Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Aγάπη μέχρι τo θάνατο…

Μια πραγματική συγκινητική ασυνήθιστη ιστορία…

Γράφει η: Πηγή Χαντζή

         Στα τέλη της δεκαετίας του '30, δύο νέοι στο χωριό Στρογγυλοβούνι Ξηρομέρου, ερωτεύτηκαν σφόδρα. 
     Εκείνος ένα αρχοντόπουλο και καλομαθημένο παιδί κι εκείνη μία πανέμορφη κοπέλα με μεγάλη περιουσία. 
    Τα ονόματα τους ήταν Δημήτρης και Ευγενία.
  Το 1938 ο νεαρός Δημήτρης πήγε στο στρατό και άφησε πίσω την αγαπημένη του να τον περιμένει. Στο μεταξύ, η κοπελιά είχε μείνει έγκυος και από την ντροπή της δεν το έλεγε. Η στενοχώρια της ήταν μεγάλη. 
    Κάποια στιγμή το μαθαίνει ο αρχιτσέλιγκας Νίκος, ο πατέρας του νέου, και αμέσως του είπε ότι θα διαμηνύσουν στο Δημήτρη να έρθει με άδεια από το στρατό για να τους στεφανώσει. Έτσι κι έγινε. 
        Ο νέος έφυγε πάλι να ολοκληρώσει τη θητεία του, ενώ εκείνη έμεινε με τα πεθερικά της που τη λάτρευαν. 
  Δυστυχώς όμως η εγκυμοσύνη δεν πήγαινε καλά, είχε γεμίσει υγρά η κοιλιακή χώρα. Μετά από μια παρακέντηση ξαναεμφανίστηκε το πρόβλημα. Όταν πλησίαζε η ώρα να γεννήσει, παρήγγειλαν στον αγαπημένο της σύζυγο να 'ρθει από το στρατό......

 
     Εκείνος κίνησε να 'ρθει αλλά τα μέσα συγκοινωνίας τότε ήταν πολύ λίγα. Η γυναίκα γέννησε ένα αγόρι νεκρό και κινδύνευσε και η ίδια. 
   Όμως είχε τα μάτια ανοιχτά καρφωμένα στην πόρτα προσμένοντας το σύντροφό της. 
      Εκείνος από την Πεντάλοφο ήρθε με τα πόδια και πριν προβάλλει στην πόρτα του σπιτιού της είπαν «gini mitron», κι εκείνη ξεψύχησε....
     Η θλίψη ήταν πολύ μεγάλη.... 

     Ο νεαρός Δημήτρης 21 χρονών τότε επέστρεψε την περιουσία της Ευγενίας στους συγγενείς της, θεωρώντας ότι δεν του ανήκει αφού έχασε την αγαπημένη του….

ΥΓ: Η ιστορία είναι αληθινή.



1 σχόλιο:

  1. Καλή μας Ξηρομερίτισσα.
    Σε ευχαριστούμε για την καταγραφή και δημοσίευση μιας αληθινής ιστορίας του τόπου μας. Η ιστορία μας ενδιαφέρει, όχι μόνο για τα τότε έθιμα αλλά και για τα επιμέρους στοιχεία που παρουσιάζονται. Η προσφώνηση του συζύγου της, η επιστροφή της περιουσίας, η διαμονή της νύφης στο σπίτι των πεθερικών, καθώς και άλλα, είναι στοιχεία που χρειάζονται επί μέρους εξέταση.
    Παρακαλούμε για την επικοινωνία σου με την ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ, email : stilianosd@hotmail.com.
    Πρίν κλείσουμε το σχόλιο, ευχόμαστε όλοι οι ξηρομερίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Πηγής Χαντζή ,, για να συγκεντρωθούν τα στοιχεία ενός μοναδικού πολιτισμού, που αναπτύχθηκε και διατηρήθηκε στα σκληρά και απομονωμένα βουνά του Ξηρομέρου.

    ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο