Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στη Βόνιτσα παρουσιάστηκε το βιβλίο «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση»



ΚΟΒ ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» 
      Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9/11 η εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» του Ρατζανί Πάλμε Ντάτ  στην αίθουσα του Δ.Σ. στο Δημαρχείο της Βόνιτσας. Την εκδήλωση άνοιξε ο Νώντας Μωραΐτης γραμματέας της ΚΟΒ Ακτίου – Βόνιτσας του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε:
      «Το βιβλίο αυτό, παρόλο που έχει γραφτεί 80 χρόνια πριν, το 1934, η επικαιρότητα ακόμα και σήμερα της κωδικοποίησης των όρων ανόδου του φασισμού, που ανέπτυξε ο Ρατζανί Πάλμε Ντατ για την περίοδο από την 3η προς την 4η δεκαετία του 20ού αιώνα, το καθιστά σημαντικό όπλο για κάθε εργαζόμενο, άνεργο και νέο της εργατικής τάξης, που δε συμβιβάζεται με το σημερινό σύστημα της αδικίας και της εκμετάλλευσης. Αποτελεί ένα βιβλίο - εργαλείο για τη συνέχιση της πάλης μας στις σημερινές συνθήκες, δίνοντας πλούσια συμπεράσματα, αναδεικνύοντας ότι η πάλη ενάντια στο φασισμό δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την πάλη ενάντια στο σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό».........



   Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ για την παρουσίαση του βιβλίου. Ο Γιάννης Ποσοτίδης μεταξύ άλλων είπε:
     Αυτό το βιβλίο Φασισμός και κοινωνική επανάσταση του Ρατζανί Πάλμε Ντάτ έχει γραφτεί πριν από 80 χρόνια ακριβώς. Πρωτοδημοσιεύτηκε το 1934 στη Γερμανία. Ο συγγραφέας του ήταν στέλεχος του Κ.Κ.Βρετανίας και της Κομμουνιστικής Διεθνούς, δηλαδή της ένωσης ΚΚ, που διαμορφώθηκε μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και μετά τη νίκη της Οκτωβριανής επανάστασης στη Ρωσία .
    Αναφέρεται αυτό το βιβλίο στην άνοδο του φασισμού και του ναζισμού στην περίοδο του μεσοπολέμου κυρίως στη δεκαετία του 1920 και του 1930. Όταν λέμε άνοδος του φασισμού και του ναζισμού είναι το ίδιο φαινόμενο αλλά παίρνει διαφορετικό όνομα από το κόμμα το οποίο ηγήθηκε στην Ιταλία το φασιστικό , εξ΄ου και φασισμός με επικεφαλής το Μουσολίνι και στη Γερμανία από το ναζιστικό κόμμα, από τα αρχικά του κόμματος με επικεφαλής τον Χίτλερ. Όμως ως προς τα χαρακτηριστικά του , είναι το ίδιο φαινόμενο . Θα λέγαμε λοιπόν εκ των προτέρων και πριν μπούμε πιο αναλυτικά στο περιεχόμενο του βιβλίου , ότι αξίζει και πρέπει όλοι σας να το αγοράσετε ,κυρίως να το μελετήσετε γιατί είναι πάρα πολύ επίκαιρο , όχι μόνο γιατί ο φασισμός έχει πάρει κεφάλι στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της ΕΕ και αυτό καταγράφηκε και στις τελευταίες Ευρωεκλογές , αλλά κυρίως γιατί δίνει μια κοινωνική ,οικονομική εξήγηση -για το πώς αναπτύσσετε ο φασισμός-, η οποία είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε για το σήμερα.

Τι είναι ο φασισμός -ναζισμός;
Όπως θα δείτε στο βιβλίο του Ντατ φασισμός, είναι η τελευταία εφεδρεία του συστήματος, αλλά ποιού συστήματος;
   Του κοινωνικού-οικονομικού συστήματος, δηλαδή εκείνης της δύναμης, που έχει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής, οργανώνει την παραγωγή, οργανώνει κατ΄επέκταση ολόκληρη την κοινωνία ,διαμορφώνει όλους τους θεσμούς της κοινωνίας ,από τα δικαστήρια ,τους στρατούς ,μέχρι οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφθείτε ,και από αυτή την άποψη ένα φασιστικό ή ναζιστικό κόμμα όπως και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα ,αλλά όχι μόνον, γιατί είδαμε ότι υπάρχουν και στην Αυστρία και στην Ολλανδία ,με παραλλαγές και στη Γαλλία ,σε σημαντικές καπιταλιστικές χώρες που βρίσκονται και στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,θα δείτε λοιπόν ότι αυτά τα κόμματα δεν αντιπαλεύουν την ουσία του καπιταλιστικού συστήματος ,αλλά εμφανίζονται ότι αντιπαλεύουν ορισμένες στρεβλές εκφράσεις – εκφάνσεις, πέστε το όπως θέλετε ,στη λειτουργία της πολιτικής εξουσίας του καπιταλισμού ,δηλαδή της τάξης η οποία ελέγχει τα πάντα , στο σύστημα που λέγεται καπιταλισμός, δηλαδή της τάξης των καπιταλιστών.
Θα λέγαμε λοιπόν τελειώνοντας ,να προσέξετε την πλευρά ότι ο Ντατ αναδεικνύει ήδη από το 1930 την ανάγκη η πάλη ενάντια στο φασισμό να συνδέεται και να προσανατολίζεται με την πάλη ενάντια στην ανατροπή του καπιταλισμού ,βεβαίως στις κατάλληλες συνθήκες ,από την άποψη του συσχετισμού δυνάμεων ,μεταξύ των τάξεων ,την κατάλληλη στιγμή ,οργανωμένα. Αλλά η ζωή δυστυχώς όσο υπάρχει καπιταλισμός ,θα φέρει αυτές τις κατάλληλες στιγμές ,όσο και αν δεν τις βλέπουμε σήμερα , όσο και αν σήμερα μας φαίνονται τα πράγματα αρκετά στατικά και νομίζουμε ότι δεν θα αλλάξουν .
    Το κύριο όμως είναι να προετοιμαζόμαστε στις σημερινές συνθήκες ,για να έχουμε την ικανότητα ,όταν θα αλλάξουν αντικειμενικά αυτές οι υπεροχές της αστικής τάξης το εργατικό λαϊκό κίνημα να της δώσει το τελικό πλήγμα για να την ανατρέψει, για να της πάρει από τα χέρια την οικονομική κυριαρχία ,για να την περιορίσει, να την καταστείλει-έτσι και αλλιώς είναι μειοψηφία μέσα στην κοινωνία, για να έχει τη δύναμη να οργανώσει την κοινωνική παραγωγή στην οποία κυριαρχεί η μισθωτή εργασία, έτσι και αλλιώς, να οργανώσει την παραγωγή με σκοπό και την οικονομία και τις κοινωνικές υπηρεσίες με σκοπό την κοινωνική ευημερία και όχι το καπιταλιστικό κέρδος ,να οργανώσει τη συμμετοχή του λαού σε μια πραγματικά εργατική λαϊκή εξουσία , που η οικονομία οικοδομείται από τα κάτω και από τον τόπο δουλειάς , τον τόπο μάθησης ,από την κοινωνική υπηρεσία ,από την διοικητική υπηρεσία, που μέσα από συνέλευση θα αποφασίζει ποιος είναι ο καταλληλότερος αντιπρόσωπος που θα έχει τη δυνατότητα να τον στέλνει στο αντιπροσωπευτικό ενδιάμεσο σώμα, θα έχει τη δυνατότητα να τον ελέγχει ,να τον ανακαλεί ,θα έχει τη δυνατότητα από αυτά τα αντιπροσωπευτικά σώματα να εκπορεύονται όλες οι εξουσίες ,και οι εκτελεστικές και οι νομοθετικές και οι ελεγκτικές σε όλα τα επίπεδα, και οι εξουσίες περιφρούρησης της ίδιας της εργατικής λαϊκής εξουσίας.


1 σχόλιο:

  1. Μαύρος Φασισμός, Κόκκινος Φασισμός, ο ίδιος και ο αυτός απολυταρχισμός- σκοταδισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο