Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Αφανίστηκαν τα μελίσσια στην Αιτωλοακαρνανία

Πτώση πάνω από 90% στην παραγωγή μελιού και 20-30% στον αριθμό των μελισσών Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ζητούν οι μελισσοπαραγωγοί
 
Με αφανισμό απειλεί τους μελισσοκόμους της Αιτωλοακαρνανίας η πρωτόγνωρη μείωση της παραγωγής η οποία αγγίζει το 90%. Το 2014 αποδείχθηκε καταστροφικό για μέλισσες και μελίσσια, αφού η κακοκαιρία επέφερε όχι μόνο πτώση στην παραγωγή μελιού αλλά αφάνισε και μεγάλο τμήμα του ζωικού κεφαλαίου. Οι ενώσεις μελισσοπαραγωγών του νομού μας έχουν υποβάλει αίτημα προς τον ΕΛΓΑ ζητώντας να ακολουθηθεί διαδικασία αποζημίωσης, όπως προβλέπεται για καταστροφές που συμβαίνουν σε αγρότες και κτηνοτρόφους.....
Το αίτημα έχει προωθηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκο Μωραΐτη, και εκκρεμεί η επίσημη απάντηση για τον αν θα γίνει αποδεκτό.
Για απώλειες στην παραγωγή μελιού που φτάνουν ακόμη και στο 90%, κάνει λόγο στην εφημερίδα «Σ» ο Νικόδημος Ραυτογιάννης, Πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αιτωλοακαρνανίας. Ο ίδιος αποδίδει την πρωτοφανή αυτή πτώση της παραγωγής στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλη τη φετινή χρονιά. Ειδικά οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες, έπληξαν τα μελίσσια. «Εκεί που μια κυψέλη έβγαζε 10-12 κιλά μέλι τον χρόνο, ακόμη και παραπάνω τις καλές χρονιές, φέτος παράγει το πολύ 3 κιλά», αναφέρει ο κ. Ραυτογιάννης.
Αυτή ο ποσότητα όμως δεν είναι ικανή ούτε για να διατηρήσει στη ζωή την ίδια την κυψέλη, αφού το μέλι το χρειάζονται για τροφή πρώτα απ’ όλα οι ίδιες οι μέλισσες. Ως αποτέλεσμα, ένα ποσοστό 20 με 30% των μελισσών έχει χαθεί, προκαλώντας ακόμη περισσότερη ζημιά στους μελισσοπαραγωγούς, που βλέπουν το ζωικό τους κεφάλαιο να εξαφανίζεται χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα. «Ξοδέψαμε με δανεικά, προκειμένου να συντηρήσουμε τα μελίσσια μας», αναφέρουν οι μελισσοκόμοι στην ανακοίνωση που έστειλαν στον ΕΛΓΑ, δίχως φυσικά να καταφέρουν να αναστείλουν την επίδραση του καιρού στις μέλισσές τους.
Προ ολίγων ημερών, κατατέθηκε αναφορά για το συγκεκριμένο ζήτημα από τον Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκο Μωραΐτη και τον Βουλευτή Πάτρας Νίκο Καραθανασόπουλο προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητούν να εξεταστεί το αίτημα των μελισσοπαραγωγών. «Το στηρίζουμε γιατί είναι ένα δίκαιο αίτημα», δήλωσε στην εφημερίδα «Σ» ο κ. Μοραΐτης, ο οποίος περιμένει την επίσημη απάντηση του υπουργείου, η οποία ωστόσο μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες ακόμη για να έλθει. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος των Μελισσοκόμων, και η συνάντηση που είχαν το καλοκαίρι με εκπροσώπους από την Περιφέρεια απέβη άκαρπη, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη από εκείνη την κατεύθυνση.
Αυτό το οποίο αιτούνται οι μελισσοκόμοι, είναι να δοθούν αποζημιώσεις και στους ίδιους από τον ΕΛΓΑ, κατ’ αντιστοιχία με ό, τι ισχύει για φυτικές και ζωικές παραγωγές. Στην αναφορά τους, κάνουν λόγο για «τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, αφού εκτός όλων των άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν και το κόστος συντήρησης του ζωικού κεφαλαίου που τους έχει απομείνει. Το θέμα έχει αναδείξει η εφημερίδα «Σ» σε ρεπορτάζ την περασμένη άνοιξη, και προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη ότι αν και η κατάσταση ήταν γνωστή από τότε, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει το παραμικρό.
 Κώστας Καρακώστας
 http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο