την προπαγάνδα, αλλά πες μας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ το τι βλέπεις κ για ποιο λόγο αναρτησες το βίντεο, περα από προπαγάνδα..
    Όσο για το δεύτερο βίντεο, υπαρχει ένας αστυνομικός που προφανως κατά τη σύλληψη κάποιου απόλυτου που πετούσε μολότωφ κ κουβαλούσε κάποιες από αυτές με το σακίδιό του, κατά τη σύλληψη καποια έπεσε από την τσάντα κ Ο αστυνομικός που τον συνέλαβε την έβαλε μέσα για να την πάει μαζι με τον απόλυτο στο Τμήμα.. εσύ τι άλλο βλέπεις εκτός από αυτό; Ας έδειχναν τα κανάλια όλο το περιστατικό κ όχι μεμονωμένα τη συγκεκριμένη σκηνή κ ΜΕΤΑ θα βλέπαμε αν κάποιοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν αυτές τις εικόνες για ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ..
    καλές γιορτές "σύντροφοι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όπου "απολυτος" βάλτε τη λέξη "απλυτος".. εκ παραδρομης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο