Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Σβήσανε» τα βοσκοτόπια στο νομό

voskotopia-702x336
Από 2.2 εκατομμύρια στρέμματα απέμειναν μόλις 500.000.Πρωτοφανής η μείωση στις ενισχύσεις που υπολογίζονται με βάση τις επιλέξιμες εκτάσεις.
Πρωτοφανής είναι φέτος η μείωση την οποία βλέπουν οι κτηνοτρόφοι του νομού μας στις εξισωτικές επιδοτήσεις του 2013, αφού οι μειώσεις στις βοσκήσιμες εκτάσεις που έφερε το «μάτι» του δορυφόρου, αφήνουν εκτός περισσότερο από 75% των επιλέξιμων εκτάσεων της Αιτωλοακαρνανίας......
Την ίδια στιγμή όμως και ενώ οι κτηνοτρόφοι περίμεναν ότι θα λάβουν μέσα στο μήνα και την ενίσχυση για το 2014, άλλα 170.000 στρέμματα αφαιρέθηκαν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν και «χρεωμένοι» για προηγούμενες χρονιές και να χρειαστεί να επιστρέψουν χρήματα. Οι υποσχέσεις για επίλυση του ζητήματος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πολλές, χωρίς όμως να φαίνεται φως.
Όλα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2013, όταν διαπιστώθηκε πως το «μάτι» του δορυφόρου που «διαβάζει» τα βοσκοτόπια και με βάση τα δεδομένα που συλλέγει καταρτίζονται οι ορθοφωτοχάρτες (συνδυασμός αεροφωτογραφίας και τοπογραφικού διαγράμματος), είναι ιδιαίτερα «εκλεκτικό» και αφήνει εκτός μεγάλο αριθμό εκτάσεων. Αν και ο σκοπός ήταν αρχικά σωστός, δηλαδή να διαπιστωθεί το εάν οι εκτάσεις που δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι ως βοσκήσιμες είναι όντως υπαρκτές, τελικά ο δορυφόρος αποδείχθηκε πολύ αυστηρός κριτής, αφού άφησε εκτός τεράστιο αριθμό εκτάσεων. Συγκεκριμένα, όποια περιοχή περιείχε δέντρα, έστω και ελάχιστα, θαμνώδη έκταση ή σημαντική κλίση του εδάφους, χαρακτηρίστηκε ως «μη επιλέξιμη».
Από τη στιγμή που οι εξισωτικές ενισχύσεις υπολογίζονται βάση στρεμμάτων, καταλαβαίνει κανείς ότι αυτές κυριολεκτικά πετσοκόφτηκαν, αφού από 27.000.000 στρέμματα πανελλαδικά, ως επιλέξιμα χαρακτηρίστηκαν μόλις τα 11.000.000. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, αναλογικά η μεγαλύτερη στη χώρα ίσως, για την Αιτωλοακαρνανία, αφού από σύνολο 2.200.000 βοσκήσιμων στρεμμάτων, απέμειναν πλέον μόλις 1.700.000, δηλαδή μειώθηκαν κατά τουλάχιστον τα ¾!
Τον Οκτώβριο που μας πέρασε, οι κτηνοτρόφοι του νομού μας έλαβαν μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών τις εξισωτικές ενισχύσεις του 2013, οι οποίες ενισχύουν τους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών. Από τη στιγμή που ο «δορυφόρος» έκοψε στρέμματα και στρέμματα, πολλοί ήταν αυτοί που είδαν τα ποσά να περικόπτονται ανάλογα ακόμη και κατά 50% ή 70%, με αποτέλεσμα μερικοί να λάβουν «χαρτζιλίκι» 60 ευρώ! Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετώπισαν όσοι δήλωναν ως βοσκήσιμες κοινοτικές γαίες, κατά κανόνα ορεινές και ημιορεινές, οι οποίες σχεδόν «έσβησαν» από τον χάρτη των επιλέξιμων εκτάσεων, ενώ ένα ποσοστό της επιδότησης ύψους 8% είχε περικοπεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν και οι εξισωτικές αποζημιώσεις δίνονται κάθε φορά με έναν χρόνο καθυστέρηση, ήδη από το καλοκαίρι που μας πέρασε υπήρχε δέσμευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι τα χρήματα του 2014 αυτή τη φορά θα δοθούν μέσα στον χρόνο. Αιτία ο καταρροϊκός πυρετός που προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά αλλά και η γενικότερη δύσκολη συγκυρία για τους κτηνοτρόφους, ενώ δεν λείπουν και εκτιμήσεις ότι όλα έγιναν με γνώμονα… τις εκλογές που έρχονται. Πέραν τούτου, υπήρχε και υπόσχεση από το υπουργείο ότι τα χρήματα που θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα είναι ολόκληρα τα ποσά και όχι τα «κουτσουρεμένα» του Οκτωβρίου, αφού υποτίθεται ότι το πρόβλημα με τον δορυφόρο είχε ξεπεραστεί.
Αντ’ αυτού όμως, αυτό το οποίο έγινε είναι ότι άλλα 170.000 στρέμματα Αιτωλοακαρνανικής γης χαρακτηρίστηκαν ως «μη-επιλέξιμα» με κτηνοτρόφους να εκφράζουν τον φόβο ότι όχι μόνο δεν θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται, αλλά θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν και χρήματα από προηγούμενες χρονιές! Το ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ο πρώτος νομός στην κτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουν, ίσως όμως αυτή τη φορά να χρειάζεται να αποτυπωθούν οι συγκεκριμένοι αριθμοί. Υπολογίζονται σε περισσότερους από 8.000 οι «πραγματικοί», ενεργοί αγρότες του νομού μας, οι οποίοι διαθέτουν συνολικά 1.200.000 αιγοπρόβατα και 46.000 αγελάδες.
Οι εξισωτικές αποζημιώσεις, απαιτούν 1,4 στρέμματα βοσκήσιμης γης για τα αιγοπρόβατα και 10 στρέμματα για τις αγελάδες. Βάζοντας κάτω τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, βλέπουμε ότι με μόλις 500.000 στρέμματα να έχουν απομείνει διαθέσιμα ως επιλέξιμα, ίσα που επαρκούν για την κάλυψη των αγελάδων, αφήνοντας εντελώς εκτός εξισωτικών τον αριθμό των αιγοπροβάτων. Αν θέλουμε να το δούμε διαφορετικά, κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με «τσεκούρωμα» κατά τουλάχιστον 75% όλων των εξισωτικών αποζημιώσεων.
Μπορεί λοιπόν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να είχε την καλή πρόθεση να βρει λύση στο πρόβλημα και να προχωρήσει σε δύο διαδοχικές καταβολές ενισχύσεων προς τους κτηνοτρόφους, φαίνεται όμως ότι όχι μόνο δεν τα κατάφερε αλλά αντιθέτως, η δουλειά «σκάλωσε» δημιουργώντας νέες φουρτούνες σε έναν κλάδο της οικονομίας ο οποίος πάει καθημερινά από το κακό στο χειρότερο.
«Εάν δεν βρεθεί λύση με τα βοσκοτόπια, οι κτηνοτρόφοι μας φοβούνται ότι μπορεί να τους ζητηθεί να επιστρέψουν χρήματα από προηγούμενες χρονιές», δήλωσε στην εφημερίδα «Σ» ο Πάνος Καλογιάννης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας, μεταφέροντας τις αγωνίες του κτηνοτροφικού κόσμου. Πέραν αυτού όμως, ορατός είναι και ο κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα και με άλλες ενισχύσεις που λαμβάνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς μπορεί έτσι να «μπλοκάρει» το δικαίωμά τους να ενεργοποιήσουν τις ενιαίες ενισχύσεις.
Α’ όσο γνωρίζουμε, ορατή λύση δεν υπάρχει, καθώς το πρόβλημα είναι ήδη γνωστό από εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, και παρά τις απανωτές διαβεβαιώσεις, τα πράγματα δείχνουν ότι πάνε χειρότερα και όχι καλύτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή γίνονται κάποιες προσπάθειες από την Ένωση Αγρινίου να δοθεί λύση διέξοδος, ίσως με την ενσωμάτωση στις βοσκήσιμες εκτάσεις περιοχών από όμορους νομούς, όπως δίνει το δικαίωμα ο νόμος. Ακόμη κι αν γίνει όμως κάτι τέτοιο, τα 1.7 εκατομμύρια στρέμματα που έχουν ήδη χαθεί, δύσκολα θα μπορέσουν να αναπληρωθούν, όπως και οι εξισωτικές που ήδη έχουν δεχθεί γενναίες περικοπές.
Κώστας Καρακώστας- Eφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

agrinionews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο