Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Το διάβα του Μάνεση από τα χωριά του Βάλτου

Το διάβα του Μάνεση από τα χωριά του Βάλτου
Θα ήθελα κατ΄ αρχήν δημοσίως να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση και τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA για την ευγενή καλοσύνη που είχαν να επισκεφτούν τα χωριά του ορεινού Βάλτου και να προβάλουν τον τόπο που μας γέννησε, που αγαπούμε και που αγωνιζόμαστε καθημερινά να βελτιώσουμε.....

Προσωπικά όμως έχω ορισμένες ενστάσεις για τον τρόπο προβολής αυτού του τόπου. Ίσως γι’ αυτό να μην ευθύνεται μόνον η παραγωγή του αφιερώματος αλλά κι εμείς οι ίδιοι που δεν φροντίσαμε να εκμεταλλευτούμε την παρουσία του τηλεοπτικού σταθμού και να αναδείξουμε την μοναδική ομορφιά του τόπου μας αλλά και των ανθρώπων του.
Μια ομορφιά η οποία δυστυχώς δεν προβλήθηκε . Αντιθέτως μπήκε στη σκιά της μιζέριας και της κακομοιριάς που τελικά εισέπραξε ο τηλεθεατής αυτού του αφιερώματος. Ευτυχώς ο τόπος μας δεν είναι έτσι. Σαφώς η εικόνα που παρουσιάστηκε, δεν είναι ψεύτικη, αλλά παράλληλα με αυτά που έδειξε θα μπορούσε να δείξει και κάποιες εικόνες οι οποίες θα κέντριζαν το ενδιαφέρον του τηλεθεατή να επισκεφτεί την περιοχή μας .
Ενδεικτικά θα σημειώσω μόνον, ξεκινώντας από τον Μπαμπαλιό με την πανέμορφη λίμνη. Το παλαιό Χαλκιόπουλο που έχει απαράμιλλη ομορφιά με το ελατόδασος, την εναλλαγή των ιδιαίτερων ορεινών όγκων, τη λίμνη, το σπήλαιο του Αγ. Ανδρέα του Ερημίτη. Ο Εμπεσός με το λαογραφικό μουσείο, το Πατιόπουλο με το καταπληκτικό οροπέδιο, τα λιβάδια, το εκπληκτικό δασός στον παλαιό Σταθά και άλλα πολλά που η ασύγκριτη φυσική τους ομορφιά τα αναδεικνύει ως μοναδικά. Σε ολόκληρο το Βάλτο, από τον Μπαμπαλιό μέχρι το Αυλάκι δεν υπάρχει χωριό που να μην παρουσιάζει κάτι το πραγματικά ενδιαφέρον.
Όσο για τον τρόπο επιβίωσης, είναι όντως δύσκολες οι συνθήκες γιατί η περιοχή μας είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται με αξιοπρέπεια και έχουν επενδύσει στον τόπο μας με σκοπό την αναβάθμισή του. Υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες με αξιόλογες δραστηριότητες και τους οποίους θα έπρεπε να ρωτήσει ο κ. Μάνεσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία είναι πολλά. Υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι με οργανωμένες μονάδες που δίνουν αγώνα και καταφέρνουν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Και όλα αυτά σε μια περιοχή πανέμορφη οι οποία είναι δυστυχώς άγνωστη ακόμα και στις γύρω περιοχές.
Η περιοχή μας δεν είναι αυτή που παρουσιάστηκε στην εκπομπή έχει ιστορία ,έχει ομορφιές έχει ανθρώπους αγωνιστές και αυτό το εισπράττουμε από αυτούς που την επισκέπτονται και πραγματικά εντυπωσιάζονται. Εχει και πολλά πραγματικά προβλήματα τα οποία δυστυχώς ούτε και αυτά παρουσιαστήκαν στην εκπομπή.
Καταλήγοντας εκφράζω την απορία μου πως ο τηλεοπτικός φακός δεν αιχμαλωτίστηκε από την ιδιαίτερη ομορφιά του τόπου αυτού που ακόμα και ο τυφλός μπορεί να την αντιληφθεί. Φαίνεται ότι η ομορφιά και το κάλλος δεν χωρούν στο μαύρο και μίζερο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας μας που αρέσκεται να προβάλει την αρνητική και καταθλιπτική εικόνα.
Αυτό όμως που είδαμε ας αποτελέσει ένα μάθημα για όλους εμάς που αγαπάμε τον τόπο μας να μην τα αντιμετωπίζουμε όλα με αδιαφορία και ελαφρότητα αλλά να ενδιαφερόμαστε και να εκμεταλλευόμαστε όλες τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται για να προβάλουμε την περιοχή μας με τα προβλήματα που έχει αλλά και την καταπληκτική φυσική ομορφιά που είναι από τις λίγες στην Ελλάδα.

ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕΙΖΩΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

 http://e-maistros.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο