Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Πέντε οι νεκροί της τραγωδίας - Ολοκληρώθηκε η διάσωση

ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ
    Στους πέντε ανέρχονται πλέον οι νεκροί της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic, το οποίο για δεύτερο εικοσιτετράωρο βρίσκεται μεσοπέλαγα της Αδριατικής, μετά από φωτιά που εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα πυρκαγιά στο γκαράζ του, ενώ έπλεε 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, έχουν απομακρυνθεί όλοι οι εναπομείναντες επιβαίνοντες από το πλοίο και ο μόνος που παραμένει σε αυτό είναι ο 62χρονος καπετάνιος.
       Την περισυλλογή τεσσάρων νεκρών επιβατών του Norman Atlantic από τη θάλασσα επιβεβαιώσαν σήμερα η ιταλική ακτοφυλακή, καθώς και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός...........



 Στη θαλάσσια περιοχή μεταβαίνει σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ενώ δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή τόσο η εθνικότητά τους όσο και αν πρόκειται για επιβάτες του πλοίου ή παράτυπους μετανάστες που μπορεί να επέβαιναν στο Norman Atlantic.

   Νωρίτερα, ένας τούρκος διασωθείς επιβάτης του πλοίου, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, είχε δηλώσει στην ιταλική τηλεόραση ότι είδε τέσσερις νεκρούς. 
Επτά διασωθέντες, έξι Έλληνες και ένας Ιταλός, που μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα με Super Puma.  

     Μετά τον εντοπισμό των τεσσάρων σορών, τα θύματα του Norman Atlantic ανέρχονται πλέον σε πέντε. Υπενθυμίζεται ότι χθες ανασύρθη νεκρός από το οχηματαγωγό ο έλληνας μετανάστης της Ελβετίας Γιώργος Δούλης.

Επιμένουν να μην ρυμουλκηθεί στην Αλβανία οι Ιταλοί
Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη αν και υπό αντίξοες συνθήκες βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου, με περισσότερα από 400 άτομα να βρίσκονται πλέον σε ασφαλές περιβάλλον. 
Εξαντλημένοι και με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία κάποιοι από τους διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic. 

    Πριν από λίγο ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ανακοίνωσε πως έχει περισυλλεγεί το σύνολο των επιβατών ενώ στο πλοίο έχει παραμείνει μόνο το πλήρωμα, ωστόσο προς το παρόν αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Λιμενικό. 
     Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΛΣ ανέφερε, ότι οι ιταλικές Αρχές έδωσαν εντολή αποδέσμευσης του οχηματαγωγού πλοίου Cruise Europa από την επιχείρηση, προκειμένου να κατευθυνθεί με τους 69 διασωθέντες που επιβαίνουν σ' αυτό προς το λιμάνι της Κέρκυρας και στη συνέχεια της Ηγουμενίτσας.

Πέντε οι νεκροί της τραγωδίας - Ολοκληρώθηκε η διάσωση
    Όπως είπε ο κ. Λαγκαδιανός, οι ιταλικές Αρχές καταρτίζουν λίστες επιβαινόντων διασωθέντων για την ασφαλή αποβίβασή τους στα λιμάνια Πάτρας, Αγκόνας και Ηγουμενίτσας. 
     Αυτή τη στιγμή το πλοίο βρίσκεται περίπου 1,5 μίλι από τις ακτές της Αλβανίας, προς τον νότο. Σύμφωνα με μέλος πληρώματος πλοίου, που βρίσκεται στην περιοχή και συνδράμει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών, οι ιταλικές αρχές έχουν ζητήσει και από τα δύο ρυμουλκά, που βρίσκονται στο σημείο, να παραμείνουν σε απόσταση περίπου 1,5 ναυτικού μιλίου από το πλοίο, ενώ δεν έχουν κάνει γνωστές μέχρι στιγμής τις προθέσεις τους για το πού θα πρέπει να οδηγηθεί μετά το τέλος της επιχείρησης.
      Παρά το γεγονός ότι η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ ζήτησε, χθες, να οδηγηθεί το πλοίο στο κοντινότερο λιμάνι, παρά ταύτα οι ιταλικές αρχές επιμένουν να οδηγήσουν το πλοίο σε λιμάνι της Ιταλίας.
Χθες τη νύχτα, πραγματοποιήθηκαν τρεις προσπάθειες ρυμούλκησης του «Norman Atlantic», αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατό.
      Προκειμένου να διευκολύνει το έργο επαναπατρισμού των διασωθέντων επιβατών του πλοίου Norman Atlantic στην Ελλάδα, η Aegean έθεσε στη διάθεση της Πολιτείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου αεροσκάφη της για τη μεταφορά των επιβατών αυτών από την Ιταλία στην Ελλάδα.
  Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αερομεταφορέας, μόλις οι αρμόδιες αρχές ενημερώσουν την εταιρεία για τις ανάγκες, αεροσκάφη της Aegean είναι έτοιμα να πετάξουν προς την Ιταλία για να μεταφέρουν διασωθέντες προς την Αθήνα και στη συνέχεια προς τους τελικούς τους προορισμούς στην υπόλοιπη χώρα, εφόσον αυτό απαιτείται. Σημειώνεται ότι το κόστος της επιχείρησης αυτής θα το αναλάβει αποκλειστικά η Aegean.

Ερευνα για τα αίτια 
Παράλληλα, η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας για ποινικές ευθύνες έπειτα από την πυρκαγιά στο οχηματαγωγό. Η έρευνα έχει ως στόχο την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς που εκδήλωθηκε χθες το πρωί στο γκαράζ του πλοίου, που μετέφερε μεταξύ άλλων οχημάτων και πολλά φορτηγά με φορτίο λαδιού.
Το πλοίο είχε περάσει πρόσφατα από επιθεώρηση και ο ιταλός πλοιοκτήτης Κάρλο Βισεντίνι δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι είναι βέβαιος για το αξιόπλοο και την ασφάλεια του πλοίου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης εντοπίσθηκε πρόβλημα σε μία από τις πόρτες πυρασφάλειας του γκαράζ. 

   Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με σημερινή ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας το τραγικό περιστατικό με τη φωτιά στο πλοίο «Norman Atlantic», ανέφερε ότι με πλήθος σχετικών εγγράφων προς το υπουργείο και με αφορμή τις μειωμένες ειδικές οργανικές συνθέσεις των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδας - Ιταλίας, είχε επισημάνει ότι η αντίστοιχη αύξηση των ωραρίων απασχόλησης των ναυτεργατών, προκειμένου να καλύψουν κατά το δυνατόν τις ελλείψεις στελέχωσης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ελαχιστοποίηση των επιπέδων ασφάλειας των πλοίων στην εκτέλεση των δρομολογίων, αλλά και των επιβατών και του πληρώματος.     Απαντήσεις για τη φωτιά στο πλοίο ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους και τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία.
   Την οδύνη του για τους νεκρούς επιβάτες του πλοίου εξέφρασε λίγο πριν την σημερινή κρίσιμη προεδρική ψηφοφορία ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ την οδύνη του για τις χαμένες ζωές στο χθεσινό ναυάγιο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιο του Γιώργου Δούλη, που έχασε τη ζωή του στο Norman Atlantic, είχε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Σε ετοιμότητα τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας
Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εξασφαλίζοντας αριθμό κλινών για την περίπτωση που απαιτηθεί.
Την υποδοχή και περίθαλψη των Ελλήνων διασωθέντων που επιστρέφουν στη χώρα μας, συντονίζει ειδική υγειονομική ομάδα με επικεφαλής τον υποπτέραρχο Διευθυντή Υγειονομικού.

http://www.ethnos.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο